Nieuwsbericht | | 21-01-2018 | ±4 minuten leestijd

Het kabinet van Sri Lanka heeft een aantal wijzigingen met betrekking tot uitgifte van het visum Sri Lanka goedgekeurd. Het gaat om een wijziging aan de wetgeving rondom immigratie en emigratie.

Die wet stamt uit 1948. De Minister van Binnenlandse Zaken, S.B. Navinne, heeft aangekondigd dat de wijzigingen zijn doorgevoerd. De wijzigingen hebben voornamelijk te maken met strengere sancties in het geval van een verlopen visum Sri Lanka en met de uitgifte van visa aan studenten. Bovendien stapt de Sri Lankaanse overheid voor visumaanvragen over van Sri Lankaanse roepies naar Amerikaanse dollars.

Afrekenen in Amerikaanse dollars

Afrekenen in Amerikaanse dollarsAfrekenen in Amerikaanse dollars

Ten eerste heeft het kabinet ingestemd met het voorstel om de kosten van nieuwe visumaanvragen niet meer in Sri Lankaanse roepies te berekenen, maar in Amerikaanse dollars. De overheid doet dat naar aanleiding van aanbevelingen van investeerders en medewerkers in de zogenaamde BOI-zones.

BOI staat voor Board of Investment en kan gezien worden als een groep regio’s die samen advies geeft aan de minister. Naast de wijzigingen met betrekking tot het aanvragen van het visum, heeft het kabinet ook besloten strenger te gaan controleren op verlopen visa.

Een verlopen visum

De Sri Lankaanse overheid gaat strenger controleren op verlopen visa. De visa van toeristen (uitleg), immigranten en emigranten zullen vaker gecontroleerd worden. Als uw visum verlopen is en u toch in Sri Lanka blijft, riskeert u een boete ter hoogte van 500 Amerikaanse dollars, bovenop het bedrag van de aanvraag van een nieuw visum. Ditzelfde geldt voor het reizen naar Sri Lanka zonder geldig visum. Lees meer over de geldigheid en het verlengen van het visum Sri Lanka.

Sri Lanka heeft al langer te maken met illegale toeristen, expats en studenten die een visum aanvragen en langer dan toegestaan in het land blijven, dus terwijl het visum al verlopen is. Het kabinet hoopt door middel van de nieuwe maatregelen de problematiek rondom de immigratiewet aan te pakken.

Speciaal visum voor studenten

Het blijft mogelijk om in Sri Lanka te studeren, maar wel is daarvoor een speciaal studentenvisum nodig. Tot nu toe was het visum geldig voor een beperkte tijd, maar dankzij de nieuwe regels is het visum Sri Lanka geldig zolang de student in het land zijn studie volgt. Lees hier meer over de geldigheid van het visum voor Sri Lanka.

Voldoende financiële middelen

Verder wordt het inkomen van de expat op Sri Lanka een belangrijker criterium. Het is mogelijk een visum Sri Lanka aan te vragen voor maximaal tien jaar, op voorwaarde dat de aanvrager tenminste 500.000 Amerikaanse dollars bezit en deze afdraagt aan de overheid in Sri Lanka.

Visums voor familieleden

Ook heeft de Sri Lankaanse overheid veranderingen aangebracht in de manier waarop expats hun familie kunnen herenigen. Er worden nu visa uitgeschreven aan expats die getrouwd zijn met een inwoner van Sri Lanka. Voorwaarde om inwoner van Sri Lanka te worden, is dat de aanvrager er tenminste vijf jaar gewoond heeft. De overige familieleden dienen een verbinding te hebben met de inwoner. Zo komt men sneller in aanmerking voor een visum als hij of zij getrouwd is met iemand uit Sri Lanka.
Het visum wordt voor maximaal twee jaar uitgegeven. Verder kan men aanspraak maken op een speciaal visum wanneer men getrouwd is geweest met iemand uit Sri Lanka, maar diegene inmiddels overleden is. Hij of zij moet tenminste tien jaar in Sri Lanka woonachtig zijn geweest, of kinderen hebben die nog minderjarig zijn.

Wat betekent dit voor mij?

De meeste regels hebben betrekking op een langer verblijf in Sri Lanka en hebben dus niet veel invloed op het visum dat op deze website kan worden aangevraagd, aangezien deze een geldigheid heeft van 30 dagen. Bovendien rekende men de aanvraag voor het visum op onze site al af in euro’s, en dit zal zo blijven. Wel is het belangrijk voor vertrek het visum Sri Lanka aan te vragen. Doe dit op tijd: het kan even duren totdat het visum wordt uitgegeven. Het is zaak dit visum voor vertrek op orde te hebben, mede vanwege de gewijzigde regels met betrekking tot de controles op de geldigheid van het visum. Als men niet in het bezit is van een geldig visum Sri Lanka, kan dit leiden tot een boete van 500 Amerikaanse dollars, plus de kosten van een aanvraag voor een nieuw visum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.