Nieuwsbericht | | 06-03-2024 | ±7 minuten leestijd

Wilt u in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in een van deze landen? Om in het Verenigd Koninkrijk te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan is een specifiek visum nodig, namelijk een Marriage Visitor visa. Lees dit artikel voor meer informatie over dit visum en de aanvraagprocedure.

Wanneer is een Marriage Visitor visa nodig?

Indien u van plan bent in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, heeft u een Marriage Visitor visa nodig. Om dit visum te kunnen aanvragen, moet u kunnen aantonen dat u gedurende uw verblijf in het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk gaat trouwen. Ook moet u kunnen aantonen dat u niet van plan bent daarna in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Daarnaast moet u natuurlijk ook voldoen aan de voorwaarden van het visum.

Wilt u na de voltrekking van uw huwelijk of de registratie van uw partnerschap wel in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen? Dan dient u een family visa aan te vragen. Ook met een family visa is het toegestaan in het Verenigd Koninkrijk te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Edinburgh Castle in SchotlandEdinburgh Castle, Schotland

De voorwaarden van het Marriage Visitor visa

Om in aanmerking te komen voor een Marriage Visitor visa, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • de aanvragers zijn 18 jaar of ouder;
  • de aanvragers zijn gerechtigd om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in het Verenigd Koninkrijk;
  • de aanvragers hebben daadwerkelijk een relatie;
  • de aanvragers verblijven maximaal 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk;
  • de aanvragers zijn niet van plan om in het Verenigd Koninkrijk te gaan wonen of er herhaaldelijk voor lange periodes naartoe te reizen;
  • de aanvragers bezitten over voldoende financiële middelen om het verblijf in het Verenigd Koninkrijk en de terug- of doorreis te kunnen bekostigen of krijgen deze middelen van iemand anders;
  • de aanvragers kunnen bewijzen alleen activiteiten te willen ondernemen die zijn toegestaan met het visum.

U heeft geen Marriage Visitor visa nodig om in het Verenigd Koninkrijk te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan als u:

  • de Ierse nationaliteit heeft;
  • de Britse nationaliteit heeft, ook in het geval van een dubbele nationaliteit;
  • op basis van de EU-vestigingsregeling een zogeheten settled of pre-settled status heeft in het Verenigd Koninkrijk.

Wie na het huwelijk of geregistreerd partnerschap van plan is om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, kan geen Marriage Visitor visa aanvragen. In dit geval dient Brits staatsburgerschap of een family visa te worden aangevraagd.

Bruiloftsgasten of kinderen meenemen naar het Verenigd Koninkrijk

Als u wilt dat er bruiloftsgasten of kinderen met u meereizen zodat zij de huwelijksceremonie kunnen bijwonen, dan kan dat. Zij hebben voor hun bezoek aan het Verenigd Koninkrijk geen Marriage Visitor visa nodig. Wel dienen zij in de meeste gevallen te beschikken over een geldig standaard bezoekersvisum (Standard Visitor visa) of ETA UK. Voor het aanvragen van beide visa moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Iedere buitenlandse reiziger die niet in aanmerking komt voor een visumvrijstelling voor het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen visum of ETA en een geldig paspoort nodig. Het paspoort dient geldig te zijn gedurende het gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk.

Indien u jonge kinderen heeft die niet zelfstandig een bezoekersvisum of ETA kunnen aanvragen, mag u als ouder een visum voor hen aanvragen. Houd er rekening mee dat kinderen ook over hun eigen internationale paspoort moeten beschikken. Ook doet u er verstandig aan om een kopie van de geboorteakte mee te nemen, aangezien hier bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk naar gevraagd kan worden door de immigratiedienst.

Vraag hier een ETA voor het Verenigd Koninkrijk aan

Marriage Visitor visa aanvragen

Het trouwvisum voor het Verenigd Koninkrijk moet worden aangevraagd via de website van de Britse overheid. Daarnaast is het nodig een afspraak te maken bij een zogeheten visa application centre om uw identiteit te bevestigen en de benodigde documenten aan te leveren. Tijdens deze afspraak worden ook uw biometrische gegevens afgenomen. Dat wil zeggen dat uw vingerafdrukken worden afgenomen en dat er een foto van u wordt gemaakt. U kunt het Marriage Visitor visa op zijn vroegst 3 maanden van tevoren aanvragen en de gemiddelde levertijd bedraagt ongeveer 3 weken. De kosten bedragen ongeveer 130 EUR per visum.

De voorwaarden van het Marriage Visitor visa

Wie een visum wil aanvragen om te trouwen in het Verenigd Koninkrijk, dient onder andere te kunnen aantonen binnen de geldigheidsduur van het Marriage Visitor visa te zullen trouwen. Het visum heeft een geldigheidsduur van maximaal 6 maanden die direct na goedkeuring van de aanvraag ingaat.

Het visum mag ook gebruikt worden voor een overstap in het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat u met dit visum ook naar het Verenigd Koninkrijk mag reizen om vanuit daar door te reizen naar een ander land, bijvoorbeeld voor uw huwelijksreis. Houd er rekening mee dat voor de meeste landen buiten Europa ook een visum nodig is. Denk hierbij aan bestemmingen als Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Egypte, Indonesië of Sri Lanka. Via VisumBuitenland.be zijn verschillende visa aan te vragen, waaronder het visum voor elk van deze landen.

Met een Marriage Visitor visa mag u dus trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in het Verenigd Koninkrijk of een overstap maken in het land. De volgende activiteiten zijn met dit visum echter niet toegestaan:

  • gebruikmaken van overheidsfondsen (zoals een uitkering);
  • familieleden meenemen (zij dienen een eigen visum te bezitten);
  • langere periodes in het Verenigd Koninkrijk doorbrengen door middel van verschillende bezoeken aan het land;
  • het visum verlengen of overstappen naar een ander visum;
  • studeren in het Verenigd Koninkrijk;
  • werken in het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van een aantal werkgerelateerde activiteiten, zoals het bijwonen van vergaderingen.

Benodigde documenten voor het Marriage Visitor visa

Om een Marriage Visitor visa te kunnen aanvragen, heeft u een geldig paspoort nodig. Dit paspoort moet gedurende uw gehele verblijf in het Verenigd Koninkrijk geldig zijn en ten minste één lege pagina bevatten. Daarnaast kunt u gevraagd worden naar de volgende documenten:

  • een bewijs dat u in het Verenigd Koninkrijk gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, bijvoorbeeld in de vorm van de boeking van een trouwlocatie of de bevestiging van een afspraak bij een lokale overheidsinstelling;
  • details met betrekking tot uw huwelijk of geregistreerd partnerschap en een bewijs dat u (een deel van) de kosten al heeft betaald (bijvoorbeeld door te laten zien dat u een gedeeltelijke of volledige aanbetaling heeft gedaan voor de trouwlocatie of de boekingskosten hiervan al heeft voldaan);
  • indien u al eerder getrouwd bent geweest, dient u te kunnen aantonen dat u nu vrij bent om opnieuw te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan (bijvoorbeeld door het tonen van scheidingsdocumenten of, indien u weduwe/weduwnaar bent, door het tonen van een overlijdensakte van de overleden ex-partner).

Uw aanvraag voor een trouwvisum annuleren of wijzigen

Als u uw aanvraag voor het Marriage Visitor visa wilt annuleren of wijzigen, dient u contact op te nemen met de immigratiedienst van het Verenigd Koninkrijk. Alleen als uw aanvraag nog niet in behandeling is genomen, kan deze nog gewijzigd worden of kunt u uw geld nog terugkrijgen. Als de aanvraag eenmaal in behandeling is genomen, kunt u geen geld meer terugkrijgen en zult u een nieuwe aanvraag moeten indienen om eventuele wijzigingen door te geven. Controleer daarom altijd zorgvuldig alle gegevens en zorg ervoor dat u er 100% zeker van bent dat de door u ingevulde informatie klopt en volledig is.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,32 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.