Nieuwsbericht | | 24-09-2021 | ±5 minuten leestijd

Vanwege de vele etnische groepen is Myanmar een bijzonder veelzijdig land. Reizen naar dit prachtige land doet men echter niet zomaar. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje die elke reiziger naar Myanmar moet weten, zoals in welke houding u uw voeten moet houden en hoe u het visum kunt aanvragen.

1: Boek een hotel dat geregistreerd is

Bij het invullen van het visumaanvraagformulier wordt gevraagd om aan te geven waar u zal verblijven. Dit moet een geregistreerde accommodatie zijn, ongeacht het type (hotel, hostel, motel, etc.). Dit is omdat de accommodatie goedgekeurd moet zijn door het Ministerie van Toerisme in Myanmar. Het gevolg is dat sommige locaties volgeboekt kunnen zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Boek dus op tijd de juiste accommodatie om dit soort problemen te voorkomen. Men moet zich er ook bewust van zijn dat hotels in Myanmar verrassend duur kunnen zijn. Een hotel dat in 2011 nog $ 20 per nacht kostte kan tegenwoordig al snel meer dan het dubbele kosten.

2: Plan extra tijd in voor rondreizen

De infrastructuur in Myanmar is op veel plaatsen van slechte kwaliteit. Hoewel het land de laatste jaren veel geld heeft gestoken in het verbeteren van het wegennetwerk, zijn de wegen op veel plaatsen niet verhard. Een reis die volgens de kaart een half uur in beslag zou moeten nemen, kan in de praktijk al snel een uur duren. Plan dus wat extra tijd in als u van plan bent met de auto door het land te reizen. Het openbaar vervoer in Myanmar is in de laatste jaren flink verbeterd. In het verleden was de auto de enige (praktische) optie om door het land te reizen, maar tegenwoordig kan men ook de bus nemen.

3: Ga niet zelf achter het stuur zitten

Het lijkt misschien aantrekkelijk: zelf achter het stuur kruipen om zo met de auto door Myanmar te reizen. In veel landen is dit de gewoonste zaak van de wereld. Zo niet in Myanmar. Het wordt sterk afgeraden om zelf auto te rijden in het land. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn, zoals hierboven genoemd, de wegen vaak van slechte kwaliteit, zeker in vergelijking tot wat men in Nederland of België gewend is. Daarnaast zijn er verkeersregels die zeer moeilijk te volgen zijn, tenzij men al eerder in het land heeft gereden. Zo rijdt men in Myanmar bijvoorbeeld aan de rechterzijde van de weg, maar zit het stuur in de auto’s ook aan de rechterkant. Voor iemand die hier niet aan gewend is, kan het al snel tot ongelukken leiden. Het wordt dan ook vrijwel altijd aanbevolen een auto met chauffeur te huren.

4: Weet waar je naartoe mag reizen

In de meeste landen kunt u gaan en staan waar u wilt en hoeft u enkel rekening te houden met reistijden die nogal op kunnen lopen. In Myanmar gelden echter speciale regels voor een aantal gebieden. Dit zijn gebieden die de Myanmarese overheid als problematisch beschouwt. Dit betreft locaties in onder meer Kachin en Rakhine. Om hier naartoe reizen heeft u een speciale toestemming nodig van het Ministerie van Binnenlandse Zaken of het Ministerie van Toerisme. Zonder speciale toestemming kunt u hoge boetes verwachten als u toch naar deze gebieden besluit te reizen.

5: Visum Myanmar online aanvragen

Voor een reis naar Myanmar is het aanvragen van een visum verplicht. Er zijn slechts een zeer beperkt aantal landen waarvan burgers visumvrij naar Myanmar mogen reizen. Dit zijn voornamelijk andere Aziatische landen. Dit betekent echter niet dat het nodig is om een bezoek aan de ambassade in Brussel te brengen. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen hun visumaanvraag online indienen. Het visum Myanmar is 90 dagen geldig. Gedurende deze periode mag men maximaal 28 dagen aaneengesloten in Myanmar doorbrengen. Het visum is goed voor één reis naar Myanmar, zelfs als de maximale verblijfsduur of geldigheid niet wordt overschreden.

6: Snij geen politieke onderwerpen aan

Myanmar heeft een complex politiek verleden. Van 1962 tot 2011 leefde de bevolking onder de onderdrukkende militaire junta, waardoor het land op internationaal vlak geïsoleerd raakte. Vanaf 2011 opende het land langzaam voor de buitenwereld, waardoor er een ware toerismehausse plaatsvond. Recentelijk vond er echter een staatsgreep plaats, waardoor het politieke klimaat in Myanmar zeer onstabiel is. Hoewel het interessant kan lijken om dit soort onderwerpen met de lokale bevolking te bespreken, wordt dit doorgaans niet op prijs gesteld. Het was lange tijd ten strengste verboden om je negatief over de overheid uit te laten, en ook nu nog zijn er verhalen van personen die hiervoor gearresteerd worden.

7: Geef geen geld aan kinderen

In Myanmar komt men vaak kinderen tegen op straat die om wat geld bedelen. Het kan bijzonder moeilijk zijn om ze af te wijzen, maar toch is dit in veel gevallen de juiste aanpak. Geld geven kan namelijk onvoorziene gevolgen hebben. Er zijn gevallen bekend van kinderen die ingezet worden door bendes om sympathieke toeristen geld afhandig te maken. Het kind zelf ziet in dit soort gevallen weinig of helemaal niets terug van het geld. Daarnaast kan het kinderen ook de indruk geven dat dit een realistische bron van inkomsten is en een soort kettingreactie veroorzaken in de lokale gemeenschap. Als u geld wilt doneren kunt u dit beter doen middels projecten die de hele gemeenschap ten goede komen.

8: Maak zo min mogelijk fysiek contact en let op uw voeten

In het westen zijn we gewend aan het schudden van de handen, maar in Myanmar groet men elkaar door het hoofd licht te buigen of simpelweg met een glimlach. Fysiek contact is in Myanmar minder gebruikelijk dan in het westen. Volgens de Boeddhistische leer is het hoofd het heiligste deel van het lichaam. Raak dus nooit het hoofd van een ander persoon aan; dit wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Het is ook onbeleefd om met uw voeten naar een ander persoon wijzen. De voeten zijn in tegenstelling tot het hoofd de onreinste delen van het lichaam en dit wordt dan ook als een grove belediging gezien. Ook als u gaat zitten moet u op de plaatsing van uw voeten letten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,64 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.