U kunt uw visum voor Turkije alleen online aanvragen indien u aan alle voorwaarden voldoet die op deze pagina worden genoemd. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u een afspraak maken bij het Turkse consulaat.

Nationaliteit volgens uw paspoort of ID-kaart

Heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitsbewijs? Dan kunt u uw visum via deze website aanvragen. Als u alleen een paspoort met een andere nationaliteit heeft, dan kunt u hier controleren of u ook in aanmerking komt voor de online aanvraagprocedure. Als u alleen een verblijfsvergunning of noodpaspoort heeft, dan kunt u uw aanvraag niet online indienen.

Let op: Wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of een (ander) land in de Europese Unie, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig. Sindsdien is de informatie op deze website over het visum voor Turkije niet meer bijgewerkt.

Toegestane reisdoelen: toeristisch en zakelijk

De eerste voorwaarde is gerelateerd aan uw reisdoel. U mag uw visum Turkije alleen aanvragen als uw reisdoel toeristisch of zakelijk is.

Wat is een toeristisch reisdoel?

Het Turkse strand (Antalya)Het Turkse strand (Antalya)

Onder een toeristisch reisdoel wordt verstaan: het bezoeken van Turkije voor een vakantie of bezoek aan vrienden of familie. Ook het volgen van een cursus kan toeristisch zijn, als u geen zakelijk belang hebt bij het volgen van die cursus. Het maken van een cruise en daarbij aan land gaan in Turkije is ook een toeristisch reisdoel. Echter, indien u een cruise maakt, kunt u gebruikmaken van een uitzonderingsregel waarbij u tot 72 uur aan wal mag zonder visum Turkije.

Wat is een zakelijk reisdoel?

Skyline IstanbulSkyline van Istanbul

Onder een zakelijk reisdoel wordt verstaan: het reizen naar Turkije voor een bezoek aan een (potentiële) klant of leverancier, het leggen van contacten, het bezoeken van conferenties en trainingen. U mag hierbij niet in dienst treden van een Turkse werkgever. U moet dus officieel in dienst blijven bij een Nederlandse of Belgische organisatie, maar die mag wel betaald worden door een Turkse organisatie om u werk te laten verrichten. Lees hierover verder in het artikel over werken met een visum in Turkije.

Niet toegestaan met het visum Turkije

In een aantal situaties is het niet mogelijk uw visum voor Turkije online aan te vragen. In de volgende gevallen wordt niet aan de voorwaarden van het visum Turkije voldaan:

  • Vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden
  • Documentairemakers die in Turkije werken aan een productie
  • Archeologen die in Turkije veldonderzoek gaan uitvoeren
  • Personen die in dienst willen treden bij een Turkse werkgever
  • Personen die willen studeren aan een Turkse onderwijsinstelling
Elke reiziger een eigen visum, ook kinderen

Elke reiziger een eigen visum, ook kinderen
Alle reizigers dienen een eigen visum Turkije te bezitten. Reist u met kinderen? Dan moeten zij ook elk een eigen visum hebben; ook als ze nog minderjarig zijn. U kunt dan in het aanvraagformulier de paspoortgegevens invullen van de ouder. De betreffende ouder moet dan ook meereizen.


Voorwaarden aan uw paspoort of ID kaart

U voldoet alleen aan de voorwaarden van het visum voor Turkije indien u een Nederlands of Belgisch paspoort bezit, of een Nederlandse of Belgische ID kaart heeft. Reist u met een paspoort? Dan moet dat paspoort nog minimaal 150 dagen geldig zijn op het moment dat u in Turkije aankomt. Reist u met een ID kaart? Dan moet uw ID kaart enkel geldig zijn op het moment van aankomst. Lees hierover meer op de pagina over de reizen naar Turkije met een paspoort of ID kaart.

Bent u statushouder en heeft u alleen een verblijfsdocument of verblijfsvergunning voor Nederland of België? Dan mag u uw visum niet online aanvragen. Lees onderaan deze pagina hoe u alsnog aan een visum voor Turkije kunt komen.

Voorwaarden aan de verblijfsduur

U mag naar Turkije reizen zodra de geldigheidstermijn van uw visum ingaat. Deze is gelijk aan de datum die u invult in het aanvraagformulier, en staat ook vermeld op het visum Turkije. U mag in totaal echter niet langer dan 90 dagen in Turkije verblijven. Ook moet u Turkije 180 dagen na de ingangsdatum weer verlaten hebben. Meer voorwaarden omtrent de verblijfsduur vindt u op de pagina geldigheidsduur van het visum Turkije.

Indien u voldoet aan de voorwaarden

Voldoet u aan alle voorwaarden van het visum Turkije die hierboven zijn genoemd? Dan kunt u nu direct online uw visum Turkije aanvragen. Dat doet u door met onderstaande groene knop het aanvraagformulier te openen en dit formulier in te vullen voor alle reizigers met wie u naar Turkije wilt reizen (spoedaanvragen zijn ook mogelijk).
Visum Turkije aanvragen via het aanvraagformulier

Wat te doen als u niet voldoet aan de voorwaarden

Voldoet u niet aan één of meerdere voorwaarden van het Turkse visum die genoemd worden op deze pagina? Dan mag u uw visum niet online aanvragen. Wel kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een fysiek visum. Dat moet u dan zelf ophalen bij één van de Turkse consulaten. Let op: het fysieke visum is duurder en de aanvraagprocedure neemt meer tijd in beslag. Zorg daarom dat u uw visumaanvraag tijdig indient.