Nieuwsbericht | | 13-05-2019 | ±4 minuten leestijd

Op Eerste Paasdag zijn er terroristische aangeslagen gepleegd op verschillende locaties in Sri Lanka. Daarop werden er noodverordeningen ingesteld, inclusief een avondklok. Verder besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse reizigers die nog in Sri Lanka waren, terug te halen naar Nederland.

Let op: dit is een nieuwsartikel uit mei 2019. Inmiddels is de veiligheid in Sri Lanka toegenomen, lees voor meer informatie het actuele reisadvies voor Sri Lanka.


Dat maakte het Calamiteitenfonds bekend. De Nederlandse reizigers moesten terug naar Nederland reizen, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land heeft aangescherpt. Reizen naar Sri Lanka is enkel mogelijk wanneer men daarheen moet reizen omdat het noodzakelijk is. Alle niet-noodzakelijke reizen worden nog ontraden. De aanslagen in Sri Lanka hebben drie Nederlanders en nog eens honderden anderen het leven gekost.

Kans op vervolgaanslagen groot

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is te lezen dat de kans op vervolgaanslagen in Sri Lanka groot is. De terroristen zijn nog voortvluchtig, al komen er langzaam maar zeker berichten naar buiten dat de meeste terroristen inmiddels zijn gedood. Toch gebeuren er nog regelmatig invallen waarbij wapens worden gevonden. Bovendien houdt men religieuze wraakacties.

Daardoor is de situatie in Sri Lanka zeer onvoorspelbaar en onzeker. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt daarom af om naar Sri Lanka te reizen. Het reizen naar Sri Lanka is momenteel dus niet veilig genoeg. Reizigers die om een noodzakelijke reden naar Sri Lanka moeten vliegen, kunnen zich melden op het vliegveld. Zij moeten al vier uur voor vertrek aanwezig zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan enkel naar Sri Lanka te reizen als dat echt noodzakelijk is. Reizigers die al in het land zijn dienen contact op te nemen met de reisorganisatie. Bovendien moeten zij de aanwijzingen van lokale autoriteiten strikt opvolgen. Men kan contact opnemen met de ambassade door te bellen naar +31 247 247 247.

De laatste ontwikkelingen in Sri Lanka

Uit de laatste berichten blijkt dat de kans op vervolgaanslagen nog steeds groot is. Daarnaast komen er nog regelmatig religieuze wraakacties voor. Daardoor is de situatie in Sri Lanka onzeker. De aanslagen vonden plaats op 21 april 2019, Eerste Paasdag.

De aanslagen in Sri Lanka vonden op acht verschillende plekken plaats in de steden Colombo, Batticaloa en Negombo. Bij de aanslagen zijn honderden doden en gewonden gevallen. Daarom is het momenteel niet veilig om naar Sri Lanka te reizen.

Vanaf 22 april 2019 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Sri Lanka de noodtoestand uitgeroepen. Momentele is deze noodtoestand nog steeds van kracht. Dat betekent dat de Sri Lankaanse autoriteiten meer bevoegdheden hebben gekregen om strenge controles uit te voeren.

De Sri Lankaanse autoriteiten zijn bovendien zichtbaar op straat aanwezig in de vorm van leger en politie. Daarnaast is het verboden zich op te houden in groepen mensen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door regelmatig de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen.

Moet ik naar Sri Lanka reizen?

Reizigers die binnenkort naar Sri Lanka reizen, dienen het reisadvies in de gaten te houden. Momenteel ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken om naar het land af te reizen. Dat betekent dat reizigers momenteel niet verplicht zijn om naar Sri Lanka af te reizen. Aan de hand van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij kan men de reis annuleren.

De kosten worden gedekt door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Vliegreizigers betalen bij de boeking een klein bedrag extra per persoon aan het fonds. Het Calamiteitenfonds zal uitkeren, omdat er sprake is van een ‘door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis’. Blijf daarom de ontwikkelingen in de gaten houden.

Visum Sri Lanka

Wie op een later moment, wanneer het weer veilig is om naar Sri Lanka te reizen, naar het land wil reizen voor vakantie of zaken, heeft een visum Sri Lanka nodig. Het aanvragen van een visum Sri Lanka duurt vijf minuten en kost € 14,95 per persoon. We raden aan het visum pas aan te vragen als zeker is dat de reis doorgang zal vinden. Wanneer er nog geen vliegtickets geboekt zijn, raden we aan daarmee te wachten totdat het weer veilig is om naar het land te reizen.

Iedere Nederlandse en Belgische reiziger moet een visum Sri Lanka aanvragen. Het visum Sri Lanka wordt doorgaans al binnen enkele dagen toegewezen en per e-mail verzonden. Deze dient men te printen en bij de handbagage te voegen.

Men kan kiezen tussen fysieke en digitale visums. Het digitale visum Sri Lanka is goedkoper. Bovendien is het meestal niet nodig om een fysiek visum aan te vragen. Dit is alleen nodig wanneer men bijvoorbeeld journalist is, wil deelnemen aan journalistieke evenementen, langer dan 90 dagen in Sri Lanka wil verblijven, of in dienst wil treden bij een organisatie in Sri Lanka.

Visum Sri Lanka aanvragen

Vergeten een visum Sri Lanka aan te vragen? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vink op het normale aanvraagformulier het onderdeel ‘spoed’ aan. Meestal krijgt men dan al binnen 24 minuten het visum per e-mail toegezonden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.