Nieuwsbericht | | 14-04-2023 | ±4 minuten leestijd

Voor een vakantiebezoek aan Tanzania (vasteland of Zanzibar) hebben de meeste reizigers vooralsnog het nationale toeristenvisum nodig, dat als e-visum aangevraagd kan worden. Er gaan echter al een tijd stemmen op onder Oost-Afrikaanse landen om een enkel visum voor toeristen in te voeren dat voor de hele regio geldig is.

East African Tourist Visa vooralsnog niet voor Tanzania

Sinds de introductie van het zogeheten East African Tourist Visa in 2014 is het mogelijk om met één visum een toeristisch bezoek te brengen aan zowel Kenia, Rwanda als Oeganda. Reizigers mogen met dit visum tot 90 dagen in deze drie landen verblijven. Binnen deze geldigheidstermijn mag men de grenzen van de landen zo vaak men wil oversteken. Tanzania, dat net als de genoemde landen lid is van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG of EAC), heeft zich vooralsnog niet bij dit gezamenlijke visumprogramma aangesloten.

Rwanda is geen direct buurland van Kenia, maar deelt wel een visum met deze onder reizigers zeer populaire bestemming in Oost-Afrika. Tanzania is op Kenia na de grootste economie van de OAG en deelt een lange grens met het zuiden van Kenia. De landen delen niet alleen een grens, maar ook een spectaculaire toeristische trekpleister: de imposante jaarlijkse cirkelvormige migratie van zo’n 1,5 miljoen gnoes en zo’n 200.000 zebra’s.

Eén Oost-Afrikaans toeristenvisum

Alle bovengenoemde landen werken al samen op politiek gebied, samen met nog drie andere lidstaten van de OAG: Burundi, Congo-Kinshasa (DRC) en Zuid-Soedan. Van deze in totaal zeven landen binnen het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband zou het initiatief voor een gedeeld toeristenvisum met Tanzania vooral van Rwanda komen.

Tanzania en Burundi staan momenteel als het ware op de wachtlijst voor toetreding tot een nieuw samenwerkingsverband in de vorm van een East African Single Tourist Visa. Met dit mogelijke toekomstige visum voor Oost-Afrika moeten reizigers zich vrij kunnen gaan bewegen tussen de participerende landen. Als de pogingen van Rwanda slagen, raken onder andere Kenia en Tanzania, de twee grootste economische spelers en tegelijkertijd belangrijkste toeristische bestemmingen in de regio, nauwer met elkaar verbonden. Meer dan de helft van alle internationale reizigers die in 2022 naar Oost-Afrika kwamen reisde naar de regio voor toeristische doeleinden. Van deze ongeveer 6 miljoen toeristen kwam ongeveer de helft aan in Kenia of Tanzania.

De andere lidstaten van de OAG die nog geen deel uitmaken van het gezamenlijke visumprogramma zijn Congo-Kinshasa en Zuid-Soedan. Deze landen hebben echter een aanzienlijk minder stabiele veiligheidssituatie en zijn daarmee geen geschikte toeristische bestemmingen te noemen. Het is dan ook nog niet bekend wat de invoering van een nieuw regionaal visum voor de Oost-Afrikaanse regio zou betekenen voor deze landen.

Rwandees initiatief voor één single tourist visa

Het is geen toeval dat juist het kleinere Rwanda afgelopen januari stappen heeft ondernomen om het grotere Tanzania over te halen tot toetreding tot het gemeenschappelijke visumprogramma. Als de verschillende nationale visa voor de landen in Oost-Afrika worden vervangen door één toeristenvisum voor (bijna) alle landen in Oost-Afrika, is dit namelijk relatief gezien vooral positief voor de kleinere OAG-landen. Toeristen die nu alleen een visum voor Tanzania nodig hebben, zullen er met het nieuwe visum voor meerdere landen waarschijnlijk eerder voor kiezen om ook een deel van hun verblijf in een kleiner buurland door te brengen.

Kenia al lid van gemeenschappelijk visumprogramma

Buurland Kenia trad in 2014 al toe tot het bestaande gezamenlijk visumprogramma: het East African Tourist Visa. Dit programma is een ideale blauwdruk voor de plannen voor een nieuw gemeenschappelijk visum die zich momenteel nog in de verkennende fase bevinden. Het East African Tourist Visa is een toevoeging aan de beschikbare visa voor een bezoek aan Kenia, aangezien deze reistoestemming het nationale visum voor Kenia niet vervangen heeft.

Concrete plannen

Op dit moment werkt het East Africa Tourism Platform (EATP) aan concrete onderzoeks- en lobbyplannen om de regio op de kaart te zetten als toeristische bestemming in zijn geheel. De East African Business Council (EABC), een vooraanstaand regionaal ondernemersorgaan raadt de OAG-lidstaten aan zich nog voor december van dit jaar te committeren aan een gemeenschappelijk beleid voor toeristenvisa.

Bij de stappen die nu worden gezet moet niet alleen gedacht worden aan gemeenschappelijk visumbeleid, maar ook aan verdere integratie van de toeristische sectoren van alle OAG-landen, inclusief Tanzania. Denk hierbij aan maatregelen die het eenvoudiger maken voor reizigers om met de auto de grenzen naar de buurlanden over te steken, of die het mogelijk maken om tijdens één reis de natuurbestemmingen in meerdere landen te bezoeken.

Voor nu nog apart een visum Tanzania aanvragen

Reizigers uit Nederland en België die voor toerisme naar Tanzania of Zanzibar reizen, kunnen online een e-visum aanvragen. Het aanvragen van dit visum is verplicht. Een groot voordeel van de online visumaanvraag is dat u deze snel kunt doorlopen. Gemiddeld ontvangt u het visum na 21 dagen. Na toekenning kunt u het visum voor Tanzania gebruiken voor één reis naar Tanzania en/of Zanzibar van maximaal 90 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 37,64 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.