Nieuwsbericht | | 29-05-2024 | ±3 minuten leestijd

De Britse overheid heeft onderzoek laten doen naar mogelijk misbruik van het Graduate visa. Met dit visum mogen internationale studenten na hun afstuderen twee of drie jaar in het Verenigd Koninkrijk werken. Wie voor een korter verblijf van maximaal 6 maanden naar het land wil reizen, kan gebruikmaken van een ETA UK.

ETA UK voor korte studie in het Verenigd Koninkrijk

Personen die in het Verenigd Koninkrijk willen studeren hebben daarvoor vaak een visum nodig. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort mogen momenteel nog 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk studeren zonder visum. Binnenkort zullen Nederlanders en Belgen voor een kort studieverblijf echter een digitale reistoestemming (ETA) moeten aanvragen. Dit ETA UK zal waarschijnlijk vanaf eind 2024 voor Europese reizigers verplicht worden. Voor een studie die langer dan 6 maanden duurt, moeten zij een studievisum aanvragen.

Strenge regels tegen misbruik van studievisa

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft per 1 januari 2024 de regels voor het aanvragen van een studievisum aangescherpt. Door de nieuwe regels mogen internationale studenten tijdens hun studie geen familieleden meer meenemen naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 2025 zal het naar verwachting ook voor personen met een Brits werkvisum moeilijker gaan worden om hun familieleden te laten overkomen naar het Verenigd Koninkrijk. Met deze strengere maatregelen moet misbruik van het studie- en werkvisum aan banden worden gelegd.

Ook Graduate visa staat ter discussie

Een ander onderdeel van de plannen is een aanscherping van de regels voor het Graduate visa. Dit visum is bedoeld voor afgestudeerde internationale studenten, die in het Verenigd Koninkrijk willen blijven om te werken of werk te zoeken. Premier Rishi Sunak overwoog de aanvraagprocedure voor het Graduate visa aan te scherpen of het visum zelfs geheel af te schaffen, omdat het visum de integriteit en kwaliteit van het Britse hoger onderwijs zou ondermijnen. Recruitmentbureaus die in het buitenland mensen voor Britse opleidingen werven en hierbij misleidende informatie verstrekken, zouden volgens de premier strenger aangepakt moeten worden. De plannen om het Graduate visa af te schaffen lijken nu echter van tafel.

Graduate visa moet blijven bestaan

Uit een recent onderzoek van een onafhankelijke adviesraad voor migratie blijkt dat er geen sprake is van grootschalig misbruik van het Graduate visa. Volgens het adviesorgaan zorgt het visum niet voor een ondermijning van het onderwijssysteem. Hoewel er inderdaad buitenlandse recruitmentbureaus zijn die internationale studenten voorzien van verkeerde informatie, staat dit probleem volgens de adviescommissie los van het Graduate visa, waarmee de studenten na hun studie in het land mogen blijven en werken. De raad bepleit daarom dat het programma voor het Graduate visa in zijn huidige vorm moet blijven bestaan.

Opluchting bij Britse universiteiten

Bestuurders van verschillende Britse universiteiten zeggen blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek. Volgens hen zijn de inkomsten die studenten met een Graduate visa opleveren essentieel voor het Britse hoger onderwijs. Een aanscherping van de regels voor het Graduate visa zou een financiële tegenvaller zijn voor universiteiten, omdat internationale studenten meer collegegeld betalen dan Britse studenten. Als het Graduate visa geschrapt zou worden, zou dit betekenen dat universiteiten moeten bezuinigen en mogelijk colleges moeten stopzetten. Universiteiten roepen de Britse regering op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de toekomst van het Graduate visa.

ETA UK voor korte studie in het Verenigd Koninkrijk

Nederlandse en Belgische reizigers moeten waarschijnlijk vanaf eind 2024 een ETA aanvragen voor een korte studie in het Verenigd Koninkrijk. Dit ETA is geschikt voor een vakantie, zakenreis of studie in het Verenigd Koninkrijk, maar niet om te werken voor een Brits bedrijf. Alleen personen die in de creatieve sector werkzaam zijn, zoals artiesten, kunstenaars, acteurs en dansers, mogen onder bepaalde voorwaarden tot drie maanden met een ETA in het Verenigd Koninkrijk werken. Wie in andere sectoren in het Verenigd Koninkrijk wil werken, heeft hiervoor een visum nodig. Studenten die na hun afstuderen in het Verenigd Koninkrijk willen werken kunnen daarvoor een Graduate visa aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,11 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.