Nieuwsbericht | | 22-06-2023 | ±4 minuten leestijd

De meeste reizigers uit Europese landen hebben voor een reis naar Nieuw-Zeeland geen fysiek visum nodig, maar kunnen gebruikmaken van het zogenoemde NZeTA. Voor de meeste buurlanden van Nieuw-Zeeland is dit vooralsnog heel anders. Lees hier meer over de pogingen van eilandstaat Fiji om te komen tot afspraken over onder andere visumvrij reizen in de Oceanische regio.

Naar Nieuw-Zeeland reizen met een NZeTA

Voor een reis naar of via Nieuw-Zeeland hebben vrijwel alle internationale reizigers een fysiek visum of een NZeTA nodig. Het NZeTA is op 1 oktober 2019 ingevoerd en is beschikbaar voor reizigers uit een bepaald aantal landen. Reizigers die voor het NZeTA in aanmerking komen, hebben voor een reis naar Nieuw-Zeeland alleen deze elektronische reistoestemming nodig. Er zijn slechts een beperkt aantal uitzonderingen op de verplichting tot het hebben van een NZeTA of visum voor Nieuw-Zeeland.

Reizigers uit Europese landen

Onder andere reizigers uit alle 27 EU-lidstaten, maar ook uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk kunnen eenvoudig een NZeTA aanvragen. Reizigers die op basis van hun nationaliteit in aanmerking komen voor het NZeTA, moeten er rekening mee houden dat zij daarnaast ook aan alle andere voorwaarden van het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland moeten voldoen.

Uitzondering voor een overstap in Auckland

Een van de weinige uitzonderingen op de Nieuw-Zeelandse visumplicht geldt voor overstappende reizigers uit 24 landen, waarvan ongeveer de helft in Oceanië ligt. Zo geldt dit op dit moment onder andere voor reizigers uit Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea, Palau, de Federale Staten van Micronesië, de Onafhankelijke Staat Samoa, de Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. Reizigers uit onder andere deze landen kunnen voor een overstap op de luchthaven van Auckland gebruikmaken van het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland.

Europese reizigers die een overstap maken in Nieuw-Zeeland kunnen daar al langere tijd een NZeTA voor gebruiken. Deze reizigers kunnen het NZeTA zowel voor een toeristische reis gebruiken als voor een overstap of een ander reisdoel dat is toegestaan met deze reistoestemming.

NZeTA aanvragen voor een overstap

In het aanvraagformulier van het NZeTA visum voor Nieuw-Zeeland moeten reizigers bij ‘Doel reis’ alleen voor ‘Overstap’ kiezen als het gaat om een overstap op Auckland International Airport. Bovendien mag men daarbij de internationale transitzone niet verlaten en mag de overstap dan maximaal 24 uur duren. Als de overstap plaatsvindt op een andere luchthaven in Nieuw-Zeeland, moet hier ‘Toerisme’ worden geselecteerd. In dit geval wordt het NZeTA aangevraagd voor een toeristische reis en kan men op elke luchthaven in Nieuw-Zeeland overstappen. Ook kan de reistoestemming in dit geval gebruikt worden voor een overstap die langer dan 24 uur duurt of waarbij men de internationale transitzone van Auckland International Airport moet verlaten.

Reizigers uit buurlanden van Nieuw-Zeeland

Een andere uitzondering op de Nieuw-Zeelandse visumplicht geldt voor reizigers uit Australië. Reizigers die een paspoort hebben van buurland Australië en dit paspoort gebruiken om naar Nieuw-Zeeland te reizen, hebben namelijk geen visum of NZeTA nodig. Zelfs niet als zij van plan zijn zich permanent in Nieuw-Zeeland te vestigen. In dat geval kunnen zij namelijk zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen en pas na aankomst het voor dit reisdoel verplichte Australian Resident Visa aanvragen. Houders van een Australische verblijfsvergunning die zelf de Australische nationaliteit niet hebben, kunnen voor een verblijf tot 3 maanden in Nieuw-Zeeland gewoon een NZeTA aanvragen.

Visumplicht voor andere reizigers uit Oceanië

Voor reizigers met bijvoorbeeld de nationaliteit van Fiji zijn reizen naar Nieuw-Zeeland vooralsnog aanzienlijk lastiger. Fiji is een buurland van Nieuw-Zeeland, ondanks dat deze eilandstaat in de Stille Oceaan hemelsbreed op zo'n 2100 km van Nieuw-Zeeland ligt. Ter vergelijking: 2100 km is ongeveer de afstand die men per auto moet afleggen om van Utrecht naar Cordobá in Spanje te rijden, of van Brussel naar Skopje in Noord-Macedonië. Europese landen zoals Litouwen en Letland liggen echter wel zo’n 17.000 (!) km verwijderd van bijvoorbeeld de internationale luchthaven van Auckland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Deze laatste twee Europese landen zijn recentelijk dan ook bij wijze van voorbeeld aangehaald door de vicepremier van Fiji om te onderbouwen dat ook inwoners van Fiji in aanmerking zouden moeten komen voor een soepelere visumprocedure voor Nieuw-Zeeland.

Fiji heeft in totaal zo’n 900.000 inwoners. Dit betekent dat, wanneer men de bevolking van Nieuw-Zeeland, Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en het veel verder gelegen Hawaï niet meetelt, ongeveer een kwart van de bevolking van Oceanië op Fiji leeft.

Voorstel uit Fiji

Het voorstel van de vicepremier van Fiji is dat onder andere inwoners van Fiji en de Salomonseilanden net zo gemakkelijk naar zowel Nieuw-Zeeland als Australië moeten kunnen reizen als Europese reizigers. De eilandstaat in het Melanesische deel van de Stille Oceaan lijkt zich hiermee te willen inspannen om de regio op een bredere manier onderling te verbinden. Het reizen zonder visum is wat hem betreft een must en een eerste begin wat betreft verdere integratie van de landen van Oceanië in een gemeenschappelijke markt. In het licht van de Chinese maritieme aanwezigheid in de wateren van de Stille Zuidzee, worden er door Nieuw-Zeeland en Fiji ook op militair gebied stappen gezet richting meer samenwerking.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,36 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.