Nieuwsbericht | | 02-04-2024 | ±4 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland heeft medio 2022 het visum voor investeerders vernieuwd. De voorwaarden van het visum werden beduidend aangescherpt om ervoor te zorgen dat alleen actieve investeerders zouden worden aangetrokken die een echte meerwaarde voor de economie zijn. Tot nu toe valt de hoeveelheid aanvragen voor dit nieuwe visum echter tegen.

Nieuw-Zeeland als hotspot voor welvarenden

Nieuw-Zeeland is een van de meest afgelegen landen ter wereld, maar de unieke natuurlandschappen en de hoge levensstandaard maken van het land een populaire reisbestemming. Het land is vandaag de dag ook onder welvarende en zeer rijke mensen populair. De geïsoleerde locatie garandeert rust van de alledaagse hectiek en de spectaculaire natuurlandschappen vormen een bron van inspiratie voor velen. In de afgelopen decennia zijn dan ook enkele van de rijkste mensen ter wereld in Nieuw-Zeeland neergestreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Peter Thiel, de oprichter van PayPal. Nieuw-Zeeland heeft welvarende mensen lange tijd met open armen ontvangen, mits ze voldoende geld in het land investeerden. Het land heeft dan ook een speciaal visum voor investeerders, waarmee de normale aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning kan worden omzeild.

Visumplicht voor Nieuw-Zeeland

Vanwege de geïsoleerde locatie van Nieuw-Zeeland kan de overheid van het land goed controleren wie het land in- en uitreist. De meeste reizigers moeten voor vertrek een visum aanvragen om het land binnen te komen. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig, maar moeten wel een NZeTA aanvragen. Dit is een elektronische reistoestemming die toeristische en zakelijke verblijven van maximaal 90 dagen in Nieuw-Zeeland toestaat. Voor een langer verblijf is het NZeTA niet voldoende, maar kan een visum Nieuw-Zeeland worden aangevraagd. Er zijn verschillende visa voor Nieuw-Zeeland, waaronder het visum voor investeerders.

Vervanging van het oude visum voor investeerders

Tot medio 2022 konden buitenlandse investeerders een Investor 1 Resident Visa of een Investor 2 Resident Visa aanvragen. Om voor deze visa in aanmerking te komen, moesten aanvragers respectievelijk minimaal 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (zo’n 5,6 miljoen EUR) of 3 miljoen NZD (zo’n 1,7 miljoen EUR) in het land investeren. Sinds september 2022 zijn deze twee visa echter vervangen door een nieuw visum voor investeerders. Dit nieuwe Active Investor Plus Visa vergt een investering van minimaal 15 miljoen NZD. Een investering van 5 miljoen NZD kan ook voldoen, op voorwaarde dat de aanvrager het geld direct in een Nieuw-Zeelands bedrijf investeert. Het grote verschil met de eerdere investor visa is dat er nu een actievere rol van de investeerder wordt verwacht. Eerder kon het geld ook in relatief veilige staats- of bedrijfsobligaties worden geïnvesteerd. Sinds medio 2022 is dat niet meer toegestaan.

Het nieuwe visum is nog niet populair

Het nieuwe Active Investor Plus visum voor Nieuw-Zeeland bleek al snel minder populair te zijn dan zijn voorgangers. In de eerste zes maanden na de introductie werden slechts 15 aanvragen ingediend. Dit is een zeer bescheiden aantal vergeleken met de 492 aanvragen voor de oude investor visa die in het jaar 2021 werden ingediend. Pas negen maanden na de introductie van het nieuwe Active Investor Plus visum werd er ook daadwerkelijk een visum verstrekt en dat was voor een aanvrager die zich reeds in Nieuw-Zeeland bevond.

Dat het nieuwe visum minder populair is, is te wijten aan de strengere voorwaarden die eraan verbonden zijn en die veel geïnteresseerden afschrikken. Terwijl het geld eerder in relatief veilige obligaties kon worden geïnvesteerd, moeten aanvragers nu beduidend meer risico nemen als ze voor het investeerdersvisum in aanmerking willen komen. De Nieuw-Zeelandse overheid ziet dit echter niet als een ramp. De bedoeling van het nieuwe visum was namelijk ook om alleen betrokken investeerders aan te trekken die een actieve bijdrage aan de economie zouden leveren, in plaats van investeerders die voornamelijk in passieve obligatiefondsen beleggen, waar de maatschappij weinig van terugziet. Dit laatste was bij het oude visum vaak het geval.

De voorwaarden van het nieuwe investeerdersvisum

Wie voor het nieuwe Active Investor Plus visum in aanmerking wil komen, moet minimaal 15 miljoen NZD investeren. Directe investeringen in Nieuw-Zeelandse bedrijven mogen driedubbel worden meegeteld en investeringen in bepaalde beheerde fondsen mogen dubbel worden meegeteld. Investeringen in aandelen en goede doelen mogen 1-op-1 worden meegeteld om het totaalbedrag van 15 miljoen NZD te bereiken. Investeringen in vastgoed mogen alleen onder heel specifieke omstandigheden worden meegenomen in het minimumbedrag. Een andere voorwaarde van het nieuwe investeerdersvisum is dat aanvragers de Engelse taal voldoende moeten beheersen. Wie het Active Investor Plus visum ontvangt, de investering minstens 4 jaar lang behoudt en minimaal 117 dagen in Nieuw-Zeeland heeft doorgebracht, komt vervolgens in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning voor Nieuw-Zeeland.

Reizigers uit Nederland en België mogen zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen, maar moeten in dat geval wel een NZeTA aanvragen. Reizigers met een NZeTA komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, maar mogen gedurende de geldigheidstermijn van 2 jaar per jaar wel maximaal 6 maanden in Nieuw-Zeeland doorbrengen. Voor een reis naar Nieuw-Zeeland met het NZeTA is geen investering nodig. Het NZeTA kan online worden aangevraagd.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,36 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.