Nieuwsbericht | | 15-05-2023 | ±4 minuten leestijd

Indonesië voerde tegen het einde van 2022 een nieuw e-visum in voor reizigers uit 26 landen. Dit zogenoemde e-VOA of online Visa on Arrival voor Indonesië is inmiddels beschikbaar voor reizigers uit 92 landen, waaronder Nederland en België. Het e-VOA kan gebruikt worden voor verblijven tot maximaal 60 dagen. Voor een langer verblijf is een ander visum Indonesië nodig.

Nieuwe visa voor Indonesië

In het bericht van juli 2022, berichtte VisumBuitenland.be al over de door de coronapandemie vertraagde invoering van een Indonesisch visum voor ‘digital nomads’. Eind 2022 is dit visum ingevoerd onder de naam Second Home Visa. Dit visum is echter niet specifiek bedoeld voor zogeheten digital nomads, maar meer voor een bredere groep van investeerders, gepensioneerden en andere reizigers. Indonesië lijkt hiermee dus vooral voort te bouwen op de visa voor gepensioneerden uit het buitenland die het land al veel langer aanbiedt.

Second Home Visa

Het nieuwe visum, waarvan vooraf werd verwacht dat het op internationale thuiswerkers gericht zou zijn, kreeg de naam Second Home Visa. Houders van dit visum mogen langdurig in Indonesië verblijven en een huis kopen in het land. Het aanvragen van dit visum vergt wel een flinke investering. Hiervoor is namelijk een bedrag van twee miljard Indonesische roepia (IDR) of 130.000 Amerikaanse dollar (omgerekend tussen de 121.000 en 123.000 EUR) nodig. Deze investering mag alleen gedaan worden in de vorm van de aanschaf van een woning, of door dit bedrag gedurende de volledige looptijd van het toegestane verblijf met het visum (5 of 10 jaar) op een bankrekening in Indonesië te laten staan.

Niet alleen de hoge investering die nodig is voor het aanvragen van een Second Home Visa vormt een drempel voor veel zogeheten ‘remote workers’. Gezien de te verwachten sociale ongelijkheid tussen de in verhouding uiterst vermogende buitenlandse ‘digital natives’ en de lokale Indonesische bevolking, is het visum niet onomstreden.

Invoering nieuwe visa om bezoekers te trekken

Met de invoering van de nieuwe visa, waaronder het Second Home Visa, probeert Indonesië meer bezoekers te trekken. Ook het e-Visa on Arrival (e-VOA) past binnen de strategie om het toerisme naar Indonesië te stimuleren. Het aantal nationaliteiten dat voor dit visum in aanmerking komt, blijft dan ook toenemen. Onder andere Nederlandse en Belgische reizigers komen voor het e-VOA in aanmerking, maar sinds kort hebben ook reizigers uit onder andere Guatemala en Panama voor een kort verblijf in Indonesië voldoende aan dit eenvoudig online aan te vragen visum.

Het nieuwe Visa on Arrival voor Indonesië

Toeristen die naar Indonesië reizen voor een verblijf tot 30 dagen hebben geen Second Home Visa nodig. Voor hen is het betaalbaardere online aan te vragen Visa on Arrival voor Indonesië in de meeste gevallen ruim voldoende. Naast een vakantie of een bezoek aan familie of vrienden zijn met dit visum ook bepaalde zakelijke activiteiten toegestaan. Bovendien kunnen reizigers met een e-VOA dit visum tijdens hun verblijf in Indonesië eventueel eenmalig met maximaal 30 dagen verlengen. Zo mag men met het nieuwe e-VOA tot maximaal 60 dagen in het land verblijven.

Ondanks de naam, dienen reizigers de nieuwe elektronische variant van het Visa on Arrival al voor vertrek aan te vragen en dus niet pas na aankomst. Nederlandse en Belgische reizigers hadden in het verleden helemaal geen visum nodig voor een kort verblijf in Indonesië, maar moesten inmiddels al wel een fysiek VOA aanvragen bij aankomst in het land. Ook zij kunnen het Visa on Arrival nu al voor vertrek eenvoudig online aanvragen in de vorm van het e-VOA. Reizigers uit bepaalde andere landen konden tot nog toe alleen via de ambassade van Indonesië een visum aanvragen, maar regelen nu ook eenvoudig online een visum voor Indonesië.

e-VOA: Voorwaarden voor aankomst in Indonesië

Aan het gebruik van het nieuwe elektronische Visa on Arrival voor Indonesië zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag men met dit visum alleen via bepaalde locaties in het land aankomen. Inreizen is bijvoorbeeld toegestaan via de meeste internationale lucht- en zeehavens van het land, waaronder die van de meest toeristische eilanden, zoals Bali, Lombok en Java. Ook mag men met het e-visum aankomen op de unieke bestemmingen Borneo en Sumatra. Borneo is gezegend met ongerepte natuurlandschappen en is samen met Sumatra de enige plek ter wereld waar orang-oetans in het wild leven. Sumatra is daarnaast de enige plek ter wereld waar orang-oetans, tijgers, neushoorns en wilde olifanten dezelfde habitat delen.

Met het nieuwe elektronische visum voor Indonesië zijn daarnaast ook de strandbestemmingen in het westelijke deel van de Riau-archipel toegankelijk. De eilandengroep bevindt zich op steenworp afstand van Singapore en het vasteland van Maleisië. Locaties waar men de archipel met het e-Visa on Arrival mag inreizen zijn onder andere de internationale luchthavens van de eilanden Bintan en Batam. Het is met het e-VOA daarnaast ook toegestaan Indonesië in te reizen via in totaal vijfendertig nationale zeehavens. Bekijk voordat u op reis gaat naar Indonesië altijd de geldende reisadviezen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Indonesië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Indonesië.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,00 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.