In de afgelopen jaren hanteerde Myanmar zeer strenge maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19). Pas sinds 1 juli 2023 hoeven inkomende reizigers geen vaccinatiebewijs of negatief testbewijs meer te tonen. Op 8 juli 2024 werden de laatste coronamaatregelen afgeschaft, maar het aanvragen van een visum Myanmar is nog altijd verplicht.

Geleidelijke afschaffing van de maatregelen tegen Covid-19

Myanmar heeft in de afgelopen jaren een erg streng coronabeleid gehanteerd. Tot 1 juli 2023 moesten alle personen die het land wilden bezoeken volledig gevaccineerd of negatief getest zijn, maar sindsdien wordt de vaccinatiestatus van inkomende reizigers niet meer gecontroleerd. Ook hoeven reizigers zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen.

Zelfs nadat de vaccinatie- en testplicht werden afgeschaft, waren nog enkele coronamaatregelen van kracht. Zo moesten personen die in Myanmar besmet raakten met het coronavirus verplicht voor een bepaalde periode in quarantaine. Bovendien moesten reizigers bij aankomst in Myanmar aantonen dat ze een zorgverzekering hadden afgesloten die de kosten van een medische behandeling en de quarantaine na een mogelijke coronabesmetting volledig dekte. De laatste coronamaatregelen werden pas op 8 juli 2024 afgeschaft. Reizigers naar Myanmar moeten nog wel over een geldig visum Myanmar beschikken.

Reden voor de afschaffing van de coronamaatregelen

Voor 8 juli 2024 was Myanmar een van de weinige landen ter wereld die nog maatregelen hadden tegen de verspreiding van Covid-19. Aangezien de meeste andere landen hun Covid-beleid lang geleden hebben herzien, is het geen verrassing dat ook Myanmar de laatste coronamaatregelen heeft afgeschaft. De regering van Myanmar deelde mee dat de lage besmettingsaantallen doorslaggevend waren om de beslissing te nemen. De lage besmettingsaantallen zijn volgens de regering het gevolg van een hoge vaccinatiegraad in Myanmar en wereldwijd en de inspanningen van de Myanmarese bevolking. De regering spreekt van een “nieuw normaal”, waarin de bevolking strengere hygiënische standaarden naleeft, vooral in het geval van ziekte.

Bevorderen van het toerisme

Aangezien het coronavirus geen onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid meer is en de besmettingsaantallen laag zijn, is het volgens de Myanmarese regering tijd om de coronamaatregelen volledig te schrappen. Dit moet ook de economie en vooral het toerisme een boost geven. De afschaffing van de Covid-19-maatregelen maakt het land namelijk aantrekkelijker voor buitenlandse bezoekers.

Het coronavirusCorona (Covid-19) in Myanmar: het aantal besmettingen is al een hele tijd laag

Waar moet ik op letten als ik naar Myanmar wil reizen?

Reist u binnenkort naar Myanmar? Dan hoeft u geen rekening meer te houden met mogelijke coronamaatregelen. Desondanks moet u uw reis goed voorbereiden, aangezien er voor Myanmar een visumplicht geldt. Ook is het verstandig om het reisadvies voor Myanmar te controleren. Er zijn namelijk een aantal veiligheidsrisico’s.

Het visum voor Myanmar

Voor Myanmar geldt een algemene visumplicht. De eenvoudigste manier om hieraan te voldoen is om het benodigde visum online aan te vragen. De online visumaanvraag kan binnen enkele minuten eenvoudig vanuit huis worden voltooid. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u het zogeheten e-visum per e-mail. Vervolgens mag u met het visum tot 28 dagen in Myanmar doorbrengen.
Vraag hier uw visum Myanmar aan

Overig reisadvies voor Myanmar

Vanwege de staatsgreep die begin 2021 plaatsvond in Myanmar, is de politieke situatie in het land niet volledig stabiel. U wordt dan ook geadviseerd om voor vertrek het actuele reisadvies voor Myanmar te raadplegen. Zo kunt u onveilige situaties en onnodige risico’s vermijden. Omdat de veiligheidssituatie in het land snel kan veranderen, is het verstandig om zowel het reisadvies als de actuele coronamaatregelen in de periode voor uw vertrek regelmatig te controleren. Zorg er ook gedurende uw verblijf in het land voor dat u op de hoogte blijft van de veiligheidssituatie op uw reisbestemming.

Terugreis naar Nederland of België

Ook als u terugreist naar uw thuisland kunnen er coronamaatregelen van toepassing zijn. Reist u in 2024 vanuit het buitenland terug naar Nederland of België? Dan hoeft u geen rekening meer te houden met eventuele maatregelen tegen het coronavirus. U hoeft voor de terugreis geen vaccinatiebewijs of testbewijs te tonen. Het invullen van een gezondheidsverklaring of Passenger Locator Form (PLF) is evenmin verplicht. Dit geldt voor reizigers van alle nationaliteiten die naar Nederland of België reizen.

Disclaimer: aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Vanwege de snelle opeenvolging van nieuwe ontwikkelingen kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie geheel actueel en volledig is. Wel streven we ernaar de informatie tijdig bij te werken in overeenstemming met de actuele situatie met betrekking tot het coronavirus in Myanmar en de invloed daarvan op uw reisplannen en visum.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.