Nieuwsbericht | | 11-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Een interessante manier om Oman te verkennen is met een huurauto. Vanwege het uitgestrekte woestijnlandschap zijn veel plaatsen in het land alleen met de auto te bereiken. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat: plan voor vertrek uw route, regel uw internationaal rijbewijs en vraag een visum aan.

Route voor vertrek bepalen

Oman heeft een oppervlakte van meer dan 300.000 km². Toch heeft u niet heel veel tijd nodig om de hoogtepunten van het land te bezoeken. De bekendste bezienswaardigheden liggen namelijk allemaal in het noorden van het land, op slechts enkele uren rijden van elkaar. Het wordt aangeraden om al voor vertrek uw route uit te stippelen, zodat u weet hoe lang uw rondreis ongeveer zal duren en welk visum u daarvoor nodig zult hebben.

Het e-visum Oman is er in drie varianten: een visum voor een verblijf van 10 dagen, een visum voor een verblijf van 30 dagen en een multiple-entry visum, waarmee u binnen een jaar meerdere malen naar Oman mag reizen. Omdat de bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen kan men al in 10 dagen langs de hoogtepunten van het land reizen. Wie ook het zuiden van het land - bijvoorbeeld de kustplaats Salalah - wil bezoeken of wie liever langer de tijd neemt, kan beter een visum Oman met een geldigheid van 30 dagen aanvragen. Gaat u vanuit Oman naar een van de buurlanden - bijvoorbeeld naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten - en reist u vervolgens terug naar Oman? Dan kunt u daarvoor het beste een multiple-entry visum aanvragen.

Wegennetwerk en verkeer

Het openbaar vervoer in Oman is beperkt. Alleen tussen grotere steden en toeristische plaatsen rijden mini-bussen. Vanuit kleinere plaatsen is alleen vervoer met de taxi mogelijk. Het land heeft daarentegen een goed en veilig wegennetwerk. Daarom is het huren van een auto een goede optie voor wie het land wil verkennen. Grote wegen zijn geasfalteerd en goed onderhouden. De bewegwijzering is zowel in het Arabisch als in het Engels. De verkeersregels komen overeen met die in Europa en de mensen in Oman rijden over het algemeen rustig. Reizigers dienen wel op te letten voor kamelen en geiten die de weg kunnen oversteken en voor plotselinge overstromingen bij wegen die rivierbeddingen doorkruisen.

Auto huren in Oman

Welke auto geschikt is voor uw rondreis hangt af van de geplande route door Oman. Voor de meeste routes voldoet een gewone huurauto. Als u buiten de verharde wegen, door de woestijn of door de bergen wilt gaan rijden kunt u het beste een terreinauto huren. Jebel Akhdar, een bergmassief in het Hadjargebergte in het noordwesten van Oman, is bijvoorbeeld alleen toegankelijk met een auto met vierwielaandrijving, omdat de politie uit veiligheidsredenen alleen maar voertuigen met vierwielaandrijving laat passeren.

De minimale leeftijd voor het huren van een auto in Oman is 21 jaar. Het Nederlandse of Belgische rijbewijs is ook geldig in Oman; een internationaal rijbewijs is dus niet verplicht. Toch wordt aangeraden om voor de zekerheid een internationaal rijbewijs mee te nemen naar Oman, om eventuele problemen vanwege de taalbarrière te voorkomen. Neem daarnaast een creditcard mee op reis om de borgsom aan het verhuurbedrijf te kunnen betalen bij het ophalen van de auto.

De mooiste route voor een rondreis

Het meest voor de hand liggende startpunt voor een rondreis door Oman is de hoofdstad Masqat. Hier zijn op het vliegveld verschillende internationale verhuurbedrijven te vinden waar u een auto kunt huren. De meeste reizigers rijden vanuit Masqat naar Jebel Shams, een kloof in het Hadjargebergte die ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten wordt genoemd. Een aanrader voor een prachtig uitzicht over de kloof is de Balcony Walk.

De volgende stop tijdens de rondreis is Nizwa, een van de oudste steden van Oman. Hier kunt u een bezoek brengen aan het fort en de geitenmarkt, waar kopers en verkopers vanuit het hele land samenkomen en druk onderhandelen. Vanuit Nizwa rijdt u naar Wahiba Sands, een woestijngebied waar u in een kamp kunt overnachten. Dierenliefhebbers kunnen hun weg vervolgen naar Ras al-Jinz, waar men zeldzame groene zeeschildpadden van dichtbij kan zien. De route eindigt weer in Masqat, vanuit waar u terug kunt vliegen naar Europa.

Voor vertrek een visum Oman aanvragen

Tot 2018 was het mogelijk om bij aankomst in Oman bij een balie op het vliegveld van Masqat of Salalah een visum aan te vragen (het zogenoemde Visum on Arrival). Tegenwoordig kan dit niet meer. Reizigers moeten al voor vertrek een visum Oman aanvragen. Gelukkig is de aanvraagprocedure voor het visum is snel en eenvoudig. Toeristen hoeven over het algemeen niet naar de ambassade in Den Haag of in Brussel, maar kunnen hun visum voor Oman online aanvragen.

Voor een visumaanvraag vult u het digitale aanvraagformulier in en voldoet de kosten voor het visum. De kosten hangen af van de gekozen visumvariant. Vervolgens levert u voor iedere reiziger een scan of foto van het paspoort en een digitale pasfoto aan. Zodra deze documenten zijn goedgekeurd wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Het visum wordt gemiddeld na 7 dagen toegekend. Als u al op korte termijn naar Oman vertrekt kunt u een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld na vier dagen goedgekeurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.