Nieuwsbericht | | 22-10-2020 | ±4 minuten leestijd

Voor een reis naar Nieuw-Zeeland is het belangrijk de douaneregels goed door te nemen. Bepaalde producten zoals levensmiddelen mogen niet naar Nieuw-Zeeland meegenomen worden. Daarnaast moet sinds 2019 reeds voor vertrek online een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aangevraagd worden.

Visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) en toeristenbelasting

Sinds oktober 2019 is het niet meer mogelijk om zonder een visum of reistoestemming (NZeTA) naar Nieuw-Zeeland te reizen. De immigratiedienst van Nieuw-Zeeland heeft de New Zealand electronic Travel Authority (NZeTA) ingevoerd het reizigers uit bepaalde landen te besparen om voor een reis naar Nieuw-Zeeland een visum te moeten aanvragen. Naast de kosten voor het NZeTA moet ook een toeristenbelasting, de International Visitor Conservation and Tourism Levy betaald worden. Deze heffing is al in de kosten van het visum Nieuw-Zeeland inbegrepen. De belasting wordt gebruikt voor projecten voor milieubescherming en verduurzaming van het toerisme in Nieuw-Zeeland.

Douaneregels in Nieuw-Zeeland

Bepaalde producten mogen niet of maar beperkt naar Nieuw-Zeeland ingevoerd worden. Misschien wel de belangrijkste producten die niet mogen worden meegenomen zijn levensmiddelen, omdat deze volgens de douaneautoriteiten ziektes of ongedierte naar Nieuw-Zeeland over kunnen brengen en daarmee het milieu en de economie kunnen schaden. Neem geen groenten, fruit, vlees en zuivelproducten mee op reis, want hiervoor kunt u een boete krijgen of zelfs vervolgd worden. Behalve voor voedingsmiddelen gelden er beperkingen voor de volgende categorieën:

Tabak en alcoholische dranken
Reizigers vanaf 17 jaar mogen tabak en alcohol naar Nieuw-Zeeland meenemen, maar alleen in een beperkte hoeveelheid. Per persoon mogen 50 sigaretten, 50 gram sigaren, 50 gram tabak of een combinatie van deze drie worden ingevoerd, zolang het gewicht in totaal niet meer dan 50 gram is. Deze reizigers (van 17 jaar en ouder) mogen daarnaast nog drie flessen sterke drank met elk een inhoud van maximaal 1 ¼ liter en 4,5 liter wijn of bier invoeren.

Kleding en persoonlijke bezittingen
Kleding, sieraden, toiletartikelen en andere persoonlijke bezittingen mogen vrij ingevoerd worden, zolang de producten voor eigen gebruik zijn en in Nieuw-Zeeland niet verkocht of geruild zullen worden. Bontkleding mag alleen meegenomen worden als de reiziger het kledingstuk ten minste 12 maanden in bezit heeft. Ook cadeaus met een maximale waarde van 110 NZ Dollar mogen ingevoerd worden. Het is toegestaan meerdere cadeaus met elk een maximale waarde van 110 NZ Dollar in te voeren, zolang de cadeaus voor verschillende personen bestemd zijn.

Huisdieren
Alle katten en honden die naar Nieuw-Zeeland meegenomen worden moeten voorzien zijn van een chip ter identificatie. Voor het invoeren van honden en katten zijn drie categorieën opgesteld. Honden en katten die direct uit Australië of van Norfolk worden ingevoerd, vallen onder de eerste categorie. Voor deze is geen invoervergunning nodig en de dieren hoeven na aankomst niet in quarantaine. De tweede categorie bevat dieren uit landen die volledig vrij zijn van hondsdolheid (Rabiës). Het gaat hierbij om eilanden in de Stille Oceaan, Japan, Hawaï, eilanden in Oceanië, IJsland en Singapore.

Tot de derde categorie behoren landen waar hondsdolheid afwezig of goed onder controle is. Reizigers uit landen van deze categorie, waar Nederland, België en de meeste Europese landen toe behoren, mogen honden en katten met een invoervergunning meenemen. De dieren worden bij aankomst onderzocht en moeten daarna minstens 10 dagen in quarantaine doorbrengen. Dieren uit landen die niet tot een van de drie categorieën behoren mogen niet ingevoerd worden.

Elektronische apparatuur
Sinds 1996 is de douane in Nieuw-Zeeland bevoegd om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, laptops en digitale camera’s bij de grenscontrole te doorzoeken bij het vermoeden dat er strafbare feiten gepleegd zijn. Dit houdt in dat douanemedewerkers reizigers bij aankomst in Nieuw-Zeeland mogen vragen wachtwoorden voor de apparaten in te voeren en de apparaten eventueel mogen vasthouden voor nader onderzoek.

Valuta
Lokale en vreemde valuta mogen tot een bedrag van 10.000 NZ dollar worden ingevoerd. Hogere bedragen moeten gemeld worden. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van valuta vanuit Nieuw-Zeeland. Ook hier geldt een maximale waarde van 10.000 NZ dollar die vrij uitgevoerd mag worden.

Grenscontroleheffing

Alle internationale reizigers die in Nieuw-Zeeland aankomen of uit het land vertrekken moeten een heffing betalen: de Border clearance levy. De kosten hiervoor bedragen tussen 16 en 18 NZ dollar voor aankomende reizigers en tussen 2 en 5 NZ dollar voor reizigers die uit Nieuw-Zeeland vertrekken. De kosten voor deze heffing zijn inbegrepen in het vliegticket of het ticket voor de cruise. Reizigers hoeven deze kosten dus niet nogmaals apart te voldoen. Kinderen tot en met 11 jaar en reizigers die alleen een tussenlanding maken of overstappen in Nieuw-Zeeland hoeven de heffing niet te betalen.

De douane controleert niet alleen of de bagage die reizigers bij zich hebben naar Nieuw-Zeeland ingevoerd mag worden, maar kijkt ook na of reizigers een geldig visum Nieuw-Zeeland hebben. Reizigers zonder geldig visum kan de toegang tot Nieuw-Zeeland geweigerd worden. Vergeet dus niet voor vertrek een NZeTA aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,70 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.