Nieuwsbericht | | 10-10-2023 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka is een hotspot voor digitale nomaden die de wereld rondreizen en tegelijkertijd online werken. De eilandnatie gaat binnenkort dan ook een speciaal visum introduceren voor freelancers die gedurende hun verblijf in Sri Lanka online willen werken. In dit artikel leest u alles over dit nieuwe Digital Nomad Visa voor Sri Lanka.

De wereld rondreizen als digitale nomade

Digitale nomaden zijn een relatief recent fenomeen. Het gaat hierbij om mensen die in hun levensonderhoud voorzien door digitaal te werken en daardoor niet aan een bepaalde locatie gebonden zijn. Dit kan werk voor een bepaalde werkgever zijn, maar de meeste digitale nomaden zijn freelancers die voor verschillende opdrachtgevers werken. Hierdoor kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze werken en welke opdrachten ze waar en wanneer uitvoeren. Dat maakt het mogelijk om vanuit de verste uithoeken van de wereld te werken, zolang er maar een internetverbinding is.

Een visum voor digitale nomaden

Visa worden over het algemeen voor bepaalde reisdoelen verstrekt. Zo zijn er toeristenvisa, zakenvisa, werkvisa, visa voor familieleden, enzovoort. Dit geldt ook voor Sri Lanka. Toeristen en zakenreizigers kunnen voor een kort verblijf in Sri Lanka online een ETA aanvragen. Wie in Sri Lanka wil wonen en werken kan een zogeheten residence visa aanvragen.

Voor digitale nomaden is er veelal geen visum dat echt goed op hun reisdoel aansluit. Voor het aanvragen van een werkvergunning moeten aanvragers meestal namelijk al een werkgever in het land van bestemming hebben, die de aanvrager sponsort. Ook een toeristenvisum sluit niet aan op de wensen en behoeften van digitale nomaden, omdat het met de meeste toeristenvisa officieel niet is toegestaan om te werken in het land waar men naartoe reist. Bovendien is de toegestane verblijfsduur met een toeristenvisum vaak relatief beperkt. Vandaar dat er voor veel landen een groeiende vraag is naar een specifiek visum voor digitale nomaden. Sri Lanka geeft hier met de introductie van het Digital Nomad Visa gehoor aan.

Voor wie is het Digital Nomad Visa bedoeld?

Om in aanmerking te komen voor het Digital Nomad Visa moeten aanvragers een inkomen van minstens 2000 USD hebben dat maandelijks op een Sri Lankaanse bankrekening wordt gestort. Met het visum is het niet toegestaan om te werken voor een bedrijf of opdrachtgever in Sri Lanka, dus het inkomen moet afkomstig zijn van buitenlandse klanten of een buitenlandse werkgever.

Het Digital Nomad Visa heeft in eerste instantie een geldigheidsduur van 12 maanden. De aanvrager kan dit visum voor zichzelf en tegelijkertijd voor zijn/haar gezinsleden aanvragen. De totale kosten bedragen 500 USD. Wie na een jaar in Sri Lanka nog langer in het land wil verblijven heeft de mogelijkheid om de geldigheidsduur van het visum telkens met een jaar te verlengen. Ook voor een verlenging moet men aan de inkomenseis en aan alle overige voorwaarden voldoen.

Met een ETA werken vanuit Sri Lanka

Sri Lanka biedt sinds 2012 een elektronisch visum aan dat bedoeld is voor toeristen en zakenreizigers: het ETA Sri Lanka. In de afgelopen jaren hebben ook digitale nomaden dit type visum gebruikt om naar Sri Lanka te reizen en vanuit daar te werken. Het is echter nooit officieel bevestigd dat het ook daadwerkelijk is toegestaan om met een ETA in Sri Lanka te werken, ook al zou dit voor een buitenlandse opdrachtgever zijn. Met de introductie van het Digital Nomad Visa zal er eindelijk een duidelijke optie zijn voor reizigers die gedurende lange termijn in Sri Lanka willen blijven en van daaruit geld willen verdienen door online werkzaamheden uit te voeren voor opdrachtgevers in andere landen.

Met een ETA Sri Lanka verkennen

Als u nog niet zeker weet of u daadwerkelijk een heel jaar in Sri Lanka wilt doorbrengen, kunt u eerst voor een korter verblijf van 30 dagen met een ETA naar Sri Lanka reizen. Het ETA kan eenvoudig online worden aangevraagd en kost € 79,95. Dit is beduidend minder dan de kosten van het visum voor digitale nomaden ter hoogte van 500 USD. Ook zijn de voorwaarden van het ETA minder streng dan die van het Digital Nomad Visa. Voor het aanvragen van een ETA hoeft u bijvoorbeeld geen Sri Lankaanse bankrekening te openen of aan te tonen dat u een bepaald inkomen heeft.
Vraag hier binnen enkele minuten een ETA Sri Lanka aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.