Nieuwsbericht | | 05-11-2018 | ±4 minuten leestijd

Het aanvragen van een visum Sri Lanka wordt in de nabije toekomst eenvoudiger. Dat heeft de overheid van Sri Lanka laten weten. De bedoeling van het versoepelen van de regels rondom het visum Sri Lanka, is om meer Europese toeristen en toeristen uit het Midden-Oosten naar Sri Lanka te halen.

Dat heeft een woordvoerder van de Immigratie- en Immigratiedienst van het land laten weten. Het is al mogelijk om online een visum aan te vragen. Reizigers uit sommige landen moeten daarvoor nog een sponsor opgeven. Deze voorwaarde zal binnenkort worden versoepeld. Ook de geldigheidsduur van een ETA Sri Lanka kan in de toekomst worden verlengd.

Overheid Sri Lanka wil meer toerisme

Het verlengen van de geldigheidsduur van een visum Sri Lanka is een van de maatregelen die de Immigratiedienst van Sri Lanka wil nemen. Het plan daarachter is dat er op die manier meer Europeanen naar het land komen. Momenteel is een ETA Sri Lanka nog slechts 30 dagen na aankomst in het land geldig, maar de instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van het visum Sri Lanka wil de voorwaarden mogelijk gaan veranderen.

Mogelijk zal het visum straks tenminste zes maanden na aankomst in Sri Lanka geldig zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Electronic Travel Authorization (ETA) laten weten. ETA is onderdeel van de Sri Lankaanse immigratiedienst. Woordvoerster Chaminda Hettiarachchi zegt dat het in de toekomst minder moeilijk wordt om een visum aan te vragen. Het aantal “hobbels in de weg” zou worden verwijderd.

Toeristen uit Europa en het Midden-Oosten

De Sri Lankaanse overheid wil het aanvragen van een visum Sri Lanka vooral aantrekkelijker maken voor een flink aantal Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Of de verlengde visumduur ook gaat gelden voor Nederlandse en Belgische reizigers, is nog niet bekend. De nieuwe visumvoorwaarden zouden mogelijk ook voor reizigers uit China, India en het Midden-Oosten gaan gelden.

Wanneer de Sri Lankaanse overheid de nieuwe maatregelen in de praktijk wil gaan brengen, is eveneens nog niet bekend. Eerder liet minister van Toerisme John Amaratunga al weten dat hij kijkt naar nieuwe mogelijkheden om het visum systeem te vereenvoudigen. Op die manier zouden meer reizigers tot het land worden aangetrokken.

Visum Sri Lanka aanvragen

Alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, hebben daarvoor een visum Sri Lanka nodig. Voor reizigers uit beide landen geldt namelijk de visumplicht. Tegenwoordig kan het aanvragen van het visum Sri Lanka online, waardoor men niet meer naar de Sri Lankaanse ambassade hoeft.

Het aanvragen van een visum Sri Lanka duurt ongeveer vijf minuten. Mogelijk zal de Sri Lankaanse overheid enkel het visum dat bedoeld is voor toeristische doeleinden voorzien van een langere geldigheidsduur. Het is namelijk mogelijk meerdere visa aan te vragen. Zo is er een speciaal visum voor zakenreizen, voor toerisme en voor doorreizen.

Kies daarom bij het aanvragen altijd het juiste visum. Vul het aanvraagformulier in en doe vervolgens de betaling. Daarna wordt het visum automatisch per e-mail toegezonden. De aanvraag gaat voor het grootste gedeelte geautomatiseerd. Enkel in een aantal uitzonderlijke gevallen controleert de Sri Lankaanse Immigratiedienst de aanvragen zelf. In dat geval kan het iets langer duren totdat de aanvraag wordt goedgekeurd.

Momenteel geldt voor Nederlandse en Belgische reizigers nog een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. De meeste reizigers verblijven niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka. In dat geval is het mogelijk een e-visum of ETA Sri Lanka aan te vragen. Men hoeft dan niet meer naar het Consulaat in Den Haag. Als de Sri Lankaanse overheid besluit de nieuwe maatregelen ook voor Nederlandse en Belgische reizigers in te voeren, zou dat betekenen dat reizigers maximaal 6 maanden in plaats van 30 dagen in het land mogen verblijven.

Voorwaarden aan het visum Sri Lanka

Er zijn een aantal voorwaarden aan het visum Sri Lanka. Zo gaat het om een single entry visum. Dat betekent dat er maximaal één keer het land mag worden ingereisd. Men hoeft nog geen vliegticket te hebben bij het aanvragen van een visum Sri Lnaka. Tijdens het reizen moet er wel aan een terugvlucht geboekt zijn. Hier wordt naar gevraagd bij aankomst in Sri Lanka. De reiziger moet bovendien kunnen aantonen dat hij voldoende geld heeft om in het land te verblijven.

Het paspoort moet nog tenminste zes maanden na aankomst in Sri Lanka geldig zijn. Wie naar Sri Lanka wil reizen om te gaan werken, moet daarvoor een speciaal visum bij het Consulaat aanvragen. Zakenreizen zijn uitgezonderd; men kan dan via deze website een visum aanvragen.

Het aanvragen van een visum kost € 14,95 per persoon. Voor het zakenvisum geldt een toeslag van € 10,00 per persoon.

Spoedvisum Sri Lanka

Het is ook mogelijk een spoedaanvraag voor het visum Sri Lanka te doen. Dat mag enkel alleen als men zich op dit moment nog niet in Sri Lanka bevindt. Aanvragen van het visum dient dus voor vertrek te gebeuren. Wij raden altijd het aanvragen van een visum een week van tevoren aan. Wie binnen 72 uur in Sri Lanka arriveert, kan het beste een spoedaanvraag indienen. Dit worden doorgaans binnen 23 minuten goedgekeurd.