Nieuwsbericht | | 03-10-2024 | ±2 minuten leestijd

Sinds 27 september 2024 moeten reizigers weer een ETA of visum aanvragen om naar Sri Lanka te mogen reizen. Eerder kondigde de Sri Lankaanse overheid nog aan dat reizigers uit 35 landen, waaronder Nederland en België, tot 31 maart 2025 zonder ETA naar het land mogen reizen. Dit besluit lijkt nu te zijn teruggedraaid.

Visumvrijstelling gaat voorlopig niet door

Eind augustus maakten de autoriteiten van Sri Lanka nog bekend dat reizigers uit 35 landen zonder visum naar Sri Lanka zouden mogen reizen. Dit zou gelden voor veel Europese landen voor de periode tussen 1 oktober 2024 tot en met 31 maart 2025. De Sri Lankaanse overheid wilde met deze maatregel onderzoeken welk effect een visumvrijstelling op het aantal internationale bezoekers in het land zou hebben. Deze maatregel heeft echter nooit doorgang gevonden. Iets meer dan een maand na de aankondiging is het niet duidelijk of de visumvrijstelling daadwerkelijk door zal gaan.

Wisselend visumbeleid in Sri Lanka

De visumregels in Sri Lanka zijn in het afgelopen half jaar al meerdere keren gewijzigd. In april 2024 werd het ETA Sri Lanka afgeschaft en vervangen door een nieuw e-visum. Dit e-visum werd enkele maanden later, in augustus, na een beslissing van het Sri Lankaanse Hooggerechtshof onverwachts weer opgeschort. Deze beslissing volgde op beschuldigingen van corruptie aan het adres van het bedrijf dat de visumaanvragen voor de Sri Lankaanse overheid verwerkte.

Omdat het e-visum plotseling niet meer beschikbaar was, moesten reizigers het visum bij aankomst op het vliegveld in Sri Lanka aanvragen. Dit leidde tot lange wachttijden bij de balies op de luchthaven. Daarom werd besloten dat reizigers uit 35 landen voor ten minste zes maanden zonder visum naar Sri Lanka mochten reizen. Deze maatregel moest de controles op de luchthaven soepeler laten verlopen en tegelijkertijd het toerisme in het land een impuls geven.

Het nieuw geïnstalleerde kabinet in Sri Lanka heeft deze laatste maatregel echter teruggedraaid. De eerder aangekondigde visumvrijstelling die op 1 oktober 2024 zou ingaan, is voorlopig uitgesteld. In plaats daarvan heeft de regering het ETA Sri Lanka, de reistoestemming die voor april 2024 in gebruik was, opnieuw ingevoerd.

Herinvoering van het ETA

Sri Lanka grijpt dus terug op het oude ETA dat voor de invoering van het e-visum werd aangeboden. Het eerder gebruikte aanvraagportaal voor het ETA van de immigratiedienst staat sinds eind september weer online. Het ETA wordt elektronisch aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Het is dus officieel geen visum, maar een digitale reistoestemming. Reizigers uit bijna alle landen zijn sinds 27 september 2024 verplicht een ETA of visum aan te vragen. Dit geldt ook voor Nederlanders en Belgen en reizigers met andere Europese paspoorten. Alleen voor reizigers uit enkele Aziatische landen geldt een visumvrijstelling.

Uitzondering voor enkele Aziatische landen

Reizigers met een paspoort van China, India, Indonesië, Rusland, Thailand, Maleisië en Japan kunnen gebruikmaken van een gratis visum voor Sri Lanka. Zij moeten wel een aanvraag indienen voor een ETA, maar hoeven hiervoor niet te betalen. Staatsburgers van deze landen mogen met een gratis ETA maximaal 30 dagen in Sri Lanka verblijven en tweemaal in het land aankomen. Reizigers uit China, India, Indonesië, Rusland, Thailand, Maleisië en Japan die langer dan 30 dagen in Sri Lanka willen blijven, kunnen tegen betaling een verlenging van hun verblijfsduur aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,86 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.