U kunt uw visum voor Turkije alleen online aanvragen indien u aan alle voorwaarden voldoet die op deze pagina worden genoemd. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u een afspraak maken bij het Turkse consulaat.

Voldoet u wel aan de voorwaarden voor een e-visum, maar kunt u met uw nationaliteit uw aanvraag niet via deze pagina indienen? Of wilt u langer in Turkije verblijven dan de maximale (totale) verblijfsduur? Of komt u alleen in aanmerking voor een online aanvraag van een single-entry visum, terwijl u meerdere reizen naar het land wilt maken en daarom liever een multiple-entry visum wilt aanvragen? Vraag dan een visum aan via de Turkse overheid.

Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven? Voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.

Nationaliteit volgens uw paspoort

Heeft u een paspoort met voldoende geldigheid voor uw reisplannen in Turkije? En reist u met het paspoort van één van de onderstaande landen? Dan kunt u uw visum online en direct via deze website aanvragen. Of u met uw nationaliteit in aanmerking komt voor een visumaanvraag via VisumBuitenland.be kunt u ook controleren door te klikken op de bovenstaande link. Als u alleen een verblijfsvergunning of noodpaspoort heeft, dan kunt u uw aanvraag niet online indienen. Heeft u een visum of verblijfsvergunning van een Schengenland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Amerika? In dat geval komt u mogelijk wel in aanmerking voor een single-entry e-visum, maar kunt u dit, als dit ook op uw situatie van toepassing is, alleen via de Turkse overheidswebsite aanvragen.

Direct online het visum Turkije aanvragen met het paspoort van:

Land Maximaal toegestane verblijfsduur met het e-visumMaximaal toegestane verblijfsduur met het e-visumSingle-entry or multiple-entry visa?Single-entry or multiple-entry visa?
Antigua en Barbuda 90 dagen multiple-entry
Armenië 30 dagen multiple-entry
Bahama’s 90 dagen multiple-entry
Barbados 90 dagen multiple-entry
Dominicaanse Republiek 90 dagen multiple-entry
Jamaica 90 dagen multiple-entry
Malediven 90 dagen multiple-entry
Mauritius 30 dagen multiple-entry
Mexico 30 dagensingle-entry
Saint Lucia 90 dagen multiple-entry
Saint Vincent en de Grenadines 90 dagen multiple-entry
Zuid-Afrika 30 dagensingle-entry
Verenigde Staten van Amerika 90 dagen multiple-entry
Grieks-Cypriotische Regering in het Zuiden van Cyprus 30 dagensingle-entry

Toegestane reisdoelen: toeristisch en zakelijk

De eerste voorwaarde is gerelateerd aan uw reisdoel. U mag uw visum Turkije alleen aanvragen als uw reisdoel toeristisch of zakelijk is.

Wat is een toeristisch reisdoel?

Het Turkse strand (Antalya)Vakantie aan het Turkse strand (Antalya)

Onder een toeristisch reisdoel wordt verstaan: het bezoeken van Turkije voor een vakantie of bezoek aan vrienden of familie. Ook het volgen van een cursus kan toeristisch zijn, als u geen zakelijk belang hebt bij het volgen van die cursus. Het maken van een cruise geldt ook als een toeristisch reisdoel, wanneer u daarbij langer dan 72 uur aaneengesloten in Turkije aan land bent. Echter, als u een cruise maakt, kunt u gebruikmaken van een uitzonderingsregel waarbij u tot maximaal 72 uur aan wal mag zijn zonder visum Turkije, in het geval u hier anders een visum voor nodig zou hebben gehad.

Wat is een zakelijk reisdoel?

Skyline IstanbulSkyline van Istanbul

Onder een zakelijk reisdoel wordt verstaan: het reizen naar Turkije voor een bezoek aan een (potentiële) klant of leverancier, het leggen van contacten, het bezoeken van conferenties en trainingen. U mag hierbij niet in dienst treden van een Turkse werkgever. U moet dus officieel in dienst blijven bij een organisatie die buiten Turkije gevestigd is, maar deze instantie mag wel betaald worden door een Turkse organisatie om u in Turkije werk te laten verrichten. Lees hierover meer in het artikel over het met een visum in Turkije werken.

Niet toegestaan met het visum Turkije

In een aantal situaties is het niet mogelijk uw visum voor Turkije online aan te vragen. In de volgende gevallen wordt niet aan de voorwaarden van het visum Turkije voldaan:

  • Vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden
  • Documentairemakers die in Turkije werken aan een productie
  • Archeologen die in Turkije veldonderzoek gaan uitvoeren
  • Personen die in dienst willen treden bij een Turkse werkgever
  • Personen die willen studeren aan een Turkse onderwijsinstelling
Elke reiziger een eigen visum, ook kinderen

Elke reiziger met een visumplicht een eigen visum, ook kinderen
Alle reizigers die een visum voor Turkije nodig hebben moeten een eigen visum hebben. Reist u met kinderen voor wie een visum nodig is? Dan moeten zij ook elk een eigen visum hebben; ook als ze nog minderjarig zijn. U kunt dan in het aanvraagformulier de paspoortgegevens invullen van uw kind en de namen van de ouders. De betreffende ouder moet dan ook meereizen.


Voorwaarden voor een reis naar Turkije met uw paspoort of ID kaart

Eén van de voorwaarden voor het e-visum voor Turkije is dat u een nationaliteit heeft waarmee u in aanmerking komt voor een online aanvraag. Deze reizigers hebben een paspoort met nog 60 dagen extra geldigheid nodig, na de laatste dag dat zij in Turkije mogen zijn met het visum. Voor reizigers die het visum niet nodig hebben geldt voor een reis met hun paspoort dezelfde voorwaarde. Heeft u geen visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen en reist u met een paspoort? Dan moet dat paspoort dus nog minimaal 150 dagen geldig zijn op het moment dat u in Turkije aankomt. Heeft u geen visum nodig en kunt u met de nationale ID kaart van uw land (in Europa) reizen? Voor de geldigheid van de verschillende ID kaarten gelden verschillende voorwaarden. Lees hierover meer op de pagina over de reizen naar Turkije met een paspoort of ID kaart.

Bent u statushouder en heeft u alleen een verblijfsdocument of verblijfsvergunning voor een Schengenland, voor Ierland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten? Dan mag u uw visum in sommige gevallen alsnog online aanvragen via de Turkse overheid. Reizigers die in aanmerking komen voor een zakelijke of toeristische reis naar Turkije met hun ID kaart, hebben het visum Turkije niet nodig. Kunt u zonder visum en met een ID kaart naar Turkije reizen, maar voldoet u niet aan alle van de overige voorwaarden voor deze reisdoelen? Dan is er echter wel een ander, fysiek visum nodig. Dit vraagt u in dit geval aan via een Turks consulaat of de ambassade van Turkije voor uw land.

Voorwaarden aan de verblijfsduur

Heeft u een visumplicht voor Turkije en komt u in aanmerking voor een e-visum? Dan mag u naar Turkije reizen zodra de geldigheidstermijn van uw visum ingaat. Deze is gelijk aan de datum die u invult in het aanvraagformulier en kunt u ook op het visum terugvinden. U mag, afhankelijk van de voorwaarden met betrekking tot uw nationaliteit, in totaal echter niet langer dan 90 dagen, of niet langer dan 30 dagen in Turkije verblijven. Ook moet u Turkije 180 dagen na de ingangsdatum weer verlaten hebben. Meer voorwaarden voor de toegestane verblijfsduur vindt u op de pagina geldigheidsduur van het visum Turkije.

Indien u voldoet aan de voorwaarden

Voldoet u aan alle voorwaarden van het visum Turkije die hierboven zijn genoemd? Dan kunt u nu direct online uw visum Turkije aanvragen. Dat doet u door met onderstaande groene knop het aanvraagformulier te openen en dit formulier in te vullen voor alle reizigers met wie u naar Turkije wilt reizen (spoedaanvragen zijn ook mogelijk).

Visum Turkije aanvragen via het aanvraagformulier

Wat te doen als u niet voldoet aan de voorwaarden

Voldoet u niet aan één of meerdere voorwaarden van het Turkse visum die genoemd worden op deze pagina? Dan kunt u uw visum niet online aanvragen via deze website. Wel kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een e-visum aanvraag via de Turkse overheid of voor een fysiek visum. Een fysiek visum moet u zelf ophalen bij één van de Turkse consulaten. Let op: dit fysieke visum is duurder en de aanvraagprocedure neemt meer tijd in beslag. Zorg daarom dat u uw visumaanvraag tijdig indient.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,84 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.