Nieuwsbericht | | 11-06-2021 | ±5 minuten leestijd

Kijkend naar het klimaat is Sri Lanka onder te verdelen in twee gebieden: het oosten en het westen. Ga voor het boeken van uw reis en het aanvragen van uw visum Sri Lanka na welke periode het meest geschikt is voor uw reis naar het land. In dit artikel wordt beschreven wanneer u welke temperaturen en weersomstandigheden kunt verwachten in de verschillende delen van het land.

Het klimaat van Sri Lanka

Vanwege het tropische klimaat van Sri Lanka heeft het land gedurende het hele jaar vrij constante, warme temperaturen. Sri Lanka heeft daarnaast twee moessonperiodes die veel regen met zich meebrengen: een van december tot maart en een van mei tot oktober. Voor het bepalen van de beste reisperiode op basis van het weer is het daarom belangrijk te kijken naar de regenseizoenen. In de periodes waarin er veel regen valt komen in Sri Lanka regelmatig overstromingen voor. Naast de moessons zijn ook de centraal gelegen bergketens van invloed op het klimaat.

De zuidwestmoesson (Yala) en de noordoostmoesson (Maha)

In het oosten van Sri Lanka zijn de temperaturen redelijk constant. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 34 graden Celsius, in de winter rond de 28 graden Celsius. De regen in het oosten van het land wordt voornamelijk gebracht door de noordoostmoesson. Deze moesson (Maha) houdt aan van oktober tot en met eind april. Wie een bezoek wil brengen aan dit deel van Sri Lanka doet er dus goed aan de reis te plannen tussen juni en september.

Klimaattabel Trincomalee (oostkust Sri Lanka)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddeld aantal dagen neerslagGem. aantal dagen neerslag
Januari 20 29 16
Februari 20 21 13
Maart 21 34 15
April 23 35 24
Mei 25 34 17
Juni 25 34 8
Juli 25 34 9
Augustus 24 34 11
September 24 34 13
Oktober 23 33 22
November 22 31 24
December 21 29 22

In het westen van Sri Lanka is het verschil in temperatuur tussen de zomer en winter nog kleiner dan in het oosten van het land. In dit deel van Sri Lanka ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in de wintermaanden rond de 30 graden Celsius en in de zomermaanden rond de 32 graden Celsius. Tussen mei en september trekt de zuidwestmoesson (Yala) over het westen van het eiland, waardoor er in deze periode veel wind en regen is. In dit deel van Sri Lanka valt de minste neerslag in de maanden januari, februari en maart, waardoor deze maanden over het algemeen worden beschouwd als de beste reistijd voor wie een bezoek wil brengen aan dit deel van het eiland.

Klimaattabel Colombo (westkust Sri Lanka)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddeld aantal dagen neerslagGem. aantal dagen neerslag
Januari 31 22 5
Februari 31 23 4
Maart 32 24 7
April 32 24 11
Mei 31 25 10
Juni 30 25 10
Juli 30 25 8
Augustus 30 25 8
September 30 25 10
Oktober 30 24 14
November 30 23 14
December 30 23 11

Sri Lanka: meer dan 300 dagen per jaar regenachtig

De moessonperiodes hebben een grote invloed op het weer in Sri Lanka, maar net zoals dat er ook buiten de moessonperiodes regen kan vallen, zijn er ook gedurende de moessonperiodes zonnige dagen.

Sri Lanka is een regenachtig land; gemiddeld regent het meer dan 300 dagen per jaar. Het regent echter vrijwel nooit de hele dag. Als het regent, regent het vaak in de ochtenden en avonden, ook tijdens de moessonperiodes. De overgangsmaanden tussen de moessons staan over het algemeen bekend als de meest natte maanden. Aangezien de overgang tussen de moessons plaatsvindt in oktober en november, is het verstandig uw reis niet in deze maanden te plannen.

Aanvraag visum Sri Lanka

Voor een reis naar Sri Lanka is een visum Sri Lanka nodig. Het visum kan 24 uur per dag en 7 dagen per week online worden aangevraagd. Het is belangrijk na te gaan welk visumtype nodig is voor uw reisplannen voordat u een aanvraag indient. Er bestaan namelijk visa voor zakenreizen, visa voor toeristische doeleinden en visa voor doorreizen. Reizigers die van plan zijn niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka te verblijven, komen in de meeste gevallen in aanmerking voor een e-visum Sri Lanka (ETA Sri Lanka).

De gehele aanvraagprocedure van het e-visum Sri Lanka verloopt online. De eerste stap is het invullen van het digitale aanvraagformulier voor het ETA Sri Lanka. Vervolgens voldoet u de kosten, waarna de aanvraag wordt verwerkt. Gemiddeld wordt het e-visum Sri Lanka al binnen 4 dagen toegekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.