Nieuwsbericht | | 16-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland heeft zijn grenzen vanaf 1 augustus 2022 weer volledig geopend. Studenten en toeristen kunnen weer een visum aanvragen en deden dit gelijk in groten getale. Ook de Nieuw-Zeelandse werkgevers wachten met smart op goedkeuring van visumaanvragen voor nieuwe internationale werknemers.

Heropening voor visumaanvragen

Nieuw-Zeeland heeft in enkele stappen de grenzen weer volledig geopend. Op 1 augustus 2022 is de laatste fase begonnen. Ook reizigers die een fysiek visum nodig hebben voor Nieuw-Zeeland kunnen sindsdien weer een aanvraag indienen. Op de eerste dag kwamen er al gelijk 3000 aanvragen binnen. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met 2019. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst geeft aan ernaar te streven om deze standaard visumaanvragen voor bezoekers binnen 4 weken te verwerken.

Tot voor kort konden alleen reizigers uit landen zonder visumplicht naar Nieuw-Zeeland reizen. Onder andere Nederlandse en Belgische reizigers kunnen met het zogenoemde NZeTA “visum” sinds 1 mei 2022 alweer enige tijd naar Nieuw-Zeeland toe. Strikt genomen is dit eigenlijk geen visum, maar een elektronische reisvergunning voor reizigers die geen visum voor Nieuw-Zeeland nodig hebben. Een aanvraag voor een NZeTA wordt doorgaans binnen 1 week goedgekeurd.

Ook internationale studenten kunnen sinds het begin van de maand weer een visum aanvragen. EU-burgers konden voor een korte studie alweer een NZeTA aanvragen. Voor de coronacrisis hadden Nieuw-Zeelandse universiteiten, hogescholen, scholen en taalscholen een gezamenlijke omzet van ruim 3 miljard euro (5 miljard Nieuw-Zeelandse dollar). De verwachting is dat het nog enkele jaren duurt voordat het aantal studenten en scholieren weer op peil is.

Visa voor langer verblijf blijven lastig

Toch lijkt er ook scepsis te zijn. Sinds 4 juli van dit jaar kunnen werkenden en familieleden weer een visum voor een langer verblijf in Nieuw-Zeeland aanvragen. De verwerking en goedkeuring van deze aanvragen lijkt echter iets meer tijd in beslag te nemen dan verwacht. Er golden eerder al wel enkele uitzonderingen voor familieleden, maar uit een poll van 1 augustus is gebleken dat inmiddels niet veel meer dan 5% van de gebruikelijke aanvragen is goedgekeurd. Sommige aanvragers wachten op dit moment zelfs nog steeds de uitslag af van een aanvraag die ze voor augustus 2020 hadden ingediend.

Ondanks de tekorten op de Nieuw-Zeelandse arbeidsmarkt komen werkgevers de verplichte checks, voor het aanwerven en in dienst nemen van personeel uit andere landen, maar moeizaam door. Dit proces bestaat uit drie stappen, waarvan er twee bij de werkgever liggen. Vooral de tweede stap, waarin er wordt gekeken naar het soort vacature dat een Nieuw-Zeelandse werkgever wil laten invullen door een arbeidsmigrant, heeft voor vertraging gezorgd. Voor deze stap had de immigratiedienst per 20 juni van dit jaar toegezegd de werkgeversaanvragen binnen tien dagen af te ronden. Ruim 60% van de gedane aanvragen is echter nog altijd niet verwerkt. Voor de werkgevers die in mei 2022 voor het eerst weer accreditatie hebben aangevraagd, geldt dat na ruim 11 weken slechts minder dan 700 overzeese werknemers het werkvisum heeft kunnen aanvragen. Daarvan zijn er slechts 21 toegekend. De lange verwerkingstijd wordt voor een deel verklaard door nieuwe werknemers bij de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst zelf, maar ook de introductie van een nieuw aanvraagsysteem waaraan zowel de aanvragers als de immigratiedienst nog moeten wennen.

Toeristische sector en Working Holiday

Vooral de toeristische sector heeft moeite om het tekort op te vangen. In het eerste jaar van de pandemie gingen er in Nieuw-Zeeland 90.000 banen in de toeristische sector verloren. Dat is ongeveer 40% van het aantal banen in deze sector. Om het tekort op te vangen, heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Immigratie maatregelen aangekondigd die vooral voor het Nieuw-Zeelandse zomerseizoen (van december tot februari) moeten zorgen voor een toename van het aantal werknemers. Ter verruiming van de keuzemogelijkheden voor werkgevers mogen ze langer doorgaan met het werven van buitenlandse werknemers met een geldig Working Holiday visum voor functies onder het minimumloon. De hoop ligt bij internationale werkstudenten en houders van het Working Holiday visum. Tot half augustus van dit jaar zijn er namelijk 17.000 Working Holiday visa verstrekt. Toch zijn er tot dusver slechts 2000 van deze tijdelijke migranten daadwerkelijk het land binnengekomen.

NZeTA aanvragen

Wie geen betaald of onbetaald werk in Nieuw-Zeeland wil doen en geen langdurige opleiding wil volgen, kan prima uit de voeten met het NZeTA. Het NZeTA is twee jaar geldig en geschikt voor reizen tot 3 maanden (per keer). In deze twee jaar mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nieuw-Zeeland verblijven.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 26,53 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.