Nieuwsbericht | | 24-04-2020 | ±2 minuten leestijd

Net als in zoveel landen in Azië en in de rest van de wereld, is het coronavirus ook uitgebroken in Myanmar. Het land heeft de grenzen gesloten en alle buitenlandse reizigers - met of zonder visum - worden het land niet meer binnengelaten. Myanmar heeft al een relatief zwak zorgsysteem en nu het wordt geconfronteerd met een globale pandemie zijn er grote zorgen over hoe het land deze crisis zal aanpakken, met name in de grensgebieden waar vaak gewapende conflicten voorkomen.

Coronavirus in Myanmar: wat weten we?

Op 30 maart 2020 bevestigde Myanmar het eerste sterfgeval ten gevolge van het coronavirus. De 69-jarige man in kwestie was voordat hij ziek werd in Australië en Singapore geweest en overleed uiteindelijk in een ziekenhuis in Yangon. Op het eerste oog lijkt de uitbraak van corona in Myanmar zeer mild. Volgens de officiële cijfers zijn er 127 gevallen van besmetting met het coronavirus, met 5 sterfgevallen tot gevolg. Maar zowel binnen Myanmar zelf als in het buitenland is men zich ervan bewust dat deze cijfers lang niet het hele verhaal vertellen. Onder de militaire junta is het zorgsysteem van Myanmar jarenlang verwaarloosd en het gevolg is dat er nu bij lange na niet genoeg testcapaciteit is om een concreet beeld te krijgen van de ernst van de uitbraak.

Myanmar op slot

Omdat de eerste gevallen van coronavirus uit het buitenland kwamen, heeft de overheid van Myanmar verregaande stappen ondernomen om de uitbraak in de kiem te smoren. Onderdeel hiervan is een algehele stop op alle buitenlandse vluchten die naar het land gaan. Reizigers uit het buitenland mogen Myanmar niet meer in. Dit betreft zowel reizigers uit buurlanden die visumvrij kunnen reizen als reizigers die wel een visum Myanmar nodig hebben. Het visumsysteem zelf is nog operationeel, alleen kunnen toegekende visums voor Myanmar niet langer gebruikt worden om naar het land te reizen. Het is nog onduidelijk hoe lang deze maatregelen zullen duren.

De maatregelen van de overheid hebben echter geen invloed op de instroom van Myanmarese migranten die in het buitenland werkten en die nu snel naar huis terugkeren. Deze personen werken veelal in landen waar de uitbraak van het coronavirus erger is dan in Myanmar, maar toch mogen zij zonder verdere controle terugkeren. De minister van volksgezondheid van Myanmar waarschuwde dan ook dat dit mogelijk kan leiden tot een “massale uitbraak”.

Conflicten in de grensgebieden

Myanmar is een land dat al decennia lang structureel last heeft van religieuze en etnische spanningen. Dit heeft al meer dan eens tot gewapende conflicten geleid. Overeenkomsten over wapenstilstanden worden vaak al na een paar maanden verbroken, of door de gewapende milities of door het leger van Myanmar. Deze conflicten vinden voornamelijk plaats in de grensgebieden van Myanmar, zoals Kachin in het noorden en Rakhine in het westen. Het gevolg is dat de overheid hier vaak weinig te zeggen heeft. Lokale milities maken er de wet uit. Zo ook tijdens de huidige corona-crisis. Vanwege de vrijwel complete blokkade van de toevoer van hulpmiddelen naar deze gebieden, ingevoerd door het leger van Myanmar, zijn de inwoners daar vaak op zichzelf aangewezen. Ze moeten improviseren met de beperkte middelen die ze tot hun beschikking hebben en zelf regels opstellen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. De risico dat de uitbraak van het coronavirus juist hier hard zal toeslaan is dan ook groot.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,55 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.