Turkije staat al een aantal jaar in de top 10 van populairste vakantielanden en dat is niet voor niets. Weinig landen zijn namelijk zo verrassend en veelzijdig als Turkije. Ook schijnt de zon in Turkije maar liefst 300 dagen per jaar, heeft het land heerlijke stranden, prachtige natuur, rijke cultuur, oude steden, gastvrije en vriendelijke mensen en kent het veel tradities. Voor iedereen is er wel wat te doen in Turkije.

Turkije ligt zowel in Europa als in Azië. Mede door de ligging, religies en tradities is Turkije een heel ander land dan bijvoorbeeld Nederland of België. Belangrijk is dat u ook rekening houdt met de wetten, regels, normen en waarden van de Turken, als u hier op vakantie gaat of zaken wilt doen. Met de informatie op deze pagina willen we u daarom zo goed mogelijk voorbereiden op uw reis en verblijf in Turkije.


Feiten en cijfers

HoofdstadAnkara
Grootte783.562km2 (20x zo groot als NL)
Inwoners80.274.604 inwoners (2016)
GodsdienstMoslim: 98%, Christen: 0,2%
Tijdsverschil1 tot 2 uur later
Reistijd3 tot 4 uur vliegen
Stroom220V (geen wereldstekker nodig)
LevensverwachtingMannen: 71,33 jaar, vrouwen: 75,35 jaar
ValutaTurkse Lira
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
WereldwonderenTempel van Artemis, Halicarnassus mausoleum
Kustlijn6530 kilometer

Kaart

Turkije ligt geografisch gezien voor het overgrote deel in West-Azië (97%) en voor een klein deel in Europa (3%). Azië en Europa komen samen in Istanboel. Het land grenst aan 8 landen: Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.


Geschiedenis

Turkije bestond vroeger uit het schiereiland Anatolië (het huidige Aziatische deel van Turkije) en Thracië (het huidige Europese deel van Turkije). In Turkije hebben verschillende volken, zoals de Byzantijnen, de Seltsjoeken en de Ottomanen geleefd, waardoor het land een rijke cultuurhistorie en oude tradities heeft.

Turkije onderdeel van het Romeinse- en het Byzantijnse Rijk
In de 2e eeuw v. Chr. werd Anatolië veroverd door de Romeinen en werd het een provincie van het Romeinse Rijk. Omdat het land deel van eerst het Romeinse en later het Oost-Romeinse (=Byzantijnse) rijk was, bekeerden veel inwoners zich tot het Christendom. Na de val van het Romeinse Rijk werd Anatolië een onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1453 werd het Byzantijnse rijk door de Ottomanen verslagen. Later viel het rijk uiteen in kleinere staatjes en werd het Ottomaanse Rijk gesticht.

Verdeling van het Ottomaanse rijk
Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond het Ottomaanse Rijk aan de kant van de Duitsers en de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, welke deze oorlog verloren. Het Ottomaanse rijk verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog veel territorium. Na de Eerste Wereldoorlog en de Turkse Bevrijdingsoorlog onder Atatürk ontstond Turkije zoals we het tegenwoordig kennen.

Het moderne Turkije
Het moderne Turkije begon met de stichting van de republiek in 1923. Na de val van het Ottomaanse rijk werd in 1923 een Constitutie geschreven en de eerste president van Turkije benoemd: Atatürk. Onder leiding van hem werden er hervormingen doorgevoerd. Zo werd de religie van de staat gescheiden, kregen vrouwen kiesrecht, werden islamitische scholen gesloten en vervangen door openbare scholen, werd het Arabische alfabet vervangen door het Latijnse alfabet en werd het gebruik van Perzische woorden ontmoedigd.

Interessant feit 1 Turkije

Hoe Turkije aan haar naam kwam
De naam Turkije bestaat uit twee woorden: “Türk” en “–iye”. Türk betekent in het Turks sterk en verwijst naar de inwoners en/of volkeren in Turkije. Later werd dit woord veranderd in “Tu-kin”, want zo noemden de Chinezen Turkije. Het woord “-iye” komt van het Arabische achtervoegsel “-iyya”, wat eigenaar betekent in het Latijn. Als deze 2 woorden worden samenvoegt dan is de betekenis van de naam Turkije: sterke eigenaar.


Taal en cultuur

In Turkije is de officiële voertaal Turks (90,5% spreekt Turks). Omdat er veel verschillende volken hebben geleefd, wordt er ook Koerdisch, Arabisch en Zazaki gesproken. Turkije heeft geen officiële staatsreligie, maar de grootste godsdienst in Turkije is de islam, zo’n 98% is moslim (er staan zo’n 80.000+ moskeeën in Turkije). Een populaire sport in Turkije is voetbal, zo heeft u waarschijnlijk gehoord van Galatasaray of Fenerbahçe. Mede door de verscheidenheid aan religies, cultuur en tradities is Turkije een heel ander land dan Nederland of België.

Thee in Turkije

Vriendelijk en gastvrij
Turken zijn over het algemeen erg gastvrij, zo kunt u bijvoorbeeld uitgenodigd worden om samen met Turken thee te drinken terwijl u aan het reizen bent. Ze stellen dit erg op prijs. Vergeet dan niet bij binnenkomst uw schoenen uit te doen. Ook als u een moskee wilt bezoeken, moeten de schoenen uit en moet u kleding dragen die uw schouders, armen en benen bedekken. Ook kan het van vrouwen worden verwacht om hun hoofd te bedekken met een sjaal, al is dit vaak niet verplicht. Mocht u geen gepaste kleding aan hebben en toch de moskee binnen willen, dan liggen er vaak bij de ingang van de moskee wikkelrokken en hoofddoeken die u kunt lenen.

Alcohol
In Turkije wonen veel moslims, en moslims drinken over het algemeen geen alcohol. Daarom zijn er tegenwoordig buiten de grotere steden weinig alcoholische dranken te verkrijgen. Ook in de steden wordt het moeilijker om aan alcohol te komen, mede door anti-alcoholcampagnes van de regering. Daarnaast is alcohol vaak relatief duur, terwijl andere producten vaak relatief goedkoop zijn in Turkije.

Politiek
Belangrijk om te weten is dat praten over de politiek met Turken een heikel punt is. Ook praten over de recente historische gebeurtenissen omtrent Erdogan kunnen een gevoelig onderwerp zijn. Openlijk kritiek uiten op de geschiedenis en politiek wordt dan ook niet gewaardeerd.


Weer en klimaat

Turkije is een groot land dat klimaat-technisch gezien op een snijvlak ligt. In het oosten heerst een uitgesproken landklimaat dat zeer hete zomers kent en ijskoude winters. Het gebied om de Middellandse zee kent een mediterraan klimaat en de noordkust een zeeklimaat. Het zuidoosten kent zelfs een woestijnklimaat met zeer weinig regen. Hieronder de klimaattabel van de Turkse Rivièra.

Zon in Turkije

Maand
Gemiddelde min. temperatuur in °C
Gem. min. temp in °C
Gemiddelde max. temperatuur in °C
Gem. max. temp in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
Gem. aantal dagen regen
Januari6145
Februari7146
Maart8177
April10219
Mei142510
Juni183013
Juli213413
Augustus213413
September183011
Oktober15258
November10197
December7155

Informeer uzelf over het weer
Door deze verscheidenheid aan klimaten kunnen er in één seizoen veel verschillende soorten weer voorkomen in Turkije. Zo kan het in de winter in het zuiden erg warm zijn, terwijl het in het oosten erg koud kan zijn. Veel Nederlanders zien Turkije als een mediterraan vakantieland. Hoewel dat voor het grootste deel klopt, valt in het noordoosten gemiddeld meer regen dan in Nederland en België. Bekijk daarom altijd het weer en klimaat van de plaats waar u heen reist. Bereid u goed voor op de verschillende weersomstandigheden, zodat u het meeste uit uw reis kunt halen.

Beste reistijd qua weer
Turkije is natuurlijk niet voor niets een erg populaire vakantiebestemming. U kunt er zo goed als het gehele jaar op vakantie gaan. Mocht u naar de kust gaan, dan wordt aanbevolen om in het voor- of najaar te gaan. Zo zijn april, mei, juni, september en het begin van oktober de perfecte maanden om voor de zon naar Turkije te reizen.


Reizen

Verblijven in hotels en pensions is relatief goedkoop. Als u binnen Turkije wilt reizen zijn verschillende goedkope mogelijkheden. Als u grotere afstanden moet afleggen, dan kunt u van binnenlandse vluchten gebruikmaken (Turkije is een groot land, vergis u niet), want deze zijn relatief goedkoop. Ook kunt u gebruikmaken van busreizen die zowel comfortabel als goedkoop zijn. Let op dat u geen buskaartjes op straat koopt, maar op het busstation. Een goedkope manier om korte afstanden af te leggen, is per bus, taxi of huurauto. Let op dat als u gebruikmaakt van een huurauto, u er rekening mee moet houden dat het verkeer niet lijkt op het verkeer in Nederland of België (zie hiervoor het kopje Veiligheid: Verkeer).

Metro in Turkije

Tol
Op de meeste snelwegen en op een aantal grote bruggen wordt tol geheven. Deze tol moet u elektronisch betalen via het HGS-systeem. Om deze tol te betalen kunt u daarom een vignet à 5 Turkse Lira of een prepaidkaart à 15 Turkse Lira kopen, welke u voor meerdere voertuigen kunt gebruiken.

Immigratiedienst
De Turkse immigratiedienst is erg strikt in de uitvoer van waardevolle Turkse voorwerpen voor het jaar 1918, let daarom op wat u meeneemt als souvenir. Natuurlijk is het invoeren van drugs strafbaar (let op dat ook sommige medicijnen als drugs kunnen worden gezien; voorzie daarom altijd uw medicijnen van een Engelse doktersverklaring). U mag vanaf uw 18e maximaal 1 fles van 1 liter of 2 flessen van 0,75 liter aan sterke drank invoeren.

Reisdocumenten
U moet over een geldig paspoort of identiteitsbewijs beschikken als u naar Turkije wilt reizen. Dit geldt ook voor kinderen. Een paspoort dient tenminste 150 dagen geldig te zijn bij aankomst. Een identiteitsbewijs zoals een ID-kaart dient geldig te zijn in de periode dat u in Turkije verblijft.

Interessant feit 2 Turkije

Een visum voor Turkije is verplicht!
Wilt u naar Turkije reizen voor vakantie of zaken? Dan is het aanvragen van een e-visum verplicht. Het e-visum is een vervanger en moderne variant van het oude visum voor Turkije. Zonder e-visum mag u het land niet bezoeken, want Turkije heeft een visumplicht! Dat wil zeggen dat u bij aankomst in Turkije dient te beschikken over een visum Turkije (ook baby’s en kinderen). Vraag daarom altijd een visum aan. Dit visum is 180 dagen geldig en ontvangt u automatisch na goedkeuring per e-mail. Vervolgens kunt u dit e-visum printen of via uw tablet of smartphone laten zien aan de immigratiedienst, mocht dat nodig zijn.
» Vraag een visum Turkije aan.


Geld

In Turkije betaalt men met de Turkse lira, in veel badplaatsen kunt u echter ook met de euro betalen. De waarde van de lira schommelt sterk tegenover de euro; zoek daarom altijd vlak voordat u op reis gaat hoeveel lira u krijgt voor 1 euro. Op 29 augustus 2018 kreeg u ongeveer 7,5 lira voor 1 euro. Mede door de laatste recente ontwikkelingen krijgt u meer lira’s voor uw euros. Dat betekent dat het voor u als Nederlander of Belg nog goedkoper wordt om te reizen en te verblijven in Turkije. Let er daarnaast op dat afdingen heel normaal is in Turkije.

Pinnen
Niet overal is pinnen mogelijk; wel zijn er veel geldautomaten in Turkije. Over het algemeen kunt u pinnen bij winkels als het Maestro logo op uw bankpas staat. Let wel op dat u een bedrag betaalt om te kunnen pinnen en om euro’s in lira’s om te zetten. Ondanks de extra kosten die pinnen met zich meebrengt, is pinnen vaak voordeliger dan het wisselen van geld bij een wisselkantoor. Ook moet u eraan denken dat als u wilt pinnen in het buitenland, u dit ook aan moet zetten bij uw bank. Banken hebben dit ingesteld om bankzaken buiten Europa veiliger te maken. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Creditcard
Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd; bij de grotere winkels en restaurants is dit vaak geen probleem. Veel Turken hebben namelijk zelf ook een creditcard.

Fooi
Als u fooi geeft, wordt het op prijs gesteld om een goede fooi te geven; een kleine fooi kan zelfs als beledigend worden ervaren en dan had u wellicht beter geen fooi kunnen geven. In plaats van elke dag fooi te geven aan bijvoorbeeld het kamermeisje kunt u ook na enkele dagen een grotere fooi geven en zal het personeel vaak uw verblijf nog aangenamer maken, bijvoorbeeld door uw bed mooi te versieren met bloemen. Soms is een fooi van 5 tot 10% verplicht en zit deze al inbegrepen in de rekening.


Veiligheid

De laatste tijd is de veiligheidssituatie in Turkije wat verslechterd, er zijn namelijk een aantal aanslagen gepleegd en er is geprobeerd een coup te plegen.

Reisadvies
Lees meer over de veiligheidsrisicoʼs en veilig reizen in Turkije in het actuele reisadvies voor Turkije.

Criminaliteit
In de toeristencentra rondom Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum kunt u over het algemeen veilig verblijven; let wel goed op uw spullen (zakkenrollerij), creditcardfraude en oplichting. Hotels en andere accommodaties hebben vaak eigen beveiliging voor de toeristen. Mocht u bij uw hotel een kluisje kunnen huren, dan raden wij dit aan.

Verkeer
Aan reizigers wordt geadviseerd om na zonsondergang niet deel te nemen aan het verkeer, omdat het Turkse verkeer gevaarlijk en onoverzichtelijk kan zijn. Turken wisselen bijvoorbeeld sneller van rijbaan om zo in de snelste rijbaan te komen en maken over het algemeen meer ongelukken. Bij een dodelijk ongeluk arresteert de politie iedereen die bij het ongeluk betrokken is, ook de mensen die hier geen schuld aan hebben.

Terrorisme
Turkije heeft de strijd tegen terrorisme flink opgevoerd na de recente aanslagen. In het gehele land geldt een verhoogde terroristische dreiging; met name in de grote steden is hier meer kans op. Wees daarom op uw hoede in de grote steden. Nederland en België nemen ook deel aan de strijd tegen IS, wees daarom als Nederlander en Belg extra waakzaam.

LBHT (lesbisch, homo, bi of transgender?)
Helaas wordt homoseksualiteit niet in Turkije geaccepteerd. In het algemeen stelt de bevolking LHBT niet op prijs en staat het afwijzend tegenover de LHBT-gemeenschap.