Nieuwsbericht | | 17-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Op 1 november 2022 heeft het Cubaanse Ministerie van Toerisme bekendgemaakt de geldigheid van het toeristenvisum te verlengen naar 90 dagen. Eerder was het Cubaanse toeristenvisum slechts 30 dagen geldig. Lees in dit artikel meer over deze verlenging en hoe u het beste een visum Cuba kunt aanvragen.

Geldigheid toeristenvisum verlengd naar 90 dagen

Vanaf 1 november 2022 geeft Cuba toeristenvisums uit met een geldigheid van 90 dagen in plaats van 30 dagen. Dit heeft de Cubaanse Minister van Toerisme, Juan Carlos García Grande, via Twitter bekendgemaakt. De geldigheid van het oude toeristenvisum voor Cuba kon na aankomst in Cuba nog wel met een maand worden verlengd. Hiervoor moest de verlenging een week voor het verlopen van de geldigheid van het visum geregistreerd worden bij het dichtstbijzijnde immigratiekantoor op Cuba. Ook de periode waarmee het visum verlengd kan worden is met het nieuwe visum langer geworden. Het toeristenvisum van 90 dagen kan namelijk eenmalig verlengd worden met nog eens 90 dagen, wat het voor toeristen mogelijk maakt om tot maximaal 180 dagen op het eiland te verblijven.

Deze beslissing werd gemaakt vlak na de sluiting van de International Medical Tourism and Welfare Fair. Deze beurs werd vorig jaar oktober gehouden in de Cubaanse hoofdstad Havana, onder andere met het doel om het eiland te promoten als een gezonde vakantiebestemming. Het feit dat toeristen na de verlenging tot 180 dagen in Cuba kunnen verblijven, moet hieraan bijdragen.

Doelstelling aantal toeristen in 2022 niet gehaald

Een andere reden voor het verlengen van de geldigheid van het toeristenvisum Cuba is dat de overheid het aantal toeristen dat jaarlijks naar Cuba reist graag ziet stijgen. De Cubaanse overheid verklaarde in oktober vorig jaar namelijk al de doelstelling van het aantal toeristen in 2022 niet te gaan halen. Volgens de Cubaanse minister van Economie, Alejandro Gil Fernández, had Cuba het afgelopen jaar 2,5 miljoen toeristen op het eiland willen ontvangen. Het aantal toeristen dat in 2022 naar Cuba reisde, bleef echter steken op 1,7 miljoen, bijna 1 miljoen toeristen minder dan de bedoeling was.

Factoren stagnering aantal reizigers naar Cuba

Er zijn veel redenen waardoor het aantal reizigers naar Cuba in 2022 tegenviel. Zo vormen Amerikanen en Canadezen de meerderheid van alle toeristen die naar Cuba reizen, naast Cubanen die in het buitenland wonen en naar Cuba reizen om vrienden en familie te bezoeken. Door de onderlinge sancties tussen Amerika en Cuba, kunnen Amerikaanse reizigers op dit moment echter niet naar Cuba reizen voor toeristische doeleinden, zoals een vakantie. Ze mogen wel naar Cuba reizen om familie en vrienden te bezoeken, zakelijke bijeenkomsten en sportwedstrijden bij te wonen, leerzame en culturele activiteiten uit te voeren en om te helpen bij humanitaire projecten. De komende paar maanden zullen er überhaupt minder Amerikaanse reizigers naar Cuba kunnen reizen, aangezien twee grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen momenteel geen vluchten naar Cuba kunnen uitvoeren vanwege logistieke problemen.

Naast deze redenen die specifiek op Cuba van toepassing zijn, is ook het feit dat alles duurder is geworden van invloed op het toerisme naar Cuba. Vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is er sprake van een wereldwijd tekort aan onder andere olie en voedingsmiddelen. Hierdoor is alles het afgelopen jaar een stuk duurder geworden en dus gaan mensen bewuster met hun geld om. Er is meer geld nodig voor eerste levensbehoeften en basisbehoeften, waardoor er minder geld overblijft voor luxe behoeften zoals een dure reis. Toeristen uit Rusland, maar ook uit Europese landen zoals Spanje en Duitsland, die in 2021 samen de meerderheid van het aantal toeristen naar Cuba vertegenwoordigden, kozen er in 2022 vanwege de inflatie voor om minder vaak naar Cuba te reizen.

Visum Cuba aanvragen

Het visum Cuba dat geschikt is voor een toeristische reis naar het eiland, is geen digitaal document, maar een papieren kaart die uit twee delen bestaat, waarop u enkele persoonsgegevens moet invullen. De visumkaart kunt u eenvoudig online bestellen, waarna u thuis de benodigde gegevens invult. Gegevens die moeten worden ingevuld zijn onder andere uw paspoortnummer, uw nationaliteit en uw voor- en achternaam. Bij aankomst in Cuba worden uw gegevens gecontroleerd door de Cubaanse immigratiedienst en wordt het eerste deel afgescheurd en ingenomen. Het tweede deel dient u tijdens uw reis te bewaren en wordt ingenomen zodra u Cuba weer verlaat. Vanaf 1 november 2022 kunt u met een toeristenvisum Cuba tot 90 dagen in het land verblijven en de verblijfsduur eventueel eenmalig verlengen tot 180 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.