Nieuwsbericht | | 11-11-2022 | ±3 minuten leestijd

De regelingen met betrekking tot het Britse Youth Mobility Scheme visum en het Nieuw-Zeelandse working holiday visa worden uitgebreid. De leeftijdsgrens wordt verhoogd en de toegestane verblijfsduur wordt verlengd. Dat zijn de voormalige Britse premier Boris Johnson en de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, overeengekomen. Lees hier meer over de veranderingen voor reizigers met het visum Nieuw-Zeeland.

Het versterken van de banden

Deze overeenkomst is de recentste in een reeks vrijhandelsovereenkomsten die betrekking hebben tot de versoepeling van visumvoorwaarden. Zo sloten Canada, Frankrijk, Engeland en Ierland eerder al een akkoord met Australië. Het akkoord tussen Engeland en Nieuw-Zeeland heeft ongeveer dezelfde strekking als deze eerdere overeenkomsten tussen andere landen.

Het doel van de overeenkomst is het bevorderen van het internationale personenverkeer tussen beide landen. Op dit moment kunnen Britten tussen de 18 en 30 jaar met het working holiday visa in Nieuw-Zeeland wonen en werken voor een periode van 23 maanden. Andersom kunnen Nieuw-Zeelanders met het Youth Mobility Scheme visum twee jaar lang in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken.

De regeringen van beide landen wijzen erop dat het bezoeken van een land aan de andere kant van de wereld en het daar wonen en werken een zeer belangrijke bijdrage kan leveren aan iemands ontwikkeling. Zo zei de minister van Binnenlandse Zaken van Engeland, Priti Patel, dat het reizen, wonen en werken in het buitenland een verrijkende ervaring kan zijn. Dankzij de veranderingen in de visumregelingen zullen meer jonge Nieuw-Zeelanders en Britten de kans krijgen om zichzelf en hun vaardigheden op deze manier te ontwikkelen. Ook is het een goede mogelijkheid om levenslange contacten te leggen en een bijdrage te leveren aan het gastland.

De inwoners van Nieuw-Zeeland hebben lang gepleit voor verbetering van de visumregeling voor werkvakanties. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zegt zelf een van de vele mensen uit Nieuw-Zeeland te zijn die met veel plezier in het Verenigd Koninkrijk gewoond en gewerkt heeft. Ze is dan ook blij dat dit akkoord nu bereikt is en kijkt ernaar uit om Britten dezelfde geweldige ervaring te geven in Nieuw-Zeeland.

De belangrijkste veranderingen

Het belangrijkste punt in de vrijhandelsovereenkomst is de verhoging van de maximale leeftijd voor het working holiday visa voor Nieuw-Zeeland. Volgens de huidige regels moeten aanvragers tussen de 18 en 30 jaar zijn. De maximumleeftijd zal worden verhoogd naar 36 jaar. Dankzij deze verandering krijgen miljoenen Britten opnieuw de mogelijkheid om tijdelijk te gaan wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Ook de maximale verblijfsduur zal worden verlengd naar drie jaar.

Het gaat om een bilaterale vrijhandelsovereenkomst, wat betekent dat deze alleen geldt voor de twee landen die de overeenkomst aangaan. Dat betekent dus ook dat de regels voor het Nieuw-Zeelandse working holiday visa voor andere landen, waaronder Nederland, België, en veel andere Europese landen, hetzelfde blijven. Ook voor deze landen is er echter de mogelijkheid te onderhandelen voor versoepelingen van de bestaande overeenkomsten. Voor nu moeten reizigers uit deze landen echter nog uitgaan van de huidige visumvoorwaarden.

Meer informatie over de nieuwe voorwaarden voor het working holiday visa zullen volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken pas in 2023 bekend gemaakt worden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de kosten voor het visum en de vermogenseis ook omhoog zullen gaan. Het is de bedoeling dat de veranderingen vanaf begin 2024 van kracht zijn. De ingangsdatum kan echter nog aangepast worden, afhankelijk van de vordering van de voorbereidingen. Er moet juridisch en technisch gezien namelijk veel veranderd worden, een proces dat veel tijd in beslag kan nemen.

Alleen op vakantie en niet werken

Wilt u graag naar Nieuw-Zeeland, maar bent u niet van plan om er te gaan wonen en werken? Als u de vele aspecten van het land wel graag wilt ontdekken tijdens een vakantie, heeft u geen working holiday visa nodig. In dit geval kunt u beter het NZeTA Nieuw-Zeeland aanvragen. Vanaf het moment van toekenning kunt u deze elektronische reisvergunning twee jaar lang gebruiken. Met het NZeTA kunt u Nieuw-Zeeland bezoeken voor een vakantie of zakenreis, maar ook voor een sollicitatie en het deelnemen aan onbetaalde amateursport. Per bezoek mag u maximaal 3 maanden in Nieuw-Zeeland blijven. Een NZeTA is ook verplicht als u alleen naar Nieuw-Zeeland reist voor een overstap op een verbindende vlucht naar uw eindbestemming.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,75 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.