Steeds meer reizigers kiezen ervoor om behalve de bekendere bestemmingen in Zuidoost-Azië als Thailand en Vietnam ook een bezoek te brengen aan Cambodja. Een must-see voor de meeste reizigers in Cambodja is het tempelcomplex van Angkor Wat, maar het land heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Ontdek de schitterende landschappen met witte zandstranden, rijstvelden en groene heuvels en ervaar meer over de bewogen, maar gruwelijke geschiedenis van het land.


Feiten en cijfers

In Cambodja wonen meer dan 16 miljoen mensen, van wie het grootste gedeelte boeddhistisch is. De hoofdstad van het land is Phnom-Penh. De officiële taal van Cambodja is Khmer, daarnaast wordt op kleine schaal Chinees, Vietnamees en Cham gesproken, de taal van een volk dat verspreid over een aantal Zuidoost-Aziatische landen leeft. Veel oudere Cambodjanen spreken Frans, de taal die ook op veel scholen en universiteiten als onderwijstaal gebruikt wordt. Het gebruik van het Engels neemt sinds 1993 toe en vervangt deels het Frans, oorspronkelijk de belangrijkste vreemde taal in Cambodja. Om naar Cambodja te mogen reizen is een visum nodig, dat eenvoudig online aangevraagd kan worden. Het wordt aangeraden het visum voor vertrek, online aan te vragen, indien aan de voorwaarden voor dit visum voldaan wordt.

Hoofdstad Phnom-Penh
Taal Khmer
Oppervlakte 181.035 km²
Inwoners 16 miljoen
Religie Boeddhisme (96%), Islam (2%)
Valuta Cambodjaanse Riel (KHR)
Tijdsverschil 5 uur (zomertijd) of 6 uur (wintertijd)
Vliegtijd 11 tot 12 uur
Stekkers Type A, C of G (reisstekker nodig)
Kraanwater Niet veilig om te drinken
Visum Visum is verplicht

Kaart

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië dat aan Thailand, Vietnam en Laos grenst. Het land heeft een oppervlakte van meer dan 181.000 km², een kustlijn van ongeveer 441 km aan de Golf van Thailand en is verdeeld in 24 provincies en het stedelijk gebied Phnom Penh. De Mekong, de langste rivier in Zuidoost-Azië stroomt van Laos in het noorden door Cambodja naar Vietnam in het zuidoosten. Bijna alle grenzen met de buurlanden van Cambodja worden gevormd door lage gebergtes. Het binnenland van Cambodja bestaat uit laaglanden, die vruchtbaar zijn door de vele overstromingen. Een groot gedeelte van het land bestaat namelijk uit rivieren en meren. Opvallend is het Tonlé Sap-meer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië dat centraal in de laagvlaktes ligt. De oppervlakte van dit meer kan in het regenseizoen oplopen tot wel 16.000 km².


Geschiedenis

Vroege geschiedenis
In de eerste eeuw na Christus ontstonden in Indochina de koninkrijken Funan en Chenla. In de zesde eeuw na Christus nam het koninkrijk Chenla Funan over en ontstond er een groot rijk dat 250 jaar lang de overheersende macht in de regio was. De periode vanaf de machtsovername van Chenla tot het moment dat het machtscentrum naar het westen, bij het Tonlé Sap-meer verplaatst werd, wordt de pre-Angkorperiode genoemd.

In de negende eeuw ontstond het Khmerrijk met Angkor - de heilige tempelstad, die nu als grootste religieuze bouwwerk ter wereld beschouwd wordt - als hoofdstad. Het Khmerrijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië. Het hedendaagse Cambodja, grote delen van Laos en Thailand en een stuk van Vietnam behoorden tot het rijk. Na verschillende oorlogen met koninkrijken uit Thailand werd de hoofdstad Angkor in 1432 ingenomen en de Khmer verplaatsten de hoofdstad naar Phnom Penh, de huidige hoofdstad van Cambodja.

Franse overheersing en Vietnamoorlog
Om te voorkomen dat het rijk volledig door Thailand en Vietnam overgenomen zou worden, richtte Cambodja zich tot Frankrijk. In 1863 werd het land een protectoraat van Frankrijk, enkele jaren later, in 1887 werd het land samen met de Vietnamese protectoraten Tonkin en Annam en later ook Laos onderdeel van de Unie van Indochina. In 1953 werd het koninkrijk Cambodja onafhankelijk van Frankrijk onder koning Sihanouk, die het land als alleenheerser regeerde.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja zwaar getroffen door Amerikaanse bommenwerpers. Cambodja was na Laos zelfs het zwaarst gebombardeerde land in Zuidoost-Azië, hoewel het land niet aan de Vietnamoorlog deelnam. De Amerikanen hadden het vermoeden dat vanuit Noord-Vietnam door Laos en Oost-Cambodja een route liep om de Vietcong en het vietnamese leger te bevoorraden. Hierdoor vielen naar schatting zo’n 600.000 burgerslachtoffers in Cambodja.

Rode Khmer
In 1970 versloegen Cambodjaanse officieren onder leiding van Generaal Lon Nol de regering van koning Sihanouk en riepen de Khmerrepubliek uit. Er ontstond een burgeroorlog en Sihanouk sloot zich bij de communisten aan, later bekend als Rode Khmer. De Rode Khmer hadden als doel een gelijkwaardige samenleving, naar het voorbeeld van Mao te creëren. In 1975 veroverden ze de hoofdstad Phnom Penh onder leiding van de dictator Pol Pot, die van Cambodja een communistische landbouwstaat probeerde te maken. De bevolking moest van de steden verhuizen naar het platteland. Iedereen die hier niet aan meewerkte of het regime niet ondersteunde werd met geweld hiertoe gedwongen of in martelgevangenissen verhoord. Onder zijn bewind werden anderhalf tot twee miljoen Cambodjanen vermoord, een vijfde tot een kwart van de bevolking.

Recente ontwikkelingen
In 1978 viel Vietnam het land binnen en werd de Rode Khmer naar het westen verdreven. De Rode Khmer bleef in de jaren 80 een guerilla-oorlog voeren met steun van China. In 1991 werd er een vredesverdrag gesloten en viel Cambodja onder bestuur van de Verenigde Naties. In 1993 werden er in het land voor het eerst in lange tijd weer verkiezingen gehouden en werd Sihanouk opnieuw koning. De situatie in het land bleef echter tot 2003 onstabiel. Momenteel wordt het land door de CCP (Cambodian People’s Party) geregeerd.

Monnik


Klimaat

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat, waardoor het er het hele jaar door warm is. De temperatuur varieert van gemiddeld 30 graden Celsius in november en december tot 35 graden Celsius in april. Het land kent twee seizoenen, een droog seizoen en een regenseizoen. De maanden november tot en met mei behoren tot het droge seizoen, waarin er weinig regen valt. In het regenseizoen - van juni tot en met oktober - kan er behoorlijk veel neerslag vallen.

Beste reistijd
Het droge seizoen - van november tot en met mei - wordt door de meeste reizigers als beste reistijd voor Cambodja beschouwd. Toch zijn er ook voordelen aan een reis tijdens het regenseizoen. Er zijn dan namelijk minder toeristen in het land, waardoor het minder druk is bij bekende bezienswaardigheden en op de stranden. Ook zijn accommodaties en vluchten tijdens het regenseizoen meestal goedkoper.

Maand Gemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddeld aantal dagen regenGem. aantal dagen regen
Januari 32 21 1
Februari 32 22 1
Maart 34 23 3
April 35 24 6
Mei 34 25 14
Juni 33 24 15
Juli 32 25 16
Augustus 32 25 16
September 31 24 19
Oktober 31 24 19
November 30 23 9
December 30 22 4

Bevolking en cultuur

Het Boeddhisme speelt een belangrijke rol in de Cambodjaanse cultuur en is sinds 1989 de staatsgodsdienst van het land. Het grootste gedeelte van de bevolking (ongeveer 95 procent) behoort tot de Khmer. Naast de grotere minderheid Cham (een islamitische groepering), Chinezen en Vietnamezen leven in het land kleinere minderheden zoals de Thai, Laotianen en een aantal bergvolkeren. De gevolgen van de Cambodjaanse burgeroorlog en het bewind van de Rode Khmer zijn nog steeds duidelijk terug te zien. Door het enorme aantal sterfgevallen ten tijde van de Rode Khmer is ongeveer de helft van de huidige bevolking jonger dan 22 jaar. Een gedeelte van de bevolking is analfabeet, omdat het schoolsysteem nog steeds opgebouwd wordt.

Bij een verblijf in Cambodja is het raadzaam om rekening te houden met de lokale omgangsvormen en normen en waarden, die kunnen verschillen van de Nederlandse. Het wordt bijvoorbeeld niet door iedereen op prijs gesteld, op de foto gezet te worden. Daarnaast is het belangrijk om zich op heilige plaatsen respectvol te gedragen en kleding tot over de schouders en knieën te dragen. Reizigers die van plan zijn in Cambodja vrijwilligerswerk te doen, wordt aangeraden zich vooraf in te lezen over de eventuele negatieve gevolgen hiervan. Vrijwilligerswerk in weeshuizen in Cambodja kan de lokale bevolking (onbedoeld) schade toebrengen. Het wordt bovendien afgeraden, in Cambodja politieke onderwerpen aan te snijden. De Rode Khmer is een beladen thema in het land, waar de bevolking het over het algemeen niet graag over heeft.


Geld en valuta

De munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse riel (KHR), ook wel Khmer riel genoemd. Daarnaast wordt in Cambodja veel met de Amerikaanse dollar betaald. Momenteel staat één euro gelijk aan ongeveer 4.464 Cambodjaanse riel. Let op dat veel supermarkten, hotels of winkels geen biljetten accepteren die (licht) beschadigd zijn. Bij de meeste geldautomaten in Cambodja kan met een Nederlandse of Belgische bankpas geld gepind worden. Meestal is er optie om zowel Cambodjaanse riel als ook Amerikaanse dollars op te nemen. Het is aan te raden ook een creditcard mee te nemen, voor het geval de pinpas niet geaccepteerd wordt. Creditcardmaatschappijen hanteren meestal wel hoge transactiekosten voor het opnemen van geld in het buitenland. Houd er bovendien rekening mee dat veel banken het gebruik van pinpassen buiten de eurozone als veiligheidsmaatregel geblokkeerd hebben. Controleer daarom voor vertrek bij uw bank of uw pinpas in Cambodja gebruikt kan worden.

Het leven in Cambodja is voor westerse toeristen over het algemeen erg betaalbaar. Gemiddelde hotelkamers zijn er vanaf twintig tot dertig euro per persoon per nacht. Een goedkope maaltijd is al vanaf iets meer dan twee euro te verkrijgen, een uitgebreidere maaltijd in een restaurant kost ongeveer acht euro per persoon. Entreekaarten voor het tempelcomplex Angkor Wat kosten momenteel 20, 40 of 60 USD, afhankelijk van het aantal dagen dat het complex bezocht wordt.

Tempel


Visum

Nederlandse en Belgische toeristen hebben een visum nodig om naar Cambodja te mogen reizen. In de meeste gevallen kan het visum Cambodja eenvoudig online aangevraagd worden, door het digitale aanvraagformulier in te vullen en de kosten te voldoen. Vervolgens moet een scan of foto van het paspoort en een pasfoto of duidelijke selfie aangeleverd worden. Visumaanvragen voor Cambodja worden over het algemeen binnen 7 dagen goedgekeurd. Reizigers die al op korte termijn vertrekken en nog geen visum hebben, kunnen een spoedaanvraag indienen. Het visum wordt dan meestal al binnen 4 dagen toegekend. Controleer voor het indienen van de aanvraag of u aan alle voorwaarden van het visum voldoet.
Direct een visum Cambodja aanvragen


Veiligheid en gezondheid

Veiligheidsrisico’s
Cambodja is over het algemeen een veilig land om te bezoeken, al zijn er enkele risico’s waar rekening mee gehouden dient te worden. Op het platteland van Cambodja, voornamelijk bij de grens met de buurlanden, kunnen mijnen en bommen liggen. Vermijd gebieden deze gebieden, die met waarschuwingsborden aangeduid of met lint afgezet zijn.

De situatie aan de grens met Thailand, vooral in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey is gespannen. De grenzen in dit gebied zijn niet duidelijk aangegeven, waardoor het aangeraden wordt, afstand van de grens te houden om zeker geen regels te overtreden.

In Cambodja komt criminaliteit voor. Reizigers wordt daarom aangeraden, op te passen voor zakkenrollers en straatrovers en waardevolle documenten op een veilige plek te bewaren. Protesten en politieke demonstraties kunnen het best vermeden worden.

Vaccinaties en medicatie
Voor een reis naar Cambodja worden enkele inentingen en medicijnen aanbevolen. Een vaccinatie tegen Gele koorts is alleen verplicht voor reizigers die vanuit een Gele koorts gebied (landen in Afrika en Zuid-Amerika) naar Cambodja reizen. Daarnaast wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP voor alle reizigers aanbevolen. Afhankelijk van de verblijfsduur en de activiteiten in Cambodja kunnen ook inentingen tegen Buiktyfus, Hepatitis B, Tuberculose, Rabiës, Japanse encefalitis en Mazelen raadzaam zijn. Let er tevens op dat in zoet water in Cambodja Schistosomiasis voorkomt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen (d.w.z. niet zwemmen, duiken of waterskiën in zoet water).

Bovendien wordt reizigers aangeraden, zich te beschermen tegen ziektes die worden overgedragen door muggen, zoals Malaria, Zika, Chikungunya en Dengue (Knokkelkoorts). In sommige gevallen kan het nodig zijn tabletten in te nemen om Malaria te voorkomen. In de meeste delen van het land is het risico op malaria gemiddeld. Het hoogste risico bestaat in het regenwoud in de grensgebieden met Thailand en Laos, een lager risico in een brede gordel door het midden van het land, van het zuidoosten naar het noordwesten langs de Mekong tot het Tonlé Sap-meer. Voor alle reizigers is het raadzaam, bedekkende kleding (lange broek en lange mouwen) te dragen en onbedekte huid met een beschermingsmiddel zoals DEET in te smeren.

Neem ruim voor vertrek contact op met een arts of reizigersverpleegkundige voor een persoonsgebonden advies over de benodigde vaccinaties en Malaria-prophylaxe.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,88 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.