Ga vóór het aanvragen van het visum Myanmar na of het coronavirus roet in het eten kan gooien van uw reisplannen voor een vakantie of zakenreis. Ook in Myanmar zijn inmiddels officiële besmettingen en overledenen gemeld als gevolg van corona. In dit artikel leest u over de mogelijke gevolgen van corona op uw reisplannen. Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 22-07-2021.

Hoeveel last heeft Myanmar van het coronavirus?

Na een oorspronkelijk langzame uitbraak in Myanmar nam het aantal besmette personen en overledenen snel toe. De overheid van Myanmar heeft veel maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en het aantal nieuwe besmettingen loopt nu terug. Op 21-07-2021 waren er 246.663 coronabesmettingen gemeld en 5.814 personen overleden aan Covid-19. Het lijkt erop dat na de staatsgreep van 1 februari veel minder coronatests werden afgenomen waardoor er flinke onderrapportage optrad, maar dat nu weer testfaciliteiten beschikbaar zijn. Voor delen van de stad Rangoon en Mandalay geldt sinds 15 maart het oorlogsrecht. In verband met de staatsgreep geldt in grote delen van het land een avondklok van 20:00 en soms 22:00 uur tot 4:00 uur 's ochtends. De lokale autoriteiten kunnen de tijden voor de avondklok echter zelfs plotseling uitbreiden en lockdowns voor bepaalde gebieden opleggen.

Reismogelijkheden tussen de verschillende provincies in Myanmar zijn beperkt en het reizen over land wordt uit veiligheidsredenen ontraden. Sommige delen van het land hanteren een test- en soms ook een quarantaineplicht voor reizigers afkomstig uit andere delen van het land. In het hele land geldt een verplichting om op openbare plaatsen een mondmasker te dragen. Voor het niet-dragen van mondmaskers worden hoge straffen opgelegd en sommige overtreders werden ook gearresteerd.

De meeste Europese regeringen adviseren hun burgers om het land te verlaten, als dat mogelijk is, vanwege de combinatie van risico’s na de staatsgreep (de gewelddadige situatie in het land) en het infectierisico door corona. Reizigers die nog in Myanmar zijn, hoeven het land niet te verlaten als dat niet mogelijk is, ook als hun visum al is verlopen. Er is een tijdelijk inreisverbod van kracht, waardoor tot nader order geen enkele toerist of zakenreiziger naar Myanmar kan reizen, zelfs als die over een visum beschikt. Alleen bij het voorliggen van zeer dringende redenen (“compelling reason”) kan de ambassade in uitzonderingsgevallen besluiten dat iemand toch naar Myanmar mag reizen.

Tot minimaal 31 juli zijn er geen commerciële passagiersvluchten vanuit Europa naar Myanmar. Het is nu nog niet in te schatten, of en tot wanneer het inreisverbod dan zal worden verlengd. Wie toch met een uitzonderingstoestemming naar Myanmar mag reizen, moet bij de paspoortcontrole een negatieve coronatest overleggen, die niet ouder mag zijn dan 72 uur en na de aankomst in Myanmar minimaal 10 dagen in quarantaine in een door de overheid van Myanmar vastgelegd hotel of vastgelegde quarantainefaciliteit verblijven. De kosten van deze accommodatie moet u zelf betalen. Voor personen die in de 14 dagen voor de aankomst in het Verenigd Koninkrijk waren, is de toegang tot Myanmar tot nader order volledig verboden.

Het aantal officiële coronabesmettingen in Myanmar is vooralsnog relatief laag.Corona in Myanmar: het aantal besmettingen is vooral in Rangoon en Mandalay nog hoog

Kan ik alweer een visum Myanmar aanvragen?

Heeft u reisplannen en wilt u alvast een visum Myanmar aanvragen voor een reis na de corona-beperkingen? Dan kunt u uw visumaanvraag alvast indienen. Wel moet u op een toegekend visum wachten tot de immigratiedienst de keuringen weer hervat. Tot die tijd komen alle aanvragen namelijk in de wacht te staan. Zodra de overheid van Myanmar de situatie omtrent corona weer veilig genoeg vindt, worden alle ingediende aanvragen in behandeling genomen. Het is nog niet bekend wanneer de beperkingen dusdanig zijn teruggeschroefd dat een zakenreis of vakantie naar Myanmar weer mogelijk wordt. De ambassade van Myanmar kan bij dringende uitzonderingssituaties (“compelling reason”) een specifieke vergunning verstrekken om ondanks het inreisverbod toch naar Myanmar te mogen reizen.

Voorlopig heeft de immigratiedienst de uitgifte van e-visa t/m 31 juli opgeschort. De verwachting is dat de immigratiedienst van Myanmar dan een nieuwe update geeft en meer informatie naar buiten brengt omtrent de toekomstige maatregelen vanwege corona in Myanmar.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra het inreisverbod in Myanmar is opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in en ontvang een update

Ik heb al een visum, kan ik dit nog gebruiken?

De geldigheidstermijn van het visum Myanmar gaat direct in op het moment dat het visum wordt toegekend en bedraagt 90 dagen. De verloopdatum wordt op het visum vermeld. De immigratiedienst van Myanmar heeft aangekondigd dat de geldigheid van e-visa voor Myanmar, die tussen 2-1-20 en 21-3-20 uitgegeven werden, automatisch tot 90 dagen na het einde van het inreisverbod verlengd wordt.

Reisbeperkingen i.v.m. de uitzonderingstoestand

Op 1 februari heeft het leger hooggeplaatste staatsfunctionarissen gearresteerd en de uitzonderingstoestand voor één jaar uitgeroepen. In verband daarmee zijn alle commerciële internationale en nationale vluchten (op enkele humanitaire vluchten na) - voorlopig tot eind mei - opgeschort. Reizen naar Myanmar is op dit moment alleen na voorafgaande toestemming van de ambassade van Myanmar mogelijk.

Wat als ik al in Myanmar ben?

De Nederlandse autoriteiten adviseren Nederlanders in samenhang met de staatsgreep dringend naar Nederland terug te keren als dat mogelijk is. Er zijn regelmatig enkele commerciële vluchten van Myanmar naar bijvoorbeeld Singapore of Bangkok, vanwaar u verder naar Europa kunt vliegen. Zorg ervoor dat u alle voor de vlucht benodigde documenten van tevoren uitgeprint hebt, aangezien de wifi op het vliegveld van Rangoon slecht is. Als u toch in Myanmar moet blijven, zoek dan een veilige plek en blijf zo veel mogelijk thuis. Volg de lokale regels en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en neem de voorzichtsmaatregelen van het RIVM in acht. Zo is bijvoorbeeld altijd een mondmasker noodzakelijk als het huis verlaten wordt. Bij overtreding van de hygiënevoorschriften kunnen hoge boetes worden opgelegd.

Reizigers die gedurende of na de quarantaineperiode positief op corona getest worden, worden in een isolatie-accomodatie geplaatst. Zij moeten de door de overheid aangewezen isolatie- of behandelingsaccomodatie accepteren, ook als ze een zorgverzekering voor een privé-ziekenhuis hebben.

Bij terugkeer naar Nederland moet u voor het vertrek daar een NAAT-test ondergaan, die óf maximaal 24 uur voor het boarden afgenomen moet zijn of anders hooguit 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen mag zijn. Als de NAAT(PCR)-test tussen 24 uur voor vertrek en 72 uur vóór uw aankomst in Nederland is afgenomen, moet u daarnaast hooguit 24 uur voor het vertrek ook nog een sneltest op corona laten uitvoeren. Bij aankomst in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. Ondanks de negatieve testen blijft u na terugkeer 10 dagen in thuisquarantaine.

Krijg ik mijn schade als gevolg van corona vergoed?

Als u een visum Myanmar heeft dat u vanwege corona niet kunt gebruiken, dan heeft u mogelijk financiële schade opgelopen. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, kunt u deze schade mogelijk declareren bij uw reisverzekering. De immigratiedienst van Myanmar vergoedt in elk geval géén schade, ook kan een toegekend visum niet meer worden geannuleerd, maar de immigratiedienst heeft wel aangekondigd dat de geldigheid van alle ongebruikte e-visa voor Myanmar, die tussen 2-1-20 en 21-3-20 uitgegeven werden, automatisch tot 90 dagen na het einde van het inreisverbod verlengd wordt.

Disclaimer: er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. Vanwege de snelle opeenvolging van nieuwe ontwikkelingen kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie geheel actueel en volledig is. Wel wordt gepoogd de informatie te voorzien van tijdige updates over de status van corona in Myanmar en de invloed daarvan op uw reisplannen en visum.