Nieuwsbericht | | 10-09-2021 | ±2 minuten leestijd

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft bekend gemaakt dat Nieuw-Zeeland de grenzen gesloten houdt voor de rest van het jaar. Een visum alleen (zoals het NZeTA) is niet voldoende om naar het land te reizen, zelfs als de reiziger volledig gevaccineerd is.

Nationale veiligheid voorop

Onlangs zei Premier Ardern in een speech dat het land momenteel niet in een positie is om volledig te heropenen. Ardern wees onder meer op de nieuwe mutaties van het virus die blijven opduiken, wat mogelijk tot nieuwe grootschalige uitbraken zou kunnen leiden. Zo worstelt Vietnam, een land dat lange tijd zeer lage besmettingscijfers en sterfgevallen had, momenteel met het onder controle krijgen van de deltavariant van het virus, met duizenden nieuwe dagelijkse besmettingen als gevolg. Ardern wil een dergelijk scenario in Nieuw-Zeeland absoluut voorkomen en houdt de grenzen dus gesloten tot begin 2022.

Volgens de overheid van Nieuw-Zeeland kunnen de grenzen pas open als alle inwoners van het land volledig gevaccineerd zijn. Het Nieuw-Zeelandse vaccinatieprogramma gaat momenteel relatief langzaam. Tot nog toe (augustus 2021) is slechts 19,4% van de bevolking volledig gevaccineerd. De overheid had eerder aangekondigd de tweede vaccinaties met het Pfizervaccin voor verschillende groepen uit te stellen zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Nieuw-Zeeland schoolvoorbeeld aanpak corona

Voor velen is Nieuw-Zeeland het land dat de coronapandemie het beste heeft aangepakt. De officiële cijfers laten zien dat Nieuw-Zeeland slechts 26 sterfgevallen telt als gevolg van corona sinds het uitbreken van de pandemie. Ter vergelijking: Nederland telt tot nog toe officieel 17.967 overleden COVID-19 patiënten. Het besluit van de overheid om de grenzen voor de rest van het toch jaar gesloten te houden komt voor sommigen dan ook als een verrassing. Landen als Canada (26.848 sterfgevallen) hebben al aangekondigd dit jaar nog de grenzen te openen voor volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen. Ook Europese landen openen de grenzen voor buitenlandse toeristen. Nieuw-Zeeland wil echter geen enkel risico nemen. Totdat de gehele bevolking is gevaccineerd, blijven de grenzen gesloten.

Onlangs hief Nieuw-Zeeland ook de “reisbubbel” met Australië op vanwege het snel toenemende aantal besmettingen in het buurland. Onder deze regeling konden Australische reizigers naar Nieuw-Zeeland reizen zonder bij aankomst in quarantaine te moeten.

Naar Nieuw-Zeeland reizen: uitzonderingen en visum

Ondanks de huidige maatregelen is het nog gewoon mogelijk om een toeristenvisum, of NZeTA (New Zealand electronic Travel Authority), aan te vragen. Het NZeTA visum is twee jaar geldig, wat betekent dat een visum dat nu aangevraagd wordt gebruikt kan worden voor een reis volgend jaar. De kosten van een NZeTA visum bedragen € 49,95. Deze prijs is inclusief de verplichte toeristenbelasting, de “International Visitor Conservation and Tourism Levy” (IVL).

Premier Ardern heeft aangekondigd dat, als de grenzen in de eerste maanden van 2022 inderdaad opengaan, reizigers op een individuele basis gekeurd zullen worden. Reizigers moeten in ieder geval volledig gevaccineerd zijn. Daarnaast zal ook gekeken worden naar het land van vertrek, om op basis daarvan te beslissen of de reiziger na aankomst in quarantaine moet.

Momenteel kan men alleen in uitzonderlijke gevallen naar Nieuw-Zeeland reizen. Dit betreft onder meer personen met essentiële beroepen, directe familieleden van inwoners van Nieuw-Zeeland en mensen met een dringende humanitaire reden (bijvoorbeeld om een begrafenis bij te wonen). Deze reizigers moeten een speciale vergunning aanvragen (“Border Exception”). Een NZeTA visum kan niet voor dit soort reizen worden gebruikt.