Nieuwsbericht | | 26-11-2021 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat toeristen en zakenreizigers vanaf 30 april 2022 weer welkom zijn in het land. Reizigers moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een geldig visum Nieuw-Zeeland.

Definitieve datum vastgesteld

In september had de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern al laten weten dat het land de grenzen gesloten zou houden voor de rest van het jaar. Momenteel mogen alleen burgers en inwoners van Nieuw-Zeeland het land binnen. Zij moeten echter wel 7 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen faciliteit. Omdat deze faciliteiten beperkt beschikbaar zijn, heeft dit veel mensen ervan weerhouden terug te keren naar Nieuw-Zeeland.

De hoop was dat Nieuw-Zeeland begin 2022 weer open zou gaan, al was er nog geen definitieve datum bekendgemaakt. Dat is nu dus wel het geval. Toeristen en zakenreizigers die volledig gevaccineerd zijn mogen vanaf 30 april weer naar Nieuw-Zeeland reizen. Volledig gevaccineerde burgers en inwoners van Nieuw-Zeeland die in Australië verblijven kunnen al vanaf 16 januari naar Nieuw-Zeeland reizen, zonder in quarantaine te hoeven in een overheidsfaciliteit. Voor volledig gevaccineerde burgers en inwoners van Nieuw-Zeeland uit andere landen geldt de datum van 13 februari.

De coronasituatie in Nieuw-Zeeland is momenteel relatief stabiel. De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland stijgt snel: 84% van de inwoners die in aanmerking komen voor een vaccin zijn volledig gevaccineerd. Eerder dit najaar was er nog sprake van enkele uitbraken in het land, voornamelijk in de regio Auckland. De lockdown in Auckland wordt begin december opgeheven.

Vaccinaties en coronatests

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft ook bekendgemaakt welke voorwaarden zullen gelden voor reizigers die in 2022 naar het land willen reizen. De belangrijkste voorwaarde is dat alle reizigers volledig gevaccineerd moeten zijn. Dit betekent dat zij twee doses moeten hebben gehad, of een enkele dosis van het Johnson vaccin. Nieuw-Zeeland accepteert alle vaccins die door de WHO zijn goedgekeurd. Men moet een officieel vaccinatiebewijs kunnen overhandigen.

Reizigers moeten voor vertrek een coronatest doen. Alleen als het resultaat negatief is mag er naar Nieuw-Zeeland gereisd worden. Na aankomst moet een tweede test worden gedaan. Als ook die test negatief is hoeft men niet in quarantaine in een door de overheid aangewezen faciliteit, maar moet men wel zeven dagen in thuisquarantaine.

Visum Nieuw-Zeeland verplicht

Naast het vaccinatiebewijs en een testbewijs is ook het aanvragen van een visum verplicht om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Nieuw-Zeeland heeft vooralsnog geen wijzigingen aangekondigd op het gebied van visums. Dit betekent dat reizigers voor vertrek een visum moeten aanvragen om in te mogen checken voor hun vlucht. De makkelijkste manier om aan de visumplicht te voldoen is door het aanvragen van het NZeTA visum. Het NZeTA is een elektronische reistoestemming die digitaal aan het paspoort van de reiziger wordt gekoppeld. Door het paspoort te scannen kunnen medewerkers op het vliegveld zien of er een geldig visum is toegekend.

Een visum Nieuw-Zeeland aanvragen doet men via het online aanvraagformulier. Het invullen van het formulier neemt slechts enkele minuten in beslag. Nadat het formulier is ingediend en de betaling is voldaan duurt het gemiddeld vijf werkdagen totdat het visum wordt goedgekeurd. Een NZeTA visum is geldig voor twee jaar en met het visum mag men per bezoek 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven. Het visum kan gebruikt worden voor een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland gedurende de geldigheidsduur van twee jaar.