Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Turkije gewijzigd. Mede naar aanleiding hiervan en de nieuwsberichten van de laatste tijd, kregen we veel vragen over het reisadvies voor Turkije. In dit bericht hopen we daarom duidelijkheid te scheppen voor iedereen die naar Turkije wil reizen.

Reisadvies TurkijeReisadvies Turkije per 5 mei 2019

Achtergrond

Op 16 april vond een referendum plaats over bepaalde aanpassingen in de Turkse grondwet. De campagne in aanloop naar dit referendum leidde in veel landen tot verhoogde politieke spanningen, zo ook in Nederland. Daarnaast geldt al bijna een jaar de noodtoestand in Turkije; deze was al ingesteld op 21 juli 2016. Maar hoe veilig is reizen in Turkije nou eigenlijk?

U blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslist zelf of u wel of niet naar Turkije wilt reizen.

Veilig reizen

Volgens het ANVR zijn de boekingen naar Turkije met 30% gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. U kunt echter veilig naar de badplaatsen reizen in Turkije; er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat er ongeregeldheden in de kuststreek zullen plaatsvinden. Alle reisorganisaties bieden daarom veelal ongewijzigd hun reizen naar Turkije aan. Juist in de kuststreek zijn de mensen afhankelijk van het toerisme; zij zullen er daarom voor zorgen dat de toeristen onbezorgd hun vakantie kunnen vieren.

Veiligheidsrisico’s

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Turkije. Wees in heel Turkije alert en vermijd samenscholingen en drukke plaatsen. Tijdens politieke bijeenkomsten en in social media berichten kunnen kritische en dreigende uitlatingen over Nederland en/of andere Europese landen worden gedaan.

Verkeer

U kunt beter niet reizen over de weg na zonsondergang in Zuidoost-Turkije, wees daarnaast in heel Turkije voorzichtig in het verkeer. Door de noodtoestand voert de Turkse (militaire) politie extra identiteits- en verkeerscontroles uit. Volg te allen tijde hun instructies op.

Te vermijden

Reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak. Door de burgeroorlog in Syrië is het niet veilig om dit grensgebied te betreden. Reis daarnaast ook niet af naar de regionale hoofdstad Diyarbakir; hier hebben grote militaire operaties plaatsgevonden. Ook kunt u beter de overige delen van Zuidoost Turkije niet bezoeken, het is hier niet veilig door botsingen met het leger en de PKK. Er geldt in heel Turkije een verhoogd risico op terroristische aanslagen; mede daarom kunt u beter drukke plaatsen vermijden.

Visum nodig?

Wilt u als Nederlander of Belg naar Turkije afreizen met als doel om vakantie te vieren of om zaken te doen? Dan heeft u een visum voor Turkije nodig. Het visum voor Turkije kunt u online aanvragen. De aanvraag duurt 5 minuten en het visum ontvangt u vandaag nog als u voor 23:00 bestelt.
Visum turkije aanvragen

Wilt u verder op de hoogte worden gehouden wat betreft de ontwikkelingen m.b.t. het reisadvies naar Turkije, dan kunt u de pagina met algemene informatie over Turkije bekijken en contact houden met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie. Ook publiceert de Nederlandse rijksoverheid een uitgebreid en gedetailleerd reisadvies voor Turkije.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Turkije is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.be geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Turkije en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Turkije, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Turkije reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Turkije te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Turkije en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid