Nieuwsbericht | | 31-03-2023 | ±4 minuten leestijd

Sinds de uitbraak van de coronapandemie in 2019 golden in China strenge coronamaatregelen, maar nu heeft het land besloten weer visa uit te geven. Sinds 15 maart 2023 worden er weer visa uitgegeven voor toeristische en medische reisdoelen. Lees hier wat dit betekent voor uw visumaanvraag voor China en uw volgende reis naar het Aziatische land.

Het zero covid-beleid van China

Toen eind 2019 de coronacrisis uitbrak, werd er in China een reeks strikte coronamaatregelen ingevoerd. De hele Chinese stad Wuhan werd vanwege een eerste uitbraak van het coronavirus in quarantaine geplaatst, waardoor ruim 11 miljoen mensen volledig werden afgesloten van de buitenwereld. Vanaf dat moment hanteerde China een strategie die ervoor moest zorgen dat het aantal coronagevallen en sterfgevallen ten gevolge van het virus zo laag mogelijk bleef. Dit Chinese beleid met betrekking tot de omgang met het coronavirus, dat in werking trad in december 2019, staat ook wel bekend als het zero covid-beleid. In de afgelopen jaren was er vanuit de Chinese bevolking echter steeds meer kritiek op dit beleid.

Het zero covid-beleid leidde namelijk niet alleen tot minder coronagevallen, maar ook tot economische en sociale verstoringen. Zo vormde het een belemmering voor internationale toeristen die naar China wilden reizen. Niet alleen werden eerder toegekende visums plotseling ingetrokken, maar ook werd het aantal internationale vluchten naar China sterk teruggebracht. Bovendien moesten alle reizigers die China binnenkwamen tot drie weken in quarantaine. Deze quarantaine moest plaatsvinden in een door de overheid aangewezen hotel, soms in oncomfortabele omstandigheden.

Heropening van de grenzen

Deels vanwege de kritiek op het beleid besloot China op 8 januari 2023 zijn grenzen weer te openen voor internationale toeristen. Ook werd op deze datum de quarantaineverplichting voor inkomende reizigers afgeschaft en de uitgifte van enkele visumtypes hervat. Dit heeft zowel onder de Chinese bevolking als onder internationale toeristen geleid tot grote opluchting. De uitgifte van medische en toeristische visa werd door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken iets later hervat, namelijk op 15 maart 2023. Het antwoord op de vraag waarom dit niet ook in januari werd gedaan houdt verband met de snelle heropleving van coronagevallen door de omikronvariant. De hervatte uitgifte van toeristische en medische visa voor alle internationale reizigers is de laatste stap in het loslaten van de strenge coronamaatregelen en daarmee het einde van het zero covid-beleid.

Volledige heropening van China: boost voor het toerisme

Met het hervatten van de uitgifte van visa voor China voor alle internationale reizigers is de laatste stap gezet richting de complete heropening van het land. Hiermee wil de Chinese overheid de toeristische sector van het land een boost geven, aangezien deze sinds de grenssluiting van 28 maart 2020 logischerwijs weinig tot geen groei heeft doorgemaakt.

De strenge coronamaatregelen maakten het voor internationale reizigers namelijk vrijwel onmogelijk om naar China te reizen. In 2022 reisden er dan ook slechts 115 miljoen reizigers naar het land, onder wie 111 miljoen Chinezen die in het buitenland wonen en 4,5 miljoen buitenlanders. Deze aantallen zijn vele malen lager dan voor de coronapandemie. In 2019 kwamen er nog zoʼn 670 miljoen reizigers naar het land, onder wie 97,7 miljoen internationale reizigers. De overige reizigers waren Chinezen die in het buitenland wonen.

Reizen naar China weer mogelijk

Het is voor reizigers niet alleen weer mogelijk om een nieuw toeristisch of medisch visum voor China aan te vragen, maar ook om een visum dat vanwege het coronavirus werd ingetrokken alsnog te gebruiken. Het gaat hierbij om meerjarige visa die vanwege de grenssluiting in maart 2020 werden ingetrokken. Als het visum nog niet verlopen is, kunnen reizigers het nu alsnog gebruiken om naar China te reizen.

Daarnaast is het weer mogelijk visumvrij te reizen naar de regioʼs van het land waarvoor eerder ook geen visum nodig was. Deze regeling geldt voor reizen naar het Zuid-Chinese eiland Hainan en voor reizigers aan boord van cruiseschepen die aanmeren in Shanghai. Reizigers kunnen ook weer visumvrij reizen tussen Hongkong en Macau en de aangrenzende provincie Goangdong. Reisgezelschappen die afkomstig zijn uit een ASEAN-land (Association of Southeast Asian Nations) kunnen weer zonder visum naar de provincies Guilin en Guangxi reizen.

Toeristenvisum China aanvragen

Ook reizigers uit Europese landen, zoals Nederland en België, kunnen weer een toeristenvisum voor China aanvragen. Bij het aanvragen van een Chinees toeristenvisum kunt u kiezen uit een visum met een geldigheidsduur van 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden. In het aanvraagformulier kunt u ook aangeven hoe vaak u China wilt inreizen, namelijk één keer (single-entry), twee keer (double-entry) of meerdere keren (multiple-entry). De prijs is hetzelfde voor elk visumtype.

Houd er rekening mee dat in het geval van een double-entry of multiple-entry visum ssn bepaalde aanvullende voorwaarden moet worden voldaan. Zo moeten er voor een double-entry bijvoorbeeld al twee vliegtickets zijn geboekt, namelijk twee retourtickets. Als u kiest voor het multiple-entry visum, moet u tickets hebben geboekt voor in ieder geval drie aankomsten en vertrekken vanuit het land. U moet deze vervoersbewijzen aanleveren bij het indienen van uw visumaanvraag voor China.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.