Nieuwsbericht | | 30-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Begin juni hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken van Cambodja en Azerbeidzjan een overeenkomst getekend over visumvrijstelling voor houders van een diplomatiek paspoort. Hiermee willen ze de politieke betrekkingen tussen de twee landen versterken.

Overeenkomst gesloten over visumvrijstelling voor diplomaten

Drie weken geleden kwamen de Cambodjaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Chem Widya en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Elnu Mammadov bij elkaar naar aanleiding van de laatste ronde van het bilateraal overleg tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken van Cambodja en Azerbeidzjan. Volgens het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking wil Cambodja de diplomatieke betrekkingen en de samenwerking met Azerbeidzjan verbeteren. Het bilateraal overleg tussen de twee landen nam drie rondes in beslag en zijn het gevolg van het bezoek van de Cambodjaanse premier Hun Sen aan Azerbeidzjan op 23 en 24 april 2014.

Aanpak versterken politieke betrekkingen

Door het verlenen van een visumvrijstelling voor houders van een diplomatiek paspoort hopen de twee landen de handel en economische betrekkingen te verbeteren. De twee partijen bespraken de relatie tussen de beide landen, en enkele regionale en internationale zaken. Daarnaast hebben ze een plan opgesteld voor toekomstige samenwerking om de relatie op gebieden van gemeenschappelijk belang aan te sterken.

In april 2023 is Cambodja, samen met het Japan International Cooperation Agency (JICA), van plan steun te verlenen bij de ontmijning van de door Azerbeidzjan bevrijde gebieden. Cambodja en Azerbeidzjan begonnen hun politieke relatie op 2 februari 1995. Vandaag de dag heeft Cambodja politieke betrekkingen met wel 176 landen. Volgens de COMTRADE-databank van de Verenigde Naties betreffende internationale handel, importeerde Azerbeidzjan in 2021 voor maar liefst 2,2 miljoen dollar uit Cambodja.

Geen visumvrijstelling voor Nederlandse reizigers

Reizigers uit Nederland en België met een normaal paspoort kunnen voorlopig niet visumvrij reizen naar Cambodja, en zullen daarvoor een visum Cambodja aan moeten vragen. Dit visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en u kunt hiermee tot maximaal 30 dagen in het land verblijven. Het visum Cambodja kost € 59,95 en is vanaf het moment van toekenning meteen geldig. Reizigers die op korte termijn naar Cambodja willen reizen, zullen een spoedaanvraag moeten indienen. Houd er rekening mee dat er in dat geval een spoedtoeslag van € 17,50 wordt gerekend.