Nieuwsbericht | | 28-05-2024 | ±3 minuten leestijd

Indonesië heeft een bridging visa ingevoerd. Dit visum is bedoeld voor buitenlanders van wie de verblijfsvergunning binnenkort verloopt en die langer in Indonesië willen blijven. Met dit visum kunnen ze de tijd tussen de twee verblijfsvergunningen als het ware overbruggen.

Toerismesector Indonesië groeit

Indonesië is in de afgelopen decennia een steeds populairdere vakantiebestemming geworden. Terwijl er in 2015 iets meer dan 10 miljoen buitenlandse reizigers naar Indonesië kwamen, waren dit er in 2019 al meer dan 16 miljoen. De coronapandemie leidde weliswaar tot een sterke daling in het aantal toeristen, maar de Indonesische toerismesector heeft zich inmiddels weer flink hersteld. In 2023 waren er weer meer dan 11 miljoen buitenlandse toeristen in Indonesië, een hele toename na het dieptepunt van minder dan 2 miljoen in 2021. De meeste toeristen brengen een bezoek aan de karakteristieke eilanden als Bali en Lombok, maar ook grote steden als Jakarta zijn steeds meer in trek.

Indonesië is in 2024 zelfs tien plaatsen gestegen in de Travel & Tourism Development Index van het World Economic Forum. Het land hoeft alleen nog Singapore voor zich te dulden binnen de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), een samenwerkingsverband van tien Zuidoost-Aziatische staten. Deze hoge positionering op de ranglijst is een gevolg van de vele investeringen die de Indonesische regering heeft gedaan in de infrastructuur en de horecasector.

Het Indonesische visumbeleid

Reizigers uit de meeste landen hadden lange tijd geen visum nodig om naar Indonesië te kunnen reizen. Op 17 juni 2023 heeft de Indonesische overheid echter besloten een visum te verplichten voor 159 nationaliteiten die eerst nog zonder visum het land mochten inreizen. Alleen reizigers uit landen die lid zijn van de ASEAN mogen nog visumvrij naar Indonesië reizen. Dit nieuwe visumbeleid had ook een grote impact op reizigers uit veel Europese landen. Europese reizigers moeten nu namelijk ook een visum hebben voor Indonesië. Dit kan een visa on arrival zijn, een visum dat op de luchthaven in Indonesië kan worden aangevraagd. In de meeste gevallen is het echter makkelijker een e-visum aan te vragen.

Het e-visum voor Indonesië

In 2022 voerden de Indonesische autoriteiten het e-visum in. Het idee hierachter was dat buitenlandse reizigers op deze manier makkelijker aan de visumplicht konden voldoen. De aanvraagprocedure voor het e-visum verloopt namelijk volledig online via een digitaal aanvraagformulier. Reizigers kunnen het aanvraagformulier binnen enkele minuten invullen. Dit scheelt behoorlijk wat tijd, aangezien het niet nodig is eerst contact op te nemen met de Indonesische ambassade.

Na het indienen van de aanvraag duurt het gemiddeld 7 dagen voordat de Indonesische immigratiedienst laat weten of het visum wordt goedgekeurd. U mag binnen 90 dagen na de goedkeuring van het visum naar Indonesië reizen. Zodra u in Indonesië aankomt mag u er maximaal 30 dagen blijven.

Het nieuwe bridging visa

In de afgelopen jaren dragen buitenlandse toeristen en arbeidskrachten steeds meer bij aan de Indonesische economie. Om het voor deze groep mensen eenvoudiger te maken langer in Indonesië te blijven, hebben de Indonesische autoriteiten het bridging visa ingevoerd. Het bridging visa kan worden aangevraagd door buitenlanders die zich al in Indonesië bevinden met een geldige verblijfsvergunning of geldig visum. Het bridging visa moet reizigers en expats tegemoetkomen van wie hun reistoestemming binnenkort verloopt en die op de toekenning van hun nieuwe verblijfsvergunning wachten.

Het bridging visa moet uiterlijk 3 dagen voor het einde van de geldigheidsduur van het eerdere visum of de eerdere verblijfsvergunning worden aangevraagd. Het nieuwe visum is officieel een tijdelijke verblijfsvergunning met een geldigheidsduur van 60 dagen, die na deze periode niet kan worden verlengd. De Indonesische autoriteiten verwachten namelijk dat de aanvrager binnen 60 dagen zal beschikken over een nieuwe verblijfsvergunning. Als de nieuwe verblijfsvergunning niet wordt toegekend, moet de aanvrager Indonesië verlaten voordat de geldigheidsduur van het bridging visa eindigt.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,76 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.