Nieuwsbericht | | 17-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Wilt u stage gaan lopen in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Dan heeft u een visum nodig. Het stagevisum voor het Verenigd Koninkrijk wordt Government Authorised Exchange visa genoemd. Het is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan om zonder visum in Groot-Brittannië te werken of er stage te lopen.

Sunset London Business DistrictIn Londen zijn er veel internationale bedrijven die stageplekken aanbieden

Zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk reizen

Op dit moment mogen reizigers uit de EU-landen, waaronder Nederland en België, nog zonder visum naar de vier landen van het Verenigd Koninkrijk reizen. Binnenkort gaat het Verenigd Koninkrijk echter het ETA UK voor Europeanen introduceren. Naar verwachting zullen reizigers uit Europa vanaf eind 2024 of begin 2025 altijd een ETA of een visum nodig hebben om naar Engeland of een ander land van het Verenigd Koninkrijk te mogen reizen. Voor een verblijf met een ETA gaan dezelfde regels gelden die nu voor een visumvrij verblijf van toepassing zijn.

Toegestane activiteiten zonder visum

Zonder visum mag u maximaal 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven. In dat geval zijn verschillende recreatieve en zakelijke activiteiten toegestaan. Ook mag u gedurende de 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk studeren. U mag echter niet voor een bedrijf of organisatie in het Verenigd Koninkrijk werken, behalve in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als u een bekende artiest bent. Ook is het zonder visum niet toegestaan om als zzp’er in het Verenigd Koninkrijk te werken of om producten en diensten te leveren.

Stage in het Verenigd Koninkrijk

Heeft u een stageplek gevonden in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Dan moet u vooraf enkele zaken regelen. Waarschijnlijk heeft u voor uw stage een visum nodig. Ook moet u altijd over een geldig paspoort beschikken om het land binnen te komen. De stage moet plaatsvinden bij een organisatie die door de overheid gecertificeerd is om buitenlandse stagiairs voor hun visumaanvraag te sponsoren. Ook kunt u een stageplek vinden via een erkend international stageprogramma, zoals AIESEC, BUNAC Blue Card, GTI en meer.

Als u voor een stage in het Verenigd Koninkrijk bent aangenomen, ontvangt u een certificate of sponsorship van de organisatie waar u stage gaat lopen. In de praktijk is dit slechts een referentienummer, maar dit heeft u wel nodig voor het aanvragen van een stagevisum.

Gecertificeerde stage-instellingen

Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk kunnen bij de overheid een aanvraag indienen om gecertificeerd te worden als officiële sponsor van buitenlandse werknemers. Op dit moment hebben meer dan 100.000 organisaties in het Verenigd Koninkrijk dit certificaat. Een deel van deze 100.000 organisaties mag alleen vaste arbeidskrachten sponsoren, maar een deel is ook bevoegd om buitenlandse stagiairs aan te nemen.

Het stagevisum UK: Government Authorised Exchange visa

Zodra u voor een stage in het Verenigd Koninkrijk bent aangenomen, kunt u beginnen met de visumaanvraag. In de meeste gevallen is het Government Authorised Exchange visa het geschikte visum voor een stage in het Verenigd Koninkrijk. Dit stagevisum is voor een periode van 1 of 2 jaar geldig, afhankelijk van de lengte van uw stage. Bij het aanvragen van het visum kunt ook een aanvraag voor uw partner en/of kinderen indienen. Met het stagevisum mag u naast uw stage ook een betaalde parttime-baan aannemen, waarvoor u maximaal 20 uur per week mag werken. Ook mag u studeren of cursussen volgen.

Welke documenten u voor de visumaanvraag nodig heeft, hangt van verschillende factoren af. U heeft in ieder geval het volgende nodig:

  • Een certificate of sponsorship van de organisatie waar u stage gaat lopen
  • Een banksaldo van minimaal 1270 GBP (zo’n 1500 EUR)
  • Een geldig paspoort

Stagevisum aanvragen

U kunt het stagevisum op een website van de Britse overheid aanvragen. Dit kan op zijn vroegst 3 maanden voor de startdatum van uw stage in het Verenigd Koninkrijk. Houd rekening met een verwerkingsduur van ongeveer 3 weken. Het stagevisum kost 298 GBP per persoon en bovendien moet u ongeveer 1000 GBP per persoon per jaar betalen voor de zorgverzekering.

De aanvraagprocedure begint met het invullen van een aanvraagformulier. Daarna moet u een identiteitsbewijs aanleveren. Dit laatste doet u door middel van een app die uw paspoort kan inlezen. Alternatief kunt u uw biometrische gegevens bij een visa application centre af laten nemen. Vervolgens moet u de benodigde documenten aanleveren.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,11 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.