Nieuwsbericht | | 04-04-2022 | ±3 minuten leestijd

De junta, de militaire overheid van Myanmar, heeft aangekondigd dat het land vanaf 17 april weer internationale vluchten zal verwelkomen. Het e-visum voor zakenreizen kan al sinds 1 april worden aangevraagd.

Langdurige grenssluiting

De grenzen van Myanmar zijn inmiddels al meer dan twee jaar dicht voor internationale reizigers als gevolg van de coronapandemie. Slechts voor een beperkte groep reizigers worden uitzonderingen gemaakt, zoals burgers van Myanmar die terug naar huis keren. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de coronauitbraak in Myanmar is geweest. Net als andere landen kreeg ook Myanmar te maken met verschillende besmettingsgolven, waarvan de ergste in de zomermaanden van 2021 plaatsvond. Sindsdien zijn de besmettingscijfers in rap tempo gedaald. Voor verschillende regio’s in Myanmar geldt echter dat het moeilijk is om het precieze aantal besmettingen en sterfgevallen door corona vast te stellen. Dit betreft voornamelijk de grensgebieden in het noorden en westen, zoals Kachin en Rakhine.

De langdurige grenssluiting is ook het gevolg van de coup in februari 2021. Sinds de machtsovername vecht de militaire overheid tegen lokale groepen die de democratie in het land willen herstellen, wat gepaard gaat met veel geweld.

Grenzen open per 17 april

Ondanks de onrust in het land vindt de overheid het tijd om de grenzen weer te openen voor toeristen en zakenreizigers. Vanaf 17 april zijn internationale vluchten dan ook weer welkom in Myanmar. Volgens de junta zijn de coronacijfers de afgelopen maanden sterk gedaald, mede door het hoge aantal vaccinaties: in het land met 55 miljoen inwoners zijn inmiddels 47 miljoen prikken gezet. De aankondiging van de militaire overheid is onder andere te danken aan het succes van het Myancopharm vaccin, dat lokaal geproduceerd wordt in samenwerking met China.

Voor de uitbraak van corona was toerisme een belangrijk onderdeel van de Myanmarese economie. De militaire overheid hoopt in de loop van het jaar de toerismesector weer op gang te krijgen. Dit is hard nodig, omdat veel investeerders zich vanwege de coup hebben teruggetrokken uit Myanmar, waardoor de economische situatie in het land verder is verslechterd.

Visumregels nog onduidelijk

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de aankondiging van de overheid. Wat vaststaat is dat reizigers in ieder geval volledig gevaccineerd moeten zijn om naar Myanmar te reizen, maar het is nog onduidelijk wat Myanmar verstaat onder “volledige vaccinatie”. Volgens de huidige regels moeten reizigers voor vertrek een PCR-test doen en bij aankomst in Myanmar zeven dagen in thuisquarantaine. Tijdens deze periode in quarantaine worden nog twee tests afgenomen. Alleen als beide tests negatief zijn mag men uit quarantaine.

Het e-visum voor zakenreizen kan al sinds 1 april worden aangevraagd. Het is echter nog onduidelijk of en wanneer het e-visum voor toerisme kan worden aangevraagd. Ook is het nog onbekend of het mogelijk zal zijn bij aankomst op het vliegveld van Myanmar een visum te verkrijgen (visum on arrival). De militaire overheid heeft geen wijzigingen aangekondigd met betrekking tot het toeristenvisum. Volgens de huidige visumvoorwaarden mag men maximaal 28 dagen in Myanmar verblijven met het e-visum voor toerisme. Het visum mag gebruikt worden voor één reis naar Myanmar. Voor toekomstige reizen moet er telkens weer een nieuw visum worden aangevraagd.

Luchtvaartmaatschappijen terughoudend

De militaire overheid heeft ook nog niet laten weten welke luchtvaartmaatschappijen vluchten naar het land zullen aanbieden. Momenteel vliegt alleen Myanmar Airways International van en naar de internationale luchthaven Rangoon. Toen buurland Vietnam in februari aankondigde de grenzen te heropenen voor toeristen, was er een gigantische toename in het aantal boekingen voor internationale vluchten naar het land. Bij Myanmar is dit voorlopig nog niet het geval. Op de websites van de meeste luchtvaartmaatschappijen is het nog niet mogelijk om een vlucht naar Myanmar te boeken. Ook de Nederlandse overheid raadt burgers af naar Myanmar te reizen. Zolang de onrust in het land aanhoudt is het nog maar de vraag hoeveel toeristen naar het land zullen reizen zodra de grenzen openen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.