Nieuwsbericht | | 09-04-2025 | ±2 minuten leestijd

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Daarbij zijn meer dan 3600 mensen om het leven gekomen en meer dan 5000 mensen gewond geraakt. Rond 150 mensen worden nog vermist.

Een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van Myanmar

Na deze gebeurtenissen hebben de autoriteiten op 3 april bekend gemaakt dat er tijdelijk geen aanvragen voor toeristenvisa meer in behandeling worden genomen vanwege de situatie in het land. Zakenvisa worden wel nog verstrekt. Ook de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de beoordeling van visumaanvragen heeft vermeld dat de schade aan hun vestiging in de hoofdstad Naypyidaw tot vertragingen kan leiden bij de boordeling van visumaanvragen.

Toerisme was na de coronapandemie aan het herstellen

De grenzen van Myanmar waren tijdens de coronapandemie lange tijd gesloten en toeristen mochten het land niet bezoeken. Pas op 17 april 2022 werden de grenzen heropend en werden toeristen weer toegelaten in het land. De maatregel betekende voor het land wel een flink verlies van inkomsten van buitenlandse bezoekers. In 2024 was de toerismesector nog aan het herstellen. In dat jaar werd het land door iets meer dan een miljoen reizigers bezocht. Dit is maar een kwart van het aantal bezoekers dat voor de pandemie in 2019 naar Myanmar kwam.

De toekomst van de toerismesector in Myanmar staat op het spel

De recente grenssluiting als gevolg van de aardbeving komt dus op een moment waarop de toerismesector in Myanmar nog herstellende is. Daarnaast zijn er veel tempels en bezienswaardigheden beschadigd. Ook de infrastructuur zal opnieuw opgebouwd moeten worden. De toerismesector in Myanmar staat dus verschillende uitdagingen te wachten.

Kritiek op het beleid van de militaire junta

Op dit moment is het voor internationale journalisten niet mogelijk om het land binnen te komen en verslag te doen. Internationale organisaties en ngo’s bekritiseren de beperkingen voor de pers en het gebrek aan transparantie. Ook buitenlandse hulpverleners mogen alleen met toestemming van de lokale autoriteiten het land inreizen. Daardoor komt de nodige hulp later bij de mensen terecht.

Het toerisme als steun voor de wederopbouw

De wederopbouw van Myanmar gaat in ieder geval gepaard met hoge kosten voor de overheid, bedrijven en particulieren. De inkomsten van toeristen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van deze wederopbouw.

Heeft u een reis naar Myanmar gepland?

Aanvragen voor zakenvisa worden wel nog verwerkt. Als u een zakenreis naar Myanmar heeft gepland, kunt u dus gerust uw aanvraag indienen en op goedkeuring wachten. Houd er wel rekening mee dat de verwerkingstijden langer dan normaal kunnen zijn.

Zodra het land de behandeling van nieuwe visumaanvragen hervat, kunt u het visum voor Myanmar rechtstreeks aanvragen. De aanvraag wordt volledig online ingediend. U hoeft dus niet bij een ambassade of een consulaat langs te gaan. Het is wel belangrijk om te controleren of u aan alle voorwaarden voor het visum Myanmar voldoet.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,98 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.