Reizigers uit de meeste Europese landen moeten voor een verblijf in Cuba in het bezit zijn van een geldige toeristenkaart. Om deze toeristenkaart aan te vragen, moet men aan alle voorwaarden van deze reistoestemming voldoen. Ook dienen alle reizigers voor vertrek het immigratieformulier van de Cubaanse overheid in te vullen.

Uw toeristenkaart voor Cuba aanvragen

Uitgezonderde nationaliteiten

De meeste Europese reizigers die Cuba bezoeken, dienen in het bezit te zijn van een ingevulde toeristenkaart. De enige uitzondering geldt voor reizigers met de nationaliteit van Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, Rusland of Servië. Zij kunnen tot 90 dagen zonder toeristenkaart in Cuba verblijven. Reizigers met de nationaliteit van Kosovo mogen helaas niet naar Cuba reizen, ook niet voor alleen een overstap.

Heeft u een dubbele nationaliteit? Als een van uw nationaliteiten de Cubaanse of Amerikaanse (Verenigde Staten) nationaliteit is, gelden er mogelijk andere regels en voorwaarden voor uw bezoek aan Cuba. Raadpleeg in dit geval altijd de Cubaanse ambassade in uw thuisland om te bespreken welke regelgeving en voorwaarden in uw situatie van toepassing zijn.

Reisdoel en geldigheid

Zoals de naam al doet vermoeden, is de toeristenkaart voor Cuba een reistoestemming die uitsluitend voor toeristische doeleinden gebruikt mag worden. De toeristenkaart kan dus gebruikt worden voor onder andere een vakantie, rondreis of stedentrip in Cuba. Voldoet u niet aan de voorwaarden van de toeristenkaart voor Cuba, bijvoorbeeld omdat u een ander reisdoel heeft en Cuba wilt bezoeken voor bijvoorbeeld een studie of stage of werkgerelateerde doeleinden? Dan dient u een visum voor Cuba aan te vragen via de ambassade van Cuba.

De toeristenkaart heeft een geldigheidsduur van 90 dagen. Deze periode gaat in op het moment dat u in Cuba arriveert. De geldigheid kan na aankomst in het land eenmalig worden verlengd. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over de geldigheid van de toeristenkaart voor Cuba.

Met de toeristenkaart bij vrienden of familie verblijven

Het is met een toeristenkaart niet toegestaan om bij vrienden of familie in Cuba te overnachten. Hiervoor is namelijk een zogeheten visa familiar nodig. Met de toeristenkaart voor Cuba mag u alleen in officieel erkende staatshotels of zogeheten casas particulares verblijven. Met de toeristenkaart voor Cuba is het echter wel toegestaan om het land in te reizen en binnen 24 uur na aankomst in Cuba een visa familiar aan te vragen bij een kantoor van de immigratiedienst. De kosten hiervoor bedragen 40 USD. Deze kosten dienen te worden voldaan met zegels die u kunt kopen bij een bank of postkantoor in Cuba. Het visa familiar geeft recht op een verblijf van 90 dagen.

Voor het visa familiar voor Cuba gelden andere voorwaarden dan voor de toeristenkaart. Zo is het voor het aanvragen van dit visum bijvoorbeeld nodig dat ook de familieleden of vrienden waarbij u wenst te verblijven bepaalde documenten aanleveren. Het visa familiar kan niet via deze website worden verkregen. Als u via deze website een toeristenkaart voor Cuba aanvraagt om vervolgens in Cuba een visa familiar aan te vragen, doet u er verstandig aan om voor vertrek te controleren of u aan de voorwaarden van beide visa voldoet.

Het invullen van de toeristenkaart

Als u de toeristenkaart voor Cuba via VisumBuitenland.be aanvraagt, krijgt u deze per post toegestuurd. U dient vervolgens zelf de benodigde gegevens op de toeristenkaart in te vullen. Meer informatie over welke gegevens u moet invullen en hoe u dit doet, vindt u op de pagina over het invullen van de toeristenkaart voor Cuba.

Regelen voor aankomst in Cuba

U dient uw toeristenkaart al voor aankomst in Cuba in te vullen. Ook dienen alle reizigers via de overheidswebsite van Cuba het immigratieformulier D’Viajeros in te vullen. Dit kan vanaf 72 uur voordat u in Cuba arriveert. In dit immigratieformulier vult u onder andere uw vluchtnummer in. Zo weet de Cubaanse immigratiedienst wanneer u in het land arriveert. Mocht uw vlucht onverhoopt geannuleerd worden of moet u uw vlucht omboeken, dan kunt u het formulier online aanpassen.

Let op: Rechtsboven op de website van de Cubaanse overheid kunt u de taalweergave aanpassen. U kunt kiezen voor Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch of Spaans. Doe dit voordat u het formulier opent, aangezien u dit hierna niet meer kunt aanpassen.

Paspoortvereisten Cuba

Om naar Cuba te mogen reizen en in het land te mogen verblijven, moet u een geldig paspoort bezitten. Uw paspoort dient op de laatste dag van uw verblijf in Cuba nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Controleer dus altijd wanneer uw paspoort verloopt en vraag, indien nodig, tijdig een nieuw paspoort aan. Doe dit voordat u uw toeristenkaart invult. Ook kinderen hebben een eigen paspoort en visum of toeristenkaart nodig.

Eerste overnachting

U dient uw eerste overnachting in Cuba al voor aankomst in het land geboekt te hebben. In het immigratieformulier wordt namelijk gevraagd naar informatie van de accommodatie waar uw eerste overnachting plaatsvindt. Met de toeristenkaart mag u uitsluitend in staatshotels en zogeheten casas particulares overnachten.

Bagage en douane

Iedere reiziger naar Cuba mag twee stuks bagage inchecken met een maximumgewicht van 32 kilo per stuk. U mag echter niet zomaar alles meenemen naar Cuba. Voor het meenemen van sommige producten gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor meer informatie over de douaneregels voor Cuba en een lijst van de gereguleerde en verboden producten op de website van de Cubaanse overheid.

Voorwaarden bij aankomst in Cuba

Als u met een toeristenkaart of visum in Cuba aankomt, worden op de luchthaven biometrische gegevens afgenomen, waaronder foto’s van uw gezicht. Houd er dus rekening mee dat u bij aankomst mogelijk lang moet wachten alvorens uw biometrische gegevens zijn afgenomen en u bij de douane doorgelaten wordt.

Cuba en het ESTA

De Verenigde Staten beschouwen Cuba als sponsor van terrorisme. Daarom kunt u geen ESTA voor Amerika meer aanvragen als u na 11 januari 2021 in Cuba bent geweest (ongeacht of dit voor een overstap of verblijf was). Als u voor uw reis naar Cuba al in het bezit was van een ESTA, wordt deze na het bezoek aan Cuba ongeldig verklaard. Bent u na 11 januari 2021 in Cuba geweest en wilt u naar Amerika reizen, dan heeft u een visum nodig. Dit visum dient u aan te vragen bij de ambassade of het consulaat van de Verenigde Staten in uw thuisland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 23,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.