In dit reisadvies staat aangegeven met welke veiligheidsrisico’s toeristen en zakenreizigers rekening dienen te houden tijdens hun reis naar Turkije. Daarnaast worden enkele tips gegeven om zo veilig mogelijk op reis te gaan.


Belangrijke mededeling over COVID-19: In dit reisadvies voor Turkije is geen verdere informatie opgenomen over het coronavirus. Ter samenvatting: ongeacht vaccinatiestatus of teststatus, mogen reizigers naar Turkije reizen. Wel kunnen er soms nog willekeurige controles plaatsvinden. Voor de meest actuele informatie hierover kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij.


Actueel reisadvies

Reisadvies Turkije: Reizen mogelijk met enkele uitzonderingen
Het reisadvies voor Turkije is voor het grootste deel positief. Wel zijn er in heel Turkije meer veiligheidsrisico’s dan in Nederland en België. Er geldt een negatief reisadvies voor de grens met Syrië en Irak. Kom absoluut niet binnen een straal van 10 km van de grens met Syrië of Irak. Hier zijn militairen actief die met geweld optreden. Reis alleen voor noodzakelijk reizen naar de provincies Diyarbakir, Sirnak, Tunceli, Hakkari, Kilis, of Hatay.


Recente wijzigingen reisadvies voor Turkije

Reisadvies Turkije per 6 juli 2022

Niet reizen | Grensgebied Syrië en Irak

Reizen naar de grensgebieden bij Syrië en Irak is ten strengste afgeraden. In Syrië wordt nog altijd gevochten in de buurt van de Turkse grens. Ook is er een hoog risico op terrorismeaanvallen in die regio’s. Sommige wegen die naar Syrië leiden, zijn soms gesloten, vooral in de provincie Hatay.

Alleen noodzakelijke reizen | Zuid-oostelijke provincies

Er zijn verschillende, soms tijdelijke, Turkse militair begrensde zones in het oosten van het land. Een van die militair begrensde gebieden ligt nu bij de Ararat en Tendürek berg. Het is op het moment niet toegestaan op deze bergen te beklimmen, maar ook zonder militair gebied is het een gevaarlijk gebied waar vaker buitenlanders ontvoerd worden. Voor actuele informatie over deze gebieden houdt u de lokale nieuwszenders in de gaten.

Reizen mogelijk | algemene veiligheidsrisico’s

In Turkije zijn de algemene veiligheidsrisico’s iets hoger dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Ook al is het reisadvies voor het grootste deel van Turkije positief, is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over de wetten, culturen en normen en waarden. Om u goed voor te bereiden op de reis, moet u ook uw documenten op orde hebben.

Benodigheden Turkije

PaspoortOm Turkije in te reizen, heeft u een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet gedurende het gehele verblijf in Turkije geldig zijn. U bent in Turkije wettelijk verplicht om uw paspoort altijd bij u te hebben, om u te kunnen identificeren. Zonder paspoort, wordt u aangehouden en kunt u vast komen te zitten. Volg altijd alle instructies op van autoriteiten bij controlepunten.
Visum Sinds 2020 hebben zakenreizigers en toeristen met een Europees, Brits, Iers, of Zwitsers paspoort geen visum meer nodig voor Turkije, als het verblijf minder dan 90 dagen duurt. Als u van plan bent om langer dan 90 dagen in Turkije te blijven, moet u wel een visum Turkije aanvragen. Voor een zakelijk of toeristisch reisdoel, kunt u het online visum aanvragen. Lees alle voorwaarden voor het online visum voor Turkije voor de reis.
RijbewijsOm in Turkije te mogen rijden, moet u een internationaal rijbewijs in bezit hebben, of een officiële kopie van uw rijbewijs in het Turks. Voor een verblijf van meer dan 6 maanden, moet u uw rijbewijs omzetten naar een Turks rijbewijs. Voor motoren van boven de 50 cc heeft u een A rijbewijs nodig. Een A1 rijbewijs is alleen genoeg voor motoren onder de 50 cc. Het dragen van een helm is verplicht.
Reisverzekering en medische verzekeringEen Europese gezondheidsverzekering is niet geldig in Turkije. Zorg ervoor dat u een alles dekkende zorgverzekering afsluit bij uw verzekeringsmaatschappij. Risicovolle activiteiten zoals diepzeeduiken, paragliding, bergbeklimmen, etc. zitten ook niet in een standaardverzekering. Zonder goede verzekering kunnen kosten voor medische hulp voor de reiziger hoog oplopen.
AmbassaderegistratieHet is aan te raden om uw reis te laten registreren bij de Nederlandse ambassade. Als u het visum voor Turkije via VisumBuitenland.be aanvraagt, kunt u uw reis door ons laten registreren via hetzeflde aanvraagformulier als waarmee u het visum aanvraagt. In geval van nood verstuurt de ambassade een sms-bericht, en u wordt via de mail op de hoogte gehouden van eventuele veranderingen in het reisadvies. Door u te registreren bij de ambassade, zijn ze op de hoogte van uw verblijf in Turkije en kunt u makkelijker geholpen worden als u in problemen komt.

Overig reisadvies Turkije

Om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten tijdens uw verblijf in Turkije, is het verstandig om de adviezen op deze pagina te volgen. Deze adviezen zijn samengesteld op basis van zowel internationale als nationale overheidsbronnen, waaronder het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken en de Britse overheid, om een zo kloppend mogelijk reisadvies te kunnen geven. Op basis van dit reisadvies kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard in het geval van eventuele schade of letsel. U blijft zelf verantwoordelijk voor het wel of niet reizen naar bepaalde gebieden.

Regels en veiligheid

 • Vermijd alle demonstraties en protesten. Houd het lokale nieuws in de gaten over eventuele geplande demonstraties, of informeer hierover bij uw accommodatie. In Ankara zijn demonstraties verboden en zal de politie hier hard tegen optreden. Toeristische plekken zijn soms doelwit van terroristische aanvallen. Blijf altijd alert en vermijd drukbezochte plekken of lange wachtrijen bij toeristische attracties.
 • Houd uw paspoort en portemonnee altijd op uw lichaam om diefstal te voorkomen.
 • Houd uw eten en drinken altijd in de gaten en ga niet alleen op pad. Zeker na zonsondergang is het verstandig om niet alleen te zijn. Accepteer geen taxiritten van vreemden, maar zoek altijd naar geverifieerde gele taxi’s en noteer het registratienummer voor het instappen.
 • Het is wettelijk verboden om de Turkse vlag of het land publiekelijk te beledigen. U kunt ook aangehouden en vastgehouden worden als u beschuldigd wordt van het bekladden of verscheuren van Turks geld.
 • Het consumeren, verhandelen, of in bezit hebben van drugs is wettelijk verboden en wordt zwaar bestraft met een gevangenisstraf van 4 tot 24 jaar.
 • Let op waar wel en niet gerookt mag worden. In publieke binnenplaatsen is het overal verboden. Op sommige culturele buitenplaatsen, of sport- en entertainment terreinen is het ook verboden.
 • Het fotograferen van overheidsgebouwen en militair terrein wordt als verdacht beschouwd en is dus af te raden. U kunt hiervoor gearresteerd worden. Vraag andere mensen altijd om toestemming voor u een foto maakt.
 • Neem nooit zomaar een historisch artefact mee naar huis, met name als deze op een markt gekocht is. Antiek transporteren of doorverkopen buiten Turkije is in sommige gevallen illegaal.
 • Homoseksualiteit is legaal in Turkije, maar niet algemeen geaccepteerd. Wees voorzichtig met het uiten van uw seksualiteit. In Ankara zijn openbare LHBTI-evenementen verboden.
 • Blijf uit de buurt van zwerfhonden. Met name buiten de stad vormen ze roedels en kunnen ze agressief worden.

Gezondheid

 • In de grote steden zijn ziekenhuizen aanwezig, maar de gezondheidszorg voldoet vaak niet aan westerse normen. In ziekenhuizen spreekt personeel slecht tot geen Engels, met name buiten de grote steden.
 • Voor advies over vaccinaties kunt u terecht bij uw huisarts of een andere gespecialiseerde arts. Algemeen aanbevolen vaccinaties voor Turkije zijn malaria, hepatitis A en B, DTP, Rabies en Schistosomiasis.
 • Check voor de reis welke medicijnen mee op reis mogen en voor welke medicijnen een artsenverklaring vereist is op het CAK .

Natuurgevaar

 • Er kunnen aardbevingen voorkomen in heel Turkije. Zoek op wat te doen bij een aardbeving en volg lokale adviezen altijd op.
 • Tijdens de hete zomermaanden komen regelmatig bosbranden voor. Er zit een gevangenisstraf of hoge geldboete op het al dan niet bewust veroorzaken van een bosbrand. Let op met BBQ’en, sigaretten weggooien en vuur in het algemeen.

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Turkije is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.be geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Turkije en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Turkije, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Turkije reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Turkije te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Turkije en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 15,10 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.