Nieuwsbericht | | 18-09-2024 | ±4 minuten leestijd

De Britse autoriteiten hebben meer details bekendgemaakt over de invoering van het ETA. Het aantal nationaliteiten dat een ETA nodig heeft, wordt in twee fasen uitgebreid. Nederlanders en Belgen moeten vanaf 2 april 2025 een ETA aanvragen om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen reizen.

Digitale reistoestemming voor het Verenigd Koninkrijk

Het ETA UK is geen visum, maar een elektronische reistoestemming voor personen die zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk mogen reizen. Het ETA kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt na toekenning elektronisch aan het paspoort van de reiziger gekoppeld. Het ETA kan gebruikt worden voor meerdere verblijven in het Verenigd Koninkrijk. Elk verblijf mag maximaal 6 maanden duren.

Momenteel mogen Nederlanders en Belgen nog zonder visum of ETA naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland reizen. Dit gaat echter veranderen. Vanaf 2 april 2025 moeten zij voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk een ETA of een visum hebben. Het aanvragen van een ETA UK is een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het aanvragen van een visum. Daarom wordt aanbevolen een ETA aan te vragen in plaats van een visum als u aan alle voorwaarden voor het ETA voldoet.

Nationaliteiten die nu al een ETA kunnen aanvragen

Momenteel kunnen alleen reizigers met de nationaliteit van enkele landen in het Midden-Oosten een ETA UK aanvragen. Het gaat hierbij om burgers van landen uit de zogeheten Gulf Cooperation Council: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Tot voor kort konden ook reizigers met een paspoort van Jordanië gebruikmaken van het ETA UK, maar zij hebben sinds 10 september 2024 voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk weer een visum nodig.

Landen buiten Europa: vanaf 8 januari 2025

Binnenkort zullen behalve de eerder genoemde zes landen in het Midden-Oosten ook reizigers uit 49 andere landen in aanmerking komen voor het ETA. Reizigers met een paspoort van een van de onderstaande landen hebben vanaf 8 januari 2025 een ETA of een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te mogen reizen, behalve als ze ook de nationaliteit van een land hebben waarmee ze (nog) geen ETA hoeven aanvragen. Zij kunnen vanaf 27 november 2024 een aanvraag voor het ETA UK indienen. Momenteel mogen reizigers met een paspoort van de onderstaande landen nog zonder visum of ETA naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Landen waarvoor vanaf 8 januari 2025 een ETA verplicht wordt
Antigua en Barbuda Argentinië Australië
Bahama's Barbados Belize
Botswana Brazilië Brunei
Canada Chili Colombia
Costa Rica Grenada Guatemala
Guyana Hong Kong Israël
Japan Kiribati Macau
Maleisië Malediven Marshalleilanden
Mauritius Mexico Micronesië
Nauru Nieuw-Zeeland Nicaragua
Palau Panama Papoea Nieuw-Guinea
Paraguay Peru Saint Kitts en Nevis
Saint Lucia Saint Vincent en de Grenadines Salomonseilanden
Samoa Seychellen Singapore
Taiwan Tonga Trinidad en Tobago
Tuvalu Verenigde Staten Uruguay
Zuid-Korea

ETA voor Europeanen: vanaf 2 april 2025

De invoering van het ETA voor Europese reizigers laat enkele maanden langer op zich wachten. Hoewel eerder werd aangekondigd dat Europeanen al vanaf eind 2024 een ETA zouden moeten gaan aanvragen, blijkt nu dat deze verplichting pas vanaf 2 april 2025 zal ingaan. Het aanvraagformulier voor het ETA UK zal voor Nederlanders en Belgen vanaf 5 maart 2025 beschikbaar worden. Vanaf 2 april 2025 hebben zij een ETA of een visum nodig om naar Groot-Brittannië te reizen. Behalve Nederlanders en Belgen moeten ook reizigers uit de volgende Europese landen vanaf 2 april 2025 over een geldig ETA of visum beschikken als ze naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen.

Landen waarvoor vanaf 2 april 2025 een ETA verplicht wordt
Andorra België Bulgarije
Cyprus Denemarken Duitsland
Estland Finland Frankrijk
Griekenland Hongarije IJsland
Italië Kroatië Letland
Liechtenstein Litouwen Luxemburg
Malta Monaco Nederland
Noorwegen Oostenrijk Polen
Portugal Roemenië San Marino
Slowakije Slovenië Spanje
Tsjechië Vaticaanstad Zweden
Zwitserland

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.