Nieuwsbericht | | 02-11-2021 | ±3 minuten leestijd

Na een zeer turbulent jaar heeft de huidige Myanmarese overheid haar plannen bekend gemaakt om internationale toerisme naar het land weer op gang te krijgen. Momenteel hebben westerse reizigers een visum nodig om naar Myanmar te reizen.

Turbulent jaar voor Myanmar

Net als de meeste landen in de wereld worstelt ook Myanmar met het coronavirus. Het land gaat gebukt onder de gevolgen van een recente uitbraak van de deltavariant deze zomer. De gezondheidszorg in Myanmar was voor corona al niet in beste vorm en de pandemie heeft de situatie alleen maar verslechterd. Het totaal aantal besmettingen in Myanmar staat op 490.008, met 18.416 sterfgevallen tot gevolg. De vrees bestaat echter dat de overheid niet in staat is om alle gevallen van corona in het land goed te registreren, waardoor er onderrapportage optreed. Vooral in de grensgebieden is de gezondheidszorg onder de maat.

In tegenstelling tot andere landen worstelt Myanmar daarbovenop ook met een ander probleem, namelijk de recente coup. Op 1 februari 2021 werd de democratisch verkozen Aung San Suu Kyi afgezet door het leger onder leiding van generaal Min Aung Hlaing. De protesten die daarop volgden leidden tot chaos in grote delen van het land. Onder meer delen van Mandalay and Yangon gingen in lockdown en de Myanmarese overheid riep het oorlogsrecht uit over meerdere gebieden. De protesten zijn sindsdien in hevigheid afgenomen, maar er vinden nog geregeld confrontaties plaats tussen het leger en protestgroepen.

Myanmar wil open begin 2022

Volgens de officiële cijfers daalt het aantal coronabesmettingen en sterfgevallen in Myanmar in rap tempo. Op dinsdag 19 oktober werden er in de afgelopen 24 uur 1133 nieuwe gevallen van corona gemeld. Dat is een stuk lager dan tijdens het hoogtepunt van de uitbraak van de deltavariant in juli, toen er dagelijks gemiddeld meer dan 5000 besmettingen werden gemeld. Mede hierdoor, en ook omdat de veiligheidssituatie in het land volgens de overheid sterk is verbeterd, vind de overheid van Myanmar dat de tijd rijp is om het land te heropenen voor toerisme. Myanmar heeft al versoepelingen doorgevoerd in het binnenlandse coronabeleid. Zo is interprovinciaal reizen weer toegestaan en zijn de lockdowns in veel gebieden opgeheven.

Op het begin zal Myanmar zich richten op reizigers uit andere Aziatische landen, waaronder buurlanden Thailand en Laos. Gehoopt wordt dat vooral toerisme uit China sterk zal aantrekken. De Minister van Hotels en Toerisme van Myanmar, Htay Aung, liet weten dat de overheid momenteel reisovereenkomsten aan het sluiten is met buurlanden. Die zullen ervoor zorgen dat reizen tussen deze landen vanaf 2022 een stuk eenvoudiger wordt. De heropening zal in fases plaatsvinden. Myanmar hoopt in de eerste fase ongeveer 300.000 buitenlandse toeristen te verwelkomen. Dit aantal zal langzaam worden opgevoerd.

Naar Myanmar reizen voor westerse toeristen

De plannen van de Myanmarese overheid richtten zich vrijwel uitsluitend op de Aziatische markt. De overheid heeft nog weinig bekend gemaakt over de mogelijkheden voor westerse toeristen om naar het land te reizen. Vooralsnog is het reisadvies van de Nederlandse overheid “niet reizen”. De kleurcode voor Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Vooral de oostelijke grensgebieden worden als onveilig beschouwd.

Momenteel heeft men voor een reis naar Myanmar een visum nodig. Het visum Myanmar wordt online aangevraagd, waarna het per e-mail wordt verstuurd. Of er wijzigingen zullen zijn met betrekking tot de visumplicht voor Myanmar is nog niet bekend. Zo heeft India bijvoorbeeld al verregaande veranderingen doorgevoerd in de visumregels voor toeristen. De Myanmarese overheid heeft echter nog geen aankondigingen gedaan op dit vlak.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.