Om naar Turkije te kunnen reizen heeft u een ID kaart of een paspoort nodig die aan de Turkse voorwaarden moet voldoen. Heeft u het e-visum nodig voor uw reis? Controleer de geldigheid van uw paspoort voordat u dit visum aanvraagt. Heeft u een geldig paspoort of ID kaart? In veel gevallen heeft u dit visum niet nodig, maar gelden wel de voorwaarden voor het reizen zonder visum.

Let op: wilt u minder dan 90 dagen in Turkije verblijven? Voor een vakantie of zakenreis? Als u de nationaliteit heeft van Nederland, België, een ander land in de Europese Unie, of van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen, dan heeft u daarvoor sinds 2020 geen visum meer nodig.

Welk reisdocument kiest u?

Als u naar Turkije wilt reizen, moet u een reisdocument en in bepaalde gevallen ook bij aankomst het in dat geval verplichte visum voor Turkije laten zien. Het reisdocument kan voor reizigers zonder visumplicht voor Turkije een paspoort of een ID kaart zijn. Hieraan worden een aantal eisen gesteld, die op deze pagina worden toegelicht.

Met paspoort naar Turkije reizenReizigers die in aanmerking komen voor een reis naar Turkije met het e-visum hebben altijd een paspoort nodig

Deze voorwaarden voor de geldigheid van het reisdocument voor de reis naar Turkije hangen af van het land van uitgifte van dit reisdocument. Zo is het voor inwoners van bepaalde landen, onder voorwaarden die per land verschillen, mogelijk om met een ID kaart te reizen. Reizigers die het e-visum kunnen aanvragen kunnen alleen reizen met een visum en een paspoort met voldoende resterende geldigheid voor de reis naar Turkije. Ook het soort visum dat moet worden aangevraagd is niet voor reizigers met alle nationaliteiten gelijk. Meestal voldoet de elektronische variant van het visum Turkije die online kan worden aangevraagd. Soms is het echter nodig een fysiek visum aan te vragen en op te halen bij een van de Turkse consulaten.

Naar Turkije reizen met uw paspoort: let op de geldigheid

Alle reizigers kunnen een paspoort gebruiken om naar Turkije te reizen, ongeacht het land van afgifte hiervan. Wel moet het paspoort nog minimaal 150 dagen geldig zijn op het moment van aankomst in Turkije. Verloopt uw paspoort al binnen 150 dagen na aankomst? Reizigers zonder visumplicht vragen in dit geval meestal een nieuw paspoort aan via de gemeente van hun woonplaats. Let op: visumplichtige reizigers moeten wachten tot zij het nieuwe paspoort hebben ontvangen voordat zij een aanvraag voor het online visum Turkije indienen. Hiervoor is namelijk het paspoortnummer nodig dat op uw nieuwe paspoort staat.

Visum Turkije aanvragen met een paspoort

Naar Turkije reizen met uw ID kaart

Heeft u een ID kaart uit een van onderstaande landen? Dan mag u ook met uw ID kaart reizen en heeft u voor uw reis naar Turkije dus geen geldig paspoort nodig. Wel moet dan aan de overige voorwaarden voor uw reis naar Turkije worden voldaan. Het gaat hierbij om onder andere om ID kaarten die zijn uitgegeven door: Nederland, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal en Spanje. Ook geldt dit voor reizigers met de nationale ID kaart van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Liechtenstein en voor ID kaarten afgegeven door Georgië, Moldavië, en Oekraïne (alleen biometrische ID kaart). Reizigers uit deze landen hebben hiernaast ook geen visum (meer) nodig voor een toeristische of zakelijke reis volgens de voorwaarden voor het reizen zonder visum.

Tot 31 december 2022 konden ook reizigers met een Noorse ID kaart (met chip) zonder paspoort reizen. Voor toeristische en zakelijke reizen naar Turkije op een latere datum hebben zij nog altijd geen visum nodig, maar dus wel een paspoort.

Naar Turkije reizen met uw verblijfsvergunning of verblijfsdocument

Bent u asielzoeker, vergunninghouder of statushouder en heeft u geen paspoort en geen ID kaart, maar wel een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning of verblijfsdocument? Dan kunt u het visum voor Turkije niet via deze website online aanvragen. U moet dan een aanvraag indienen via de website van de Turkse overheid en/of bij het Turkse Consulaat.

Reis zonder visum naar Turkije met een reisdocument uit een van de onderstaande landen

Bezit u een paspoort met voldoende resterende geldigheid, dat is uitgegeven door een van onderstaande landen? Dan hoeft u helemaal geen visum aan te vragen om naar Turkije te mogen reizen. Het gaat hierbij om:

Albanië, Andorra, Argentinië, Azerbeidzjan, Belarus / Wit-Rusland, Belize, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei (tot 30 dagen), Bulgarije, Chili, Colombia, Costa Rica (tot 30 dagen), Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongkong (alleen Hong Kong Special Administrative Region / SAR paspoorthouders), Hongarije, Ierland, IJsland, Indonesië (tot 30 dagen, voor meerdere reizen maximaal 90 dagen in totaal binnen de geldigheidsperiode van 180 dagen), Iran, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan (tot 30 dagen), Kosovo, Koeweit, Kirgizië, Letland, Libanon, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macau SAR (tot 30 dagen), (Noord-Macedonië), Malediven, Maleisië, Marokko, Moldavië, Monaco, Mongolië (tot 30 dagen voor toeristische bezoeken), Montenegro, Nederland, Nicaragua, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Panama, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Qatar, Roemenië, Rusland (tot 60 dagen), Saint Kitts en Nevis (of Saint Christopher en Nevis), San Marino, Servië, Seychellen, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tadzjikistan (tot 30 dagen), Thailand (tot 30 dagen), Trinidad en Tobago, Tunesië, Turkse Republiek Noord-Cyprus, Uruguay, Vaticaanstad, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, (Wit-Rusland / Belarus), Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

Reis met het document dat u gebruikte bij de aanvraag

Vraagt u het online visum Turkije aan? Het is van groot belang dat u met hetzelfde paspoort naar Turkije reist als waarmee u het visum heeft aangevraagd. In het aanvraagformulier vult u namelijk uw paspoortnummer in. Uw visum Turkije wordt gekoppeld aan uw paspoort. Dat heeft als voordeel dat u uw visum bij aankomst in Turkije meestal niet hoeft te laten zien. De immigratiedienst kan namelijk aan de hand van uw paspoort al zien dat u een visum heeft verkregen, door het paspoortnummer automatisch op te zoeken in het systeem met goedgekeurde visums. Reist u echter met een ander paspoort dan waarmee u de aanvraag heeft ingediend? Dan zal de immigratiebeambte uw visum niet kunnen verifiëren. Ook niet als u een uitgeprinte variant van uw visum kunt overhandigen.

Zorg er, als u in aanmerking komt voor het online visum, ook dat u de aanvraag voor het visum Turkije doet met het paspoort dat u daadwerkelijk gaat meenemen en gebruiken tijdens uw reis. Dit geldt dus ook als u ook een geldig paspoort heeft van nog een of meerdere andere landen. Het paspoortnummer dat u invult in het online aanvraagformulier moet namelijk overeenkomen met het document- of paspoortnummer dat op uw paspoort staat. Alleen als dit nummer op uw visum Turkije en op uw paspoort hetzelfde is, kan u in Turkije worden doorgelaten bij de paspoortcontrole.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.