Nieuwsbericht | | 11-02-2019 | ±4 minuten leestijd

Myanmar is een steeds populairder wordende reisbestemming. Het is namelijk een bijzonder land. Dat komt vooral door de vele bezienswaardigheden in het land in Zuidoost-Azië. Myanmar is nog niet zolang een toeristisch land. Pas sinds 2011 kunnen reizigers naar Myanmar reizen.

In Myanmar lijkt het soms of de tijd heeft stilgestaan. Er zijn amper sporen van Westerse invloeden te vinden. Mannen en vrouwen dragen bijvoorbeeld nog traditionele kleding. Reizen naar dit land is het dus zeker waard, maar er is wel een visum Myanmar nodig.

Weetjes over Myanmar

Mannen in Myanmar lopen nog in een omgeknoopte rok. Dit kledingstuk wordt een longyi genoemd. Vrouwen en kinderen maken gebruik van lichtgele make-up, die thanakha wordt genoemd. En er zijn meer zaken die voor de toerist zeker interessant zijn. We behandelen in dit artikel de reistijd, het gebruik van mobiele telefoons, creditcards, het tijdverschil en de reisbeperkingen. Voordat de reis begint, dient men wel eerst een visum Myanmar aan te vragen. Voor het land geldt namelijk de visumplicht.

Reistijd Myanmar

Veruit de beste tijd om naar Myanmar te reizen is tussen november en maart. In Myanmar kan het in de zomermaanden flink heet worden. In de maanden november tot en met maart is het koeler en regent het amper. Houd er rekening mee dat het in mei tot en met oktober erg regenachtig en benauwd is in Myanmar. Van februari tot en met mei is het erg heet en start het regenseizoen.

Mobiele telefoons in Myanmar

Hoewel het soms lijkt of de tijd heeft stilgestaan in Myanmar, kan men gewoon gebruikmaken van het mobiele telefoonnetwerk in het land. Net als in Nederland heeft Myanmar de beschikking over 4G. Myanmar is drukbevolkt en daardoor is er op sommige plekken geen bereik. Vaak is de Wifi-verbinding niet optimaal. Een simkaart van 10GB is vaak dertig dagen geldig. Dat is goedkoper dan het buiten de bundel gebruikmaken van het Nederlandse abonnement op de mobiele telefoon.

Pinnen en gebruik van creditcards in Myanmar

Pinnen wordt steeds normaler in Myanmar. Het is dus mogelijk een pinpas of creditcard in Myanmar te gebruiken. Voorheen was het verstandig contant geld mee te nemen, maar dit wordt steeds minder noodzakelijk. Wie met een goed gevoel op reis wil, kan uiteraard wel een (niet te hoog) bedrag aan contant geld meenemen.

Praktische tips

In Myanmar is er een tijdverschil van 4,5 uur in de zomertijd. In de wintertijd is het tijdverschil 5,5 uur ten opzichte van de Nederlandse tijd.

Bovendien is het belangrijk minimaal een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis-A te nemen voor vertrek. Wie langer dan twee weken in Myanmar gaat reizen, heeft meerdere vaccinaties nodig. Malaria komt nog steeds voor in Myanmar.

De stekkers en stopcontacten zijn van het type C, D, F en G. Daarom passen de meeste Nederlandse stekkers in het stopcontact in Myanmar. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee. Een omvormer is niet nodig, want het stroomnet is hetzelfde als in Nederland.

Let op de reisbeperkingen in Myanmar

Toeristen zijn niet in ieder gebied welkom. Men kan daarom niet zomaar overal vrij naartoe reizen. Er zijn gebieden waar reizigers in ieder geval niet mogen komen, of alleen onder begeleiding. De gemiddelde toerist merkt er niet zo veel van, omdat alle bezienswaardigheden in gebieden liggen waar men vrijelijk naar toe mag reizen. Wie naar verder afgelegen gebieden wil, doet er goed aan het reisadvies in de gaten te houden.

Vraag een visum Myanmar aan!

Het is voor alle Nederlandse en Belgische reizigers verplicht een visum Myanmar aan te vragen. Het aanvragen van een visum Myanmar kan gemakkelijk online. Zorg ervoor dat men dit voor vertrek naar het land gedaan heeft. Een visum Myanmar kost € 79,95 per persoon.

Het is een elektronisch document waarin de overheid van Myanmar toestemming geeft om het land te betreden. Pas bij aankomst in Myanmar bij de paspoortcontrole wordt het visum in het paspoort geplakt en afgestempeld. Die handelingen brengen kosten met zich mee, maar zijn al in de aanvraagprijs meegenomen. Er zijn slechts beperkte aankomst- en vertreklocaties waar het visum geldig is.

Spoedvisum Myanmar aanvragen

Reizigers die op zeer korte termijn een visum Myanmar nodig hebben, kunnen deze aanvragen via de spoedprocedure. Vink op het aanvraagformulier ‘spoed’ aan. Dan wordt het visum meestal binnen 24 uur, soms al binnen enkele uren toegekend. Houd er wel rekening mee dat er een toeslag van € 15,00 per persoon geldt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.