Nieuwsbericht | | 24-04-2020 | ±3 minuten leestijd

Na bijna twee weken zonder nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus is de overheid van Cambodja ervan overtuigd dat het de uitbraak van het virus onder controle heeft. Er worden al plannen gemaakt om het land langzaam weer op gang te laten komen, maar de WHO waarschuwt Cambodja om niet te hard van stapel te lopen.

Coronavirus in Cambodja: de cijfers

In vergelijking met andere landen in de wereld zijn de cijfers met betrekking tot het coronavirus van Cambodja bijna onmogelijk positief. Volgens de laatste cijfers zijn er 122 bevestigde gevallen van het coronavirus. Dit is op zichzelf al indrukwekkend, maar waar Cambodja echt met kop en schouders boven de andere landen uitsteekt, is het feit dat er geen sterfgevallen zijn gemeld in het land als gevolg van corona. Dit is dubbel zo indrukwekkend omdat Cambodja veel Chinese toeristen ontvangt. Ter vergelijking: buurland Thailand heeft meer dan 2000 gevallen van besmetting met het coronavirus en 26 sterfgevallen.

Er zijn echter ook mensen die zeggen dat de cijfers zo laag zijn omdat de overheid niet genoeg aan het testen is. Verder hebben buitenlandse hulporganisaties beperkte mogelijkheden om het land binnen te komen om zelf poolshoogte te nemen. De overheid van Cambodja treedt hard op tegen dergelijke berichtgevingen: meerdere personen zijn al gearresteerd voor het verspreiden van “nepnieuws”, waaronder een 14-jarige meisje die haar zorgen uitte over de verspreiding van het virus op haar school. Een recent aangenomen wet stelt de overheid in staat om alle telecommunicatie en (social) media te controleren.

Uitbraak onder controle

De overheid van Cambodja zegt de uitbraak nu volledig onder controle te hebben. Cambodja heeft de afgelopen weken geen nieuwe gevallen van coronavirus gemeld. De overheid hoopt dat dit betekent dat de piek al voorbij is. In tegenstelling tot andere landen heeft Cambodja geen algehele ‘lockdown’ ingevoerd. Verschillende sectoren werken nog als normaal. Zo blijven banken en overheidsinstanties gewoon open voor het publiek. Dit betekent echter niet dat de overheid helemaal geen maatregelen heeft doorgevoerd. Zo is het jaarlijkse nieuwjaar van Khmer afgezegd en wordt de bevolking sterk aangeraden om zo min mogelijk te reizen. Cambodja heeft ook de noodtoestand uitgeroepen, wat de overheid veel meer mogelijkheden biedt om resoluut op te treden. Er zijn echter mensen die deze noodtoestand zien als een excuus van de overheid om ondemocratische wetgevingen door te voeren.

WHO waarschuwt: het ergste komt nog

De World Health Organization (WHO) zegt dat het nieuws dat er geen nieuwe gevallen van coronavirus zijn in Cambodja weliswaar zeer goed nieuws is, maar waarschuwt het land dat het hoogstwaarschijnlijk nog in de beginfase van de uitbraak zit. In een persconferentie zei een woordvoerder van de WHO dat Cambodja voorbereid moet zijn op besmettingen van persoon tot persoon, en dat dit kan leiden tot een explosieve toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Volgens de woordvoerder zal de uitbraak in geen enkel land voorbij zijn totdat deze voorbij is in alle landen. Cambodja moet dus alert blijven, aldus de WHO.

Geen lockdown, wel een reisverbod

Al sinds het begin van de uitbraak heeft de overheid van Cambodja de schuld bij het buitenland gelegd wat betreft besmettingen met het coronavirus. Als reactie heeft Cambodja het luchtruim gesloten voor internationale vluchten. De overheid is hierin zeer streng: zelfs migranten uit Cambodja die in het buitenland werkten kunnen soms niet meer terugkeren naar huis. Het reisverbod is echter vooral gericht op westerse reizigers. Waar deze voorheen met een digitaal visum Cambodja het land binnen konden komen, is dit niet langer het geval. Visums voor Cambodja kunnen niet meer gebruikt worden om naar het land te reizen. Hoewel het onduidelijk is hoe lang deze maatregel zal duren is het wel duidelijk dat de overheid van Cambodja staat te popelen om het land weer te openen en de economie op gang te laten komen. Het visum voor Cambodja is 90 dagen geldig, dus de kans bestaat dat het in de toekomst, wanneer de grenzen weer open gaan, nog te gebruiken is. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen voor Cambodja, en het land worstelt al jaren met een haperende economie. De vraag is of de overheid het advies van de WHO in acht zal nemen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,77 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.