Nieuwsbericht | | 04-01-2022 | ±2 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft besloten weer visums uit te geven aan buitenlandse investeerders. Deze personen kunnen dan ondanks de grenssluiting toch naar Nieuw-Zeeland reizen.

Visums voor rijke investeerders

Nieuw-Zeeland probeert al langere tijd investeerders aan te trekken. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst is al sinds begin dit jaar bezig om visumaanvragen van rijke investeerders goed te keuren. Door de grenssluiting als gevolg van het coronavirus was het echter nog niet mogelijk voor deze personen om ook daadwerkelijk naar Nieuw-Zeeland te reizen. Daar komt nu dus verandering in. Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat investeerders met een visum weer welkom zijn in het land.

Potentiële investeerders moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Er zijn twee categorieën investeerders die in aanmerking komen voor een visum: de ‘investor’ categorie voor investeerders die minimaal 3 miljoen dollar verspreid over vier jaar investeren in Nieuw-Zeeland, en de ‘investment plus’ categorie voor investeerders die minimaal 10 miljoen dollar verspreid over drie jaar investeren in de Nieuw-Zeelandse economie. Daarnaast moeten zij ook een minimumperiode in het land doorbrengen en worden zij gescreend op hun karakter.

Investeerders met een goedgekeurd visum moeten nog wel een quarantainefaciliteit regelen via het Nieuw-Zeelandse Managed Isolation and Quarantine systeem. Investeringen door visumhouders in Nieuw-Zeeland zijn jaarlijks goed voor zo’n 1 miljard dollar.

Overzeese Nieuw-Zeelanders boos

Hoewel het bedrijfsleven in Nieuw-Zeeland het nieuws met open armen ontvangt, zijn overzeese Nieuw-Zeelanders minder te spreken over het besluit van de overheid. Veel Nieuw-Zeelanders zitten vanwege het coronavirus nog altijd vast in het buitenland. Hoewel zij geen visum nodig hebben, kunnen velen van hen niet terugreizen. Het grootste probleem waar zij tegenaan lopen is dat de Nieuw-Zeelandse quarantainefaciliteiten slechts een beperkt aantal plaatsen hebben. Quarantaine is verplicht voor alle reizigers naar Nieuw-Zeeland, dus ook voor reizigers met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Zij vrezen nu dat de investeerders een voorkeursbehandeling zullen krijgen met betrekking tot de beperkte quarantainefaciliteiten. Grounded Kiwis, een belangengroep voor Nieuw-Zeelanders die vastzitten in het buitenland, zegt dat de overheid geld boven de belangen van de eigen burgers stelt.

Momenteel zijn 108 visumaanvragen van investeerders goedgekeurd. 816 aanvragen moeten nog worden behandeld.

Plannen heropening Nieuw-Zeeland uitgesteld

Vanwege de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid besloten om de geplande heropening van de grenzen uit te stellen. Het originele plan was om Nieuw-Zeelandse burgers die in Australië verblijven vanaf 16 januari weer toe te laten zonder overheidsquarantaine, en Nieuw-Zeelandse burgers uit andere landen vanaf 13 februari. De overheid heeft nu besloten te wachten tot eind februari zodat meer Nieuw-Zeelanders een boosterprik kunnen krijgen. De verplichte PCR-test moet nu maximaal 48 uur voor vertrek worden uitgevoerd in plaats van maximaal 72 uur voor vertrek. Het besluit van de overheid staat haaks op het advies van het WHO, dat stelt dat grenssluitingen relatief weinig effect hebben tegen de verspreiding van het coronavirus.

Het originele plan stelde ook dat toeristen met een geldig visum Nieuw-Zeeland vanaf april weer welkom zijn in het land. De overheid van Nieuw-Zeeland heeft nog geen aankondigingen gedaan op dit vlak. Het visum voor Nieuw-Zeeland is geldig gedurende twee jaar. Dit betekent dat het nu al kan worden aangevraagd voor een reis later dit jaar of volgend jaar.