Nieuwsbericht | | 30-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Begin juni hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken van Cambodja en Azerbeidzjan een overeenkomst getekend over visumvrijstelling voor houders van een diplomatiek paspoort. Hiermee willen ze de politieke betrekkingen tussen de twee landen versterken.

Overeenkomst gesloten over visumvrijstelling voor diplomaten

Drie weken geleden kwamen de Cambodjaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Chem Widya en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Elnu Mammadov bij elkaar naar aanleiding van de laatste ronde van het bilateraal overleg tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken van Cambodja en Azerbeidzjan. Volgens het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking wil Cambodja de diplomatieke betrekkingen en de samenwerking met Azerbeidzjan verbeteren. Het bilateraal overleg tussen de twee landen nam drie rondes in beslag en zijn het gevolg van het bezoek van de Cambodjaanse premier Hun Sen aan Azerbeidzjan op 23 en 24 april 2014.

Aanpak versterken politieke betrekkingen

Door het verlenen van een visumvrijstelling voor houders van een diplomatiek paspoort hopen de twee landen de handel en economische betrekkingen te verbeteren. De twee partijen bespraken de relatie tussen de beide landen, en enkele regionale en internationale zaken. Daarnaast hebben ze een plan opgesteld voor toekomstige samenwerking om de relatie op gebieden van gemeenschappelijk belang aan te sterken.

In april 2023 is Cambodja, samen met het Japan International Cooperation Agency (JICA), van plan steun te verlenen bij de ontmijning van de door Azerbeidzjan bevrijde gebieden. Cambodja en Azerbeidzjan begonnen hun politieke relatie op 2 februari 1995. Vandaag de dag heeft Cambodja politieke betrekkingen met wel 176 landen. Volgens de COMTRADE-databank van de Verenigde Naties betreffende internationale handel, importeerde Azerbeidzjan in 2021 voor maar liefst 2,2 miljoen dollar uit Cambodja.

Geen visumvrijstelling voor Nederlandse reizigers

Reizigers uit Nederland en België met een normaal paspoort kunnen voorlopig niet visumvrij reizen naar Cambodja, en zullen daarvoor een visum Cambodja aan moeten vragen. Dit visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en u kunt hiermee tot maximaal 30 dagen in het land verblijven. Het visum Cambodja kost € 64,95 en is vanaf het moment van toekenning meteen geldig. Reizigers die op korte termijn naar Cambodja willen reizen, zullen een spoedaanvraag moeten indienen. Houd er rekening mee dat er in dat geval een spoedtoeslag van € 17,50 wordt gerekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,27 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.