Nieuwsbericht | | 11-07-2024 | ±3 minuten leestijd

De Indonesische regering lijkt plannen te hebben om de visumplicht voor reizigers uit een 20-tal landen af te schaffen, waaronder Nederland. Dit zal op zijn vroegst eind 2024 gebeuren. Tot die tijd kunnen reizigers gebruikmaken van het e-visum Indonesië (e-VOA) dat eenvoudig online kan worden aangevraagd. Reizigers uit België lijken voorlopig niet in aanmerking te komen voor een visumvrijstelling.

Huidige visumregels voor Indonesië

Momenteel zijn staatsburgers van 10 landen vrijgesteld van de visumplicht voor Indonesië. Het gaat hierbij om burgers van Oost-Timor en de 9 ASEAN-landen: Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam. Reizigers met een paspoort van deze landen mogen 30 dagen zonder visum in Indonesië blijven. Reizigers uit andere landen, waaronder Nederland en België, hebben voor een reis naar Indonesië altijd een visum nodig.

De gemakkelijkste manier om aan de visumplicht te voldoen is het aanvragen van een e-visum Indonesië, ook wel electronic Visa on Arrival of e-VOA genoemd. Dit visum voor Indonesië kan eenvoudig online worden aangevraagd met een digitaal aanvraagformulier. Na het invullen van het aanvraagformulier moeten enkele documenten worden aangeleverd, waaronder een digitale pasfoto, een foto of scan van het paspoort en een bevestiging van de terugvlucht waarmee men Indonesië weer verlaat. Het visum wordt na toekenning per e-mail verstuurd, zodat reizigers het zelf kunnen printen en meenemen op reis. Het is voor het e-visum dus niet nodig de ambassade of het consulaat van Indonesië te bezoeken.

Versoepeling van de regels mogelijk in oktober

De Indonesische minister van toerisme, Sandiaga Uno, kondigde eind juni 2024 in het kader van het World Economic Forum in China aan dat Indonesië plannen heeft om de visumplicht voor reizigers uit 20 landen op te heffen. In december 2023 werd al een voorstel door het ministerie ingediend om een aantal landen visumvrije toegang te gaan verlenen. Volgens de minister zou het nieuwe visumbeleid mogelijk nog voor de regeringswissel in oktober dit jaar in werking kunnen gaan treden. Er zijn echter nog bedenkingen omtrent de mogelijke gevolgen voor de veiligheid, aangezien reizigers niet of nauwelijks gescreend kunnen worden als ze Indonesië zonder visum mogen betreden.

Reizigers met de nationaliteit van de volgende landen kunnen in de toekomst waarschijnlijk naar Indonesië reizen zonder een visum aan te hoeven vragen:

  • Nederland
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Verenigd Koninkrijk
  • Italië
  • Spanje
  • Australië
  • China
  • India
  • Zuid-Korea
  • Verenigde Staten
  • Qatar
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Saudi-Arabië
  • Japan
  • Rusland
  • Taiwan
  • Nieuw-Zeeland
  • Twee niet nader genoemde landen in het Midden-Oosten

Stimulans voor de toerismesector

Met de versoepeling van de visumregels hoopt Indonesië zijn economie een boost te kunnen geven. Door de visumvrijstelling wordt verwacht dat meer internationale reizigers Indonesië zullen bezoeken en dat daardoor de investeringen in het land en de inkomsten uit het toerisme zullen stijgen. Het land zou dan ook beter kunnen concurreren met buurlanden als Thailand en Singapore die op dit moment al een groot aantal internationale reizigers zonder visum toelaten. Minister Uno wil wel voornamelijk reizigers aantrekken die langer in Indonesië blijven en meer uitgeven. Volgens de minister hebben bezoekers uit de 20 landen die kandidaat zijn voor de visumvrijstelling de grootste impact op de Indonesische economie.

E-visum Indonesië aanvragen

Of Nederlanders vanaf oktober definitief zonder visum naar Indonesië zullen mogen reizen is nog niet officieel bevestigd. Ook is nog niet bekendgemaakt hoeveel dagen reizigers uit de bovengenoemde lijst zonder visum in Indonesië mogen blijven en welke aanvullende voorwaarden voor een visumvrij verblijf zullen gelden. Tot oktober 2024 zullen Nederlanders in ieder geval over een visum moeten beschikken om naar Indonesië te reizen. Reizigers die een vakantie naar Bali of een van de andere eilanden van Indonesië plannen, wordt aangeraden voor vertrek een e-visum aan te vragen.
Visum voor Indonesië eenvoudig online aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,65 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.