ETA aanvragen

Direct online aanvragen

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk (UK)

Vanaf eind 2024 moeten reizigers uit Europa een ETA aanvragen om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen reizen. U kunt het ETA UK eenvoudig online aanvragen met het Nederlandstalige formulier op deze website.

Vraag uw ETA UK in drie stappen aan

1. ETA formulier invullen

ETA voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen

Vraag het ETA in enkele minuten online aan met het eenvoudige Nederlandstalige aanvraagformulier.

2. Online betalen

Online afrekenen

Voldoe de kosten van uw ETA UK veilig en snel met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

3. ETA UK ontvangen

Ontvangen via e-mail

Zodra uw aanvraag voor het ETA UK is goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en een sms-bericht.

Wat is het ETA UK?

Het ETA is geen visum, maar een reistoestemming waarmee reizigers die geen visum nodig hebben naar het Verenigd Koninkrijk mogen reizen. De landen die tot het Verenigd Koninkrijk behoren zijn Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Vooralsnog mogen reizigers met een paspoort van een EU-land, zoals België en Nederland, nog zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit gaat echter veranderen, want vanaf eind 2024 moeten alle reizigers die naar Engeland, Schotland, Wales en/of Noord-Ierland willen reizen een visum of ETA UK aanvragen. Dit geldt ook voor reizigers met het paspoort van een EU-land. Er geldt een uitzondering voor houders van een paspoort dat is uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor inwoners van Ierland en houders van een Iers paspoort.

De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorisation. Het ETA UK is dus een elektronische reistoestemming voor het Verenigd Koninkrijk. Reizigers uit een beperkt aantal landen kunnen gebruikmaken van deze reistoestemming om zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Het systeem is nog niet volledig operationeel, maar de overheid van het Verenigd Koninkrijk heeft medegedeeld dat het ETA vanaf eind 2024 verplicht wordt voor alle Europese reizigers. Vanaf dat moment moeten alle reizigers voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk dus een visum of een ETA aanvragen.

Introductie van het ETA UK

Waarom introduceert het Verenigd Koninkrijk een ETA?
Verschillende landen hebben in de afgelopen jaren elektronische reistoestemmingen geïntroduceerd. De verwerking van aanvragen voor deze elektronische reistoestemmingen verloopt online. In sommige gevallen zijn deze online systemen een vervanging van de traditionele visa die door ambassades en consulaten worden verstrekt. In andere gevallen vormen de elektronische reistoestemmingen een toevoeging op de traditionele visa. Dit geldt ook voor het ETA UK, de reistoestemming die verplicht wordt voor personen die eerder zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk mochten reizen. Het doel van elektronische reistoestemmingen in het algemeen is om alle inkomende reizigers beter te kunnen screenen en daarmee de veiligheid van internationale reizen te verbeteren. Omdat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, moeten ook reizigers uit de meeste Europese landen vanaf eind 2024 een ETA aanvragen voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk.De geldigheidsduur van het ETA UK

Het ETA UK heeft een geldigheidsduur van 2 jaar die ingaat op het moment dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Dit betekent niet dat u 2 jaar in het Verenigd Koninkrijk mag blijven. Elk verblijf in het Verenigd Koninkrijk met een ETA mag namelijk maximaal 6 aaneengesloten maanden duren. Gedurende elk verblijf mag u vrij tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland reizen, maar u mag in totaal niet meer dan 6 aaneengesloten maanden in het Verenigd Koninkrijk doorbrengen.

Het ETA UK staat meerdere reizen naar het Verenigde Koninkrijk toe. Dit betekent dat u binnen de geldigheidsduur van uw ETA zo vaak als u wilt naar de vier landen van het Verenigd Koninkrijk mag reizen. Zoals hierboven genoemd, mag ieder verblijf maximaal 6 aaneengesloten maanden duren.

Het ETA heeft in principe dus een geldigheidsduur van 2 jaar. De geldigheid van uw ETA kan echter ook eerder verlopen, bijvoorbeeld als uw paspoort binnen 2 jaar na toekenning van het ETA verloopt. In dat geval moet u eerst een nieuw paspoort aanvragen en vervolgens met het nieuwe paspoort ook een nieuw ETA. Het is ook mogelijk dat de geldigheid van uw ETA wordt ingetrokken, bijvoorbeeld als blijkt dat u het aanvraagformulier niet naar waarheid heeft ingevuld of als u niet (meer) aan alle voorwaarden van het ETA voldoet.


Voorwaarden van het ETA UK

Aangezien het ETA nog niet is geïntroduceerd voor Europeanen, zijn de precieze en volledige voorwaarden nog niet bekend. Wel is al bekend dat het ETA UK beschikbaar zal zijn voor reizigers uit alle landen die eerder zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk mochten reizen. Reizigers met het paspoort van een EU-land, zoals Nederland of België, komen vanaf eind 2024 dus in aanmerking voor een ETA UK. Hetzelfde geldt voor reizigers uit Zwitserland en nog een aantal andere landen buiten de Europese Unie. Voor reizigers die eerder ook al een visum UK nodig hadden zal er niets veranderen. Zij komen niet in aanmerking voor het ETA en moeten voor een reis naar een land in het Verenigd Koninkrijk nog steeds een visum aanvragen.

Naast de voorwaarde met betrekking tot de nationaliteit van de reiziger, geldt er ook een voorwaarde omtrent het reisdoel. Als u een ETA UK wilt aanvragen, moet uw reisdoel onder een van de volgende categorieën vallen:

  • Toerisme (ook een bezoek aan vrienden en/of familie valt hieronder)
  • Zaken
  • Studeren
  • Overstap (ook als u gedurende uw overstap in de transitzone van het vliegveld blijft)


Het ETA UK online aanvragen

U kunt het ETA UK voor een reis naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland eenvoudig online aanvragen. Zodra het ETA verplicht wordt voor Europese reizigers, kunt u de reistoestemming eenvoudig aanvragen via deze website. De volledige aanvraagprocedure verloopt online, dus u hoeft geen ambassade of consulaat te bezoeken. Het aanvragen van een ETA voor het Verenigd Koninkrijk bestaat uit het invullen van een online formulier, het voldoen van de kosten en het uploaden van de benodigde documenten. Zodra deze stappen voltooid zijn, wordt de aanvraag snel verwerkt. Na toekenning ontvangt u uw reistoestemming voor het Verenigd Koninkrijk per e-mail.


Samenvatting

Doel Vakanties, zakenreizen, studeren of overstappen
Geldigheid 2 jaar (meerdere reizen toegestaan)
Verblijf Maximaal 6 maanden per reis naar het Verenigd Koninkrijk
Aanvragen Alleen online: direct aanvragen

Reizigers over VisumBuitenland.be

 317 mensen beoordelen VisumBuitenland.be met een 9,4 /10 

Beoordelingen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.