Nieuwsbericht | | 23-12-2022 | ±3 minuten leestijd

Omdat het aantal reizigers naar Nieuw-Zeeland de afgelopen jaren sterk is gestegen, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid in 2019 een toeristenbelasting in het leven geroepen. Lees in dit artikel wat deze International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) inhoudt en of deze belasting is inbegrepen is in de prijs voor het aanvragen van uw visum Nieuw-Zeeland.

Wat houdt deze toeristenbelasting precies in?

De vele visumaanvragen die de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst de afgelopen jaren te verwerken kreeg, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid doen besluiten om per 1 oktober 2019 een toeristenbelasting in te voeren: de IVL. Deze toeristenbelasting bedraagt 35 NZD en moet betaald worden door alle reizigers uit landen die meedoen aan het Visa Waiver Program van Nieuw-Zeeland, waaronder Nederlandse en Belgische reizigers.

De International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) moet in principe gezien worden als een investering in het land zelf. Zo draagt de IVL bij aan investeringen ter bescherming van de natuur en verbetering van de infrastructuur. Daarnaast wordt de IVL gebruikt om duurzaamheidsprojecten omtrent toeristische attracties te financieren waar ook reizigers zelf gebruik van maken tijdens hun verblijf in Nieuw-Zeeland. Door de biodiversiteit te beschermen en kritisch te kijken naar hoe de toeristische infrastructuur wordt gefinancierd, kan er op lange termijn duurzaam en gericht worden geïnvesteerd in het toerisme in Nieuw-Zeeland.

Wie is verplicht de IVL te betalen?

Alle reizigers die onder het Nieuw-Zeelandse Visa Waiver Program vallen en reizen met een NZeTA moeten zowel aan alle voorwaarden van het NZeTA voldoen als aan de betalingsverplichting van de IVL. Dit geldt overigens niet alleen voor reizigers met een NZeTA. Het betalen van de toeristenbelasting is ook verplicht bij het aanvragen van een aantal studentenvisa en visa voor kortetermijnwerk. Er zijn slechts enkele uitzonderingen voor aanvragers met een bepaalde nationaliteit die geen IVL hoeven te betalen. Op basis van de nationaliteit van de reiziger wordt door de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst bepaald of iemand verplicht is de IVL te betalen bij het aanvragen van een NZeTA of ander visum voor Nieuw-Zeeland.

Reizigers die behoren tot een van de volgende categorieën zijn vrijgesteld van de betalingsverplichting van de IVL: ⁣

  • Staatsburgers en inwoners van Nieuw-Zeeland (inclusief inwoners met een tijdelijk verblijfsdocument).
  • Staatsburgers en permanente inwoners van Australië.
  • Personen afkomstig van de volgende Pacifische eilanden: Amerikaans-Samoa, Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Marshalleilanden, Micronesië, Niue, Nauru, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Pitcairneilanden, Samoa, Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu en Vanuatu.
  • Personen met een diplomatiek, militair, medisch of humanitair visum.
  • Personen die, uitsluitend vanwege het Arctisch Verdrag, naar Antarctica reizen. Dit geldt ook voor personen met een Antarctisch doorreisvisum.
  • Seizoensarbeiders met een tijdelijk werkvisum.
  • Reizigers met een zakelijk visum (inclusief APEC-zakenvisa).
  • Bemanningsleden van schepen en vliegtuigen in dienst van een zee- of luchtvaartmaatschappij.
  • Houders van een visum waarvoor garant wordt gestaan (zoals partners en kinderen), net als houders van een studenten- of werkvisum.
  • Reizigers die door de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst vrijgesteld zijn van de verplichting om een visum of NZeTA te hebben.

NZeTA inclusief kosten IVL

Het NZeTA en de IVL zijn twee afzonderlijke zaken, maar ze zijn wel met elkaar verbonden. Zo zijn reizigers uit landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program van Nieuw-Zeeland verplicht om voor vertrek een NZeTA aan te vragen en de toeristenbelasting te betalen. Een aanvraag voor het NZeTA kan eenvoudig online worden ingediend. Inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland en reizigers in het bezit van een ander visum voor Nieuw-Zeeland hoeven geen NZeTA aan te vragen.

De totale kosten van het visum Nieuw-Zeeland bedragen € 64,95. Deze prijs bestaat uit consulaire kosten, servicekosten en de toeristenbelasting. Bij het aanvragen van uw NZeTA via VisumBuitenland.be zijn de kosten voor de International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) dus inbegrepen. De IVL blijft geldig gedurende de gehele geldigheidsperiode van twee jaar van uw NZeTA. Door uw visumaanvraag in te dienen via VisumBuitenland.be betaalt u alle kosten dus in een keer. Na het voltooien van uw visumaanvraag worden er geen aanvullende kosten in rekening gebracht.

U betaalt alleen meer voor uw visumaanvraag als u binnen zeer korte tijd naar Nieuw-Zeeland vertrekt en wilt dat uw aanvraag met spoed in behandeling wordt genomen. In dat geval betaalt u namelijk bovenop de normale visumprijs een aanvullende spoedtoeslag van € 17,50 per persoon.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,15 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.