Nieuwsbericht | | 13-08-2024 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd de kosten van verschillende visa per 1 oktober 2024 fors te gaan verhogen om haar immigratiesysteem betaalbaar te houden. De prijs van een studentenvisum zal zelfs worden verdubbeld. De kosten voor het NZeTA voor toeristen en zakenreizigers blijven onveranderd.

Kosten van verschillende visa verhoogd

De Nieuw-Zeelandse regering heeft aangekondigd de prijzen van bijna alle visumtypes vanaf oktober 2024 te gaan verhogen. Zowel visa voor tijdelijke verblijven in Nieuw-Zeeland als visa voor personen die in het land willen werken of studeren zullen duurder worden. Zo worden de kosten van het onder jongeren populaire Working Holiday Visa van 420 NZD naar 670 NZD verhoogd. De kosten voor het Accredited Employer Work Visa, waarmee men voor een werkgever in Nieuw-Zeeland mag werken, verdubbelen zelfs van 750 NZD naar 1540 NZD.

Ook de kosten voor het Visitor Visa voor Nieuw-Zeeland zullen stijgen van 211 NZD naar 341 NZD. Het Visitor Visa is bestemd voor reizigers die maximaal 6 of 9 maanden voor toeristische doeleinden in Nieuw-Zeeland willen blijven. Reizigers uit Nederland en België die maximaal 3 maanden in Nieuw-Zeeland willen doorbrengen, kunnen in plaats van een Visitor Visa ook gebruikmaken van het NZeTA. Dit is een elektronische reistoestemming voor Nieuw-Zeeland, die met een digitaal formulier kan worden aangevraagd. De kosten voor het NZeTA zijn een stuk lager dan die voor een Visitor Visa en het NZeTA kan in enkele minuten eenvoudig online worden aangevraagd.

Studenten bijzonder getroffen door de kostenstijging

Studenten lijken extra hard te worden getroffen door de prijsverhogingen. Voor het studentenvisum is namelijk een verdubbeling van de kosten aangekondigd, van 375 NZD naar 750 NZD. De kosten voor het Post Study Work Visa, waarmee studenten na hun afstuderen tot 3 jaar in Nieuw-Zeeland mogen werken, worden zelfs meer dan verdubbeld. Studenten die na hun studie in Nieuw-Zeeland willen blijven om er te werken, betalen op dit moment nog 700 NZD voor een visum, terwijl vanaf oktober een prijs van 1670 NZD zal gaan gelden.

Uit een onderzoek van IDP Education, een organisatie die studenten helpt bij het vinden van studieplekken in het buitenland, blijkt dat ongeveer de helft van alle studenten zich niet laat beïnvloeden door een toename in de kosten van studievisa. 28 procent van de respondenten gaf echter aan dat een prijsstijging een groot effect zou hebben op hun keuze om in Nieuw-Zeeland te gaan studeren. De hogere visumkosten zouden dus tot een afname in het aantal internationale studenten in Nieuw-Zeeland kunnen leiden.

Verschuiving van de kosten naar visumaanvragers

Met de gestegen visumprijzen probeert de overheid van Nieuw-Zeeland de uitgaven van de immigratiedienst op een andere manier te dekken. Aan het verwerken en beoordelen van visum- en asielaanvragen en het beheren en onderhouden van ICT-systemen zijn hoge kosten verbonden. Momenteel worden deze uitgaven grotendeels door de Nieuw-Zeelandse belastingbetaler gefinancierd. Dit zou volgens de Nieuw-Zeelandse minister van immigratie, Erica Stanford, geen rechtvaardig systeem zijn. Door de visumprijzen te verhogen zouden de kosten worden neergelegd bij visumaanvragers: de personen die ook daadwerkelijk gebruikmaken van de immigratiesystemen.

Kritiek vanuit de oppositie

Niet iedereen in Nieuw-Zeeland is het eens met de kostenverhogingen. De woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse Green Party betoogt dat de overheid migranten met te hoge kosten opzadelt om belastingverlagingen te kunnen doorvoeren. Door het nieuwe systeem zou de immigratiedienst bovendien financieel afhankelijk worden van wereldwijde omstandigheden. Tijdens de coronapandemie nam het aantal visumaanvragen bijvoorbeeld plotseling sterk af. Met het nieuwe systeem zou de immigratiedienst in zulke gevallen sneller in financiële problemen komen, omdat ze een groter deel van hun kosten zelf moeten dekken.

Volgens minister Stanford zal het land vanwege de hoge levensstandaard nog steeds aantrekkelijk blijven voor werknemers, studenten en andere reizigers. Ook claimt ze dat Nieuw-Zeeland met de nieuwe tarieven nog steeds kan concurreren met landen als Australië en het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn de kosten voor een studentenvisum ook vanaf oktober nog steeds aanzienlijk lager dan in Australië, waar het studentenvisum sinds kort 1600 AUD kost. De overheid van Nieuw-Zeeland verwacht door de prijsverhogingen in de komende vier jaar een bedrag van 563 miljoen NZD vrij te kunnen maken dat gebruikt kan worden om de immigratiesystemen te verbeteren en te moderniseren.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.