Nieuwsbericht | | 24-09-2024 | ±2 minuten leestijd

Veruit de meeste reizigers hebben voor een verblijf in Myanmar een visum nodig. Dat geldt ook voor zakenreizigers. Myanmar biedt een specifiek zakenvisum aan dat online kan worden aangevraagd. Dit zogeheten eBusiness visum is geldig voor een verblijf van maximaal 70 dagen in Myanmar.

Visum voor Myanmar online of bij de ambassade aanvragen

U kunt het visum voor een zakenreis naar Myanmar online of bij de ambassade aanvragen. Als u de aanvraag bij de ambassade wilt indienen, moet u enkele weken voor vertrek de benodigde formulieren invullen en de documenten aanleveren. Deze moeten persoonlijk naar de ambassade worden gebracht of per post worden opgestuurd. Voor de meeste personen is het eenvoudiger om het visum online aan te vragen. In dat geval hoeft u geen fysieke documenten aan te leveren, maar kunt u alles online afhandelen. Het visum dat online wordt aangevraagd is ook bekend als e-visum of eBusiness visum. Naast het online zakenvisum is er ook een e-visum voor toeristen.

Toegestane activiteiten met een zakenvisum

Met een zakenvisum mag u maximaal 70 dagen lang voor zakelijke doeleinden in Myanmar verblijven. Aangezien u een uitnodigingsbrief van een bedrijf moet aanleveren dat in Myanmar gevestigd is, is het visum in eerste instantie voor bedrijfsbezoeken bedoeld. U mag met het zakenvisum ook aan andere bijeenkomsten deelnemen die door een bedrijf in Myanmar georganiseerd worden. Het zakenvisum is echter niet bedoeld voor het deelnemen aan workshops en seminars of voor het doen van onderzoek. Voor deze doeleinden moet u een specifiek visum bij de ambassade van Myanmar aanvragen.

Benodigde gegevens en documenten voor het zakenvisum

Voor zowel de aanvraag bij de ambassade als voor de online aanvraag moet u nagenoeg dezelfde gegevens en documenten aanleveren. U moet eerst een kort formulier invullen, waarin u enkele persoonlijke vragen en een aantal vragen over uw reis moet beantwoorden. Hiernaast heeft u het volgende nodig:

  • Een paspoort dat bij aankomst in Myanmar nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een recente digitale pasfoto (voor een online aanvraag) of 2 afgedrukte recente pasfoto’s (voor een aanvraag bij de ambassade)
  • Een uitnodigingsbrief van het bedrijf dat u gaat bezoeken
  • Een bewijs dat het te bezoeken bedrijf geregistreerd staat in Myanmar
  • Een uittreksel uit het handelsregister met gegevens over het te bezoeken bedrijf

Kosten en verwerkingstijd

Het zakenvisum voor Myanmar kost 70 USD als u het online aanvraagt. Een aanvraag via de ambassade kost 50 EUR en is dus iets goedkoper. In dat geval kunnen echter aanvullende kosten voor een eventuele verzending van de documenten worden gerekend. De verwerkingsduur van zowel het e-visum als het fysieke visum bij de ambassade bedraagt minimaal 3 werkdagen. De ambassade adviseert om de aanvraag minimaal 3 of 4 weken voor vertrek in te dienen. Over het algemeen worden visumaanvragen die online worden ingediend iets sneller verwerkt.

Het zakenvisum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen vanaf het moment dat het visum wordt toegekend. Dit betekent dat u binnen 90 dagen na de toekenning naar Myanmar moet reizen. Vervolgens mag u maximaal 70 dagen in het land verblijven.

Controleer het reisadvies voor Myanmar

Bij reizen naar Myanmar kunnen risico’s en onveilige situaties optreden. Voor reizen naar Myanmar wordt in 2024 nog steeds gewaarschuwd. Controleer dus ruim voor vertrek het reisadvies voor Myanmar om onnodige risico’s te vermijden.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.