Nieuwsbericht | | 29-03-2024 | ±3 minuten leestijd

Het wordt voor internationale studenten in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland lastiger om familieleden mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2024 bekend via X (voormalig Twitter). Met ingang van 1 januari 2024 zijn de regels omtrent het studievisum namelijk verscherpt.

Nieuwe regelgeving moet migratiestroom inperken

Door de aangescherpte regels is het voor veel internationale studenten niet meer mogelijk om gedurende hun studieperiode familieleden, waaronder ouders, partners en/of kinderen, mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk. Met deze wijziging hoopt het Verenigd Koninkrijk de migratiestroom te beperken. Naar verwachting zullen er door de aangescherpte regelgeving ongeveer 140.000 minder migranten naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Volgens James Cleverly, minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, zijn de maatregelen onderdeel van een breder plan om het aantal migranten in het Verenigd Koninkrijk in te perken, de grenzen van het land strenger te controleren en zoveel mogelijk te voorkomen dat het studievisum door migranten misbruikt wordt om in het Verenigd Koninkrijk aan werk te komen.

Uitzondering op de regel

Door deze wijziging in de regelgeving kan het merendeel van de internationale studenten geen familieleden meer meenemen gedurende hun studieperiode in het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe regel geldt echter niet voor PhD-studenten, studenten die een onderzoeksmaster volgen en studenten met een door de overheid gesubsidieerde studiebeurs. Zij zijn namelijk vrijgesteld van de wijzigingen. Ook geldt de regel alleen voor nieuwe studenten en niet voor internationale studenten die op het moment van de wijziging al in het Verenigd Koninkrijk waren.

Studievisum niet nodig als ETA UK voldoende is

De nieuwe regels gelden voor alle internationale studenten, ongeacht hun land van herkomst. Niet alle studenten moeten echter altijd een studievisum aanvragen. Zo mogen Europese studenten en studenten uit de Verenigde Staten ook met een ETA gedurende een periode van maximaal 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk studeren. Logischerwijs dienen zij wel te voldoen aan alle voorwaarden van het ETA voor het Verenigd Koninkrijk. Studenten die langer dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk willen studeren en die niet de Engelse, Schotse, Welshe, Noord-Ierse of Ierse nationaliteit hebben, dienen echter altijd een studievisum aan te vragen. Dit doet men via de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in het thuisland.

Direct een ETA voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen

Strengere regelgeving studie- en werkvisum

Internationale studenten die op of na 1 januari 2024 aan een studie, opleiding of cursus beginnen in het Verenigd Koninkrijk en daarvoor een studievisum nodig hebben, mogen dus geen ouders, partners, kinderen of andere familieleden meer meenemen. Dit is niet de enige wijziging die is ingevoerd. Er staan namelijk nog meer aanscherpingen van de regels op de planning. Deze aanscherpingen zijn bedoeld om te voorkomen dat het studievisum wordt misbruikt om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken. Zo moeten PhD-studenten voortaan minimaal 2 jaar in het Verenigd Koninkrijk gestudeerd hebben, voordat ze in het land mogen werken. Voor andere studenten geldt dat ze hun opleiding voltooid moeten hebben en bovendien een startdatum voor hun baan moeten hebben, alvorens hun studievisum kan worden omgezet in een werkvisum.

In het voorjaar van 2025 zal het ook voor personen met een werkvisum moeilijker worden om hun familieleden naar het Verenigd Koninkrijk te laten overkomen. Het jaarlijkse minimuminkomen dat vereist is om buitenlandse familieleden of een buitenlandse partner over te laten komen zal namelijk verhoogd worden. Momenteel bedraagt de jaarlijkse minimum inkomenseis 18.600 pond. In het voorjaar van 2025 zal dit verhoogd worden naar minimaal 38.700 pond per jaar.

Toenemende migratie naar het Verenigd Koninkrijk

Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben in de afgelopen jaren te maken gehad met een toename in de migratiestroom. De nettomigratie, oftewel het verschil tussen het aantal mensen dat het Verenigd Koninkrijk betreedt en het aantal mensen dat het Verenigd Koninkrijk verlaat, bedroeg voor het begin van de coronapandemie in 2019 ongeveer 270.000. In 2022 bedroeg de nettomigratie een recordaantal van 745.000 migranten. Met de strengere regelgeving met betrekking tot het studievisum hoopt het Verenigd Koninkrijk het aantal migranten in de aankomende jaren te beperken.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,00 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.