Nieuwsbericht | | 31-10-2023 | ±2 minuten leestijd

Inwoners van China, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Thailand en Rusland mogen sinds oktober 2023 met een gratis visum naar Sri Lanka reizen. Dit is bekendgemaakt door Ali Sabry, de minister van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka. Het gratis visum maakt deel uit van een proefproject dat loopt tot 31 maart 2024.

Stimuleren van de economie

Ten gevolge van de coronapandemie in 2020 en de financiële crisis waar Sri Lanka in 2022 mee te maken kreeg, kromp de economie van het land flink. De economie van het land trekt dit jaar echter weer aan. Een van de redenen hiervoor is de toename van het toerisme naar Sri Lanka. Waar de omzet uit het toerisme in 2019 833 miljoen bedroeg, is de toeristische sector in 2023 goed voor 1,3 miljard dollar. De eilandstaat verwacht in 2023 in totaal 1,5 miljoen toeristen te mogen verwelkomen. Het doel is om dit aantal in 2026 te laten oplopen tot 5 miljoen jaarlijkse bezoekers.

Volgens de gegevens van de Sri Lanka Tourism Development Authority weten vooral inwoners van India en Rusland Sri Lanka goed te vinden. Met 200.310 Indiase toeristen zijn de meeste toeristen in 2023 afkomstig uit India, gevolgd door de 132.300 toeristen afkomstig uit Rusland. Belangrijk om te noemen is dat China op 6 februari 2023 groen licht heeft gegeven aan groepsreizen van Chinese inwoners naar 20 buitenlandse landen, waaronder Sri Lanka. De verwachting is dat ook deze groep in de aankomende jaren een aanzienlijke rol zal gaan spelen in de omzet vanuit het toerisme in Sri Lanka.

Relatie met India verbeteren

Het buurland India is van oudsher een van de belangrijkste bronnen van toerisme voor Sri Lanka. Door onder andere aan Indiase reizigers de mogelijkheid te geven om gratis een visum aan te vragen, verwacht Sri Lanka de komende jaren dan ook nog meer bezoekers uit dit land aan te trekken. Sabry benadrukt dat India bovendien een van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft en dat hij de banden met India onder andere om die reden wil aanhalen.

Hoelang het gratis visum voor reizigers uit onder andere India beschikbaar blijft, is nog niet bekend. Het proefproject loopt tot 31 maart 2024 en de verwachting is dan ook dat er in 2024 vergaderd zal worden over de uitkomst van het project en de mogelijke gevolgen ervan.

Europese reizigers moeten gewoon een visum aanvragen

Ook Europese reizigers hebben een visum nodig voor hun verblijf in Sri Lanka. Dit visum is niet gratis, maar kost € 79,95 per persoon. Met het aanvraagformulier op VisumBuitenland.be kan het visum voor Sri Lanka gemakkelijk online worden aangevraagd. Met dit visum voor Sri Lanka mag u maximaal 30 dagen in het land verblijven. De mogelijkheid bestaat om de toegestane verblijfsduur na aankomst in Sri Lanka te verlengen. De gemiddelde levertijd van het visum bedraagt 4 dagen en bij spoedaanvragen slechts 30 minuten.

Direct een visum voor Sri Lanka aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.