Nieuwsbericht | | 08-04-2019 | ±4 minuten leestijd

Er gaan weer steeds meer Nederlandse en Scandinavische reizigers naar Myanmar. In het afgelopen jaar nam het toerisme nog met 35 procent af, maar het gaat langzaam beter, stelt May Myat Mon Win van Myanmar Toerisme Marketing (MTM).

Volgens Win wordt Myanmar steeds aantrekkelijker voor Europese toeristen. De afgelopen jaren was er een daling te zien in het toerisme vanuit het westen, maar dat is nu langzaam aan het herstellen.

Afname van de daling van het aantal westerse toeristen

In 2018 daalde het aantal westerse toeristen dat naar Myanmar reisde nog met 35 procent. In januari 2019 was de daling nog slechts vijf procent, stelt Win. Volgens haar duidt dat erop, dat het toerisme in het land weer aan het herstellen is. Volgens Edwin Briels van Khiri Travel Myanmar zijn er steeds meer Nederlandse en Scandinavische reizigers die weer naar Myanmar vertrekken.

Dat er meer toeristen naar Myanmar gaan, is een direct resultaat van het charmeoffensief dat het land op de ITB Berlin, de beurs voor internationaal reizen, inzette. In de campagne zette MTM negen redenen op een rij om Myanmar te bezoeken. Daarbij lag de focus vooral op de natuurlijke schoonheden van het land. Zo zijn er nog weinig reizigers die naar Kyaing Tong, Likaw of Mogok gaan, terwijl volgens de Myanmarese toerismesector deze plekken het bezoeken waard zijn.

Myanmar is meer dan een culturele bestemming

De minister van Hotels en Toerisme, Ohn Maung legde eerder uit dat het land niet alleen een culturele bestemming is en dat er meer te zien is dan de ‘klassieke vier’. Met ‘de klassieke vier’ worden vier regio’s bedoeld waar jaarlijks veel toeristen op afkomen. Dat zijn Yangon, Mandalay, Bagan en Inle Lake. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer toeristen uit Oostenrijk, zegt de overheid. Er komen al ruim vijftien jaar toeristen vanuit Oostenrijk naar het land.

Volgens de minister is er sprake van een ‘niche markt’. Het zijn toeristen die vaak voor duikactiviteiten naar het land reizen. Ook andere Europese reizigers uit onder meer Tsjechië en Polen weten het land steeds vaker te vinden. Er worden meer visa on arrivals vanuit die landen aangevraagd. Nederlandse en Belgische reizigers wordt geadviseerd geen visa on arrival meer aan te vragen, maar direct een visum Myanmar aan te vragen via de website.

Gemakkelijker naar Myanmar reizen

Met de aankondiging van de cijfers heeft de minister van Hotels en Toerisme van Myanmar ook aangekondigd te kijken naar het gemakkelijker maken van de aanvraag van een visum Myanmar. Zo zou het kunnen zijn dat toeristen uit bepaalde West-Europese landen in de toekomst langer op een visum mogen blijven, of voor een korter verblijf helemaal geen visum Myanmar meer hoeven aan te vragen. Volgens de minister is dat ‘een investering voor het toerisme van het land’. Het is niet duidelijk of Nederlandse en Belgische toeristen onder de maatregelen zullen vallen.

Dat betekent dat reizigers uit Nederland en België nog steeds moeten voldoen aan de visumplicht. Een visum Myanmar aanvragen kan eenvoudig online en kost € 79,95 per persoon.

De Scandinavische landen onderzoeken momenteel of het mogelijk is meerdere vluchten naar Ngapali aan te bieden. Daarnaast onderzoeken andere internationale landen de mogelijkheid vluchten aan te bieden naar bestemmingen als Kawthaung, Dawei, Heho en Pakkuko.

Visum Myanmar aanvragen

Alle reizigers die naar Myanmar willen reizen, moeten in het bezit zijn van een geldig visum Myanmar. Alleen inwoners die een paspoort van Myanmar hebben of daar inwoner zijn, hoeven geen visum aan te vragen. Het maakt niet uit hoe oud de reiziger is, iedereen moet in het bezit zijn van een eigen paspoort en visum Myanmar. Dat betekent dat ook minderjarige kinderen onder de visumplicht vallen. Bijschrijven op het visum van de ouders is om die reden niet mogelijk. Het is al jaren mogelijk de aanvraag voor het e-visum Myanmar online te doen. Daarom is het niet meer nodig een bezoek te brengen aan de ambassade van Myanmar.

Eigenlijk is het visum Myanmar een zogenaamd e-visum. Dit houdt in dat er na toekenning van het elektronische reisdocument het formulier per e-mail wordt verstuurd. Hierbij wordt dus niet een echt visum verstuurd, maar enkel een brief van goedkeuring. In deze brief staat dat de reiziger gemachtigd is naar het land te reizen en zeer waarschijnlijk zal worden toegelaten tot het land. Pas bij de paspoortcontrole ontvangt de reiziger het echte visum. Dit visum wordt in het paspoort geplakt en gestempeld. Alle kosten zijn inclusief, wat betekent dat men op het vliegveld niet nog eens hoeft te betalen.

Met spoed een visum Myanmar aanvragen

Wie zeer binnenkort al naar Myanmar vliegt, kan een visum Myanmar met spoed aanvragen. Doorgaans wordt een visum binnen zeven dagen toegekend, maar bij een spoedaanvraag is dit maximaal 24 uur. Vaak wordt het visum al binnen enkele uren toegekend. Deze spoedaanvraag kost € 15,00 extra per persoon. Daarom raden we aan het e-visum Myanmar altijd op tijd aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.