In het verleden konden toeristen het zogenaamde Visa on Arrival Oman aanvragen op de luchthavens van Masqat en Salalah. Alle toeristische Visa on Arrival zijn afgeschaft sinds de invoering van het nieuwe e-visum Oman. Het visum aanvragen moet nu voor vertrek, via het internet.

Visa on Arrival Oman afgeschaft in 2018

De immigratiedienst van Oman is van mening dat Visa on Arrival niet meer van deze tijd zijn. Allereerst leidde de mogelijkheid om de visa bij aankomst op de vliegvelden van Masqat en Salalah te verkrijgen tot onwenselijk lange wachtrijen. Daarnaast was het onmogelijk om ter plekke een effectieve screening op ongewenste reizigers te kunnen uitvoeren.

Geen Visa on Arrival balie op nieuwe terminal Masqat

Het aantal toeristen dat een bezoek brengt aan Oman stijgt al jaren. Tussen 2010 en 2018 verdrievoudigde het aantal passagiers dat arriveerde op Muscat International Airport, het grootste vliegveld van Oman. Om deze stijgende bezoekersstroom te kunnen verwerken is in maart 2018 een tweede terminal geopend. Dit was het uitgelezen moment om ook het nieuwe e-visum Oman te introduceren. Hierdoor verviel de noodzaak om de nieuwe terminal te voorzien van visumbalies. Reizigers die arriveerden op de oude terminal konden na maart 2018 nog enkele maanden een visum on arrival verkrijgen, maar inmiddels is die mogelijkheid ook komen te vervallen.

Verbeterde screening mogelijk door afschaffing Visa on Arrival

Visums hebben in principe twee bestaansredenen. Allereerst leveren ze een financiële bijdrage aan de schatkist en functioneren ze in zoverre als toeristenbelasting. En ten tweede bieden ze de mogelijkheid om alle inkomende reizigers te screenen en ongewenste personen te kunnen tegenhouden. In het geval van Visa on Arrival moet dit proces in enkele seconden of minuten worden uitgevoerd, de reiziger en loketmedewerker staan er immers op te wachten. Door te vereisen dat het visum al voor vertrek wordt aangevraagd kan de screening zonder problemen enkele dagen duren. Hierdoor is de kans groter dat ongewenste reizigers ook daadwerkelijk als dusdanig worden geïdentificeerd.

De nieuwe e-visum procedure van Oman

Oman heeft de oude Visa on Arrival vervangen door zogenaamde e-visa. De aanvraag kan eenvoudig worden ingediend, in deze volgorde:

  1. De reiziger vult de contact-, reis- en paspoortgegevens in
  2. De reiziger voldoet de kosten van het e-visum Oman
  3. De reiziger uploadt een scan van het paspoort en een pasfoto
  4. De aanvraag wordt beoordeeld
  5. Het visum is als PDF-document te downloaden
  6. De reiziger print het uit en neemt het mee op reis

Ook kinderen en minderjarigen hebben een e-visum Oman nodig. Het is mogelijk in één online aanvraagformulier meerdere personen in te vullen. Hierdoor kunnen eenvoudig meerdere visums tegelijk worden aangevraagd.

Nu direct het e-visum aanvragen

Gaat u op reis naar Oman? Vergeet dan niet tijdig uw visumaanvraag online in te dienen. Bij voorkeur minimaal twee weken voor vertrek. In urgente situaties kan ook een spoedaanvraag worden ingediend, maar de overheid van Oman geeft geen garanties op levertijden, ook niet in urgente gevallen. Gemiddeld worden spoedaanvragen na 4 dagen toegekend.
Het e-visum Oman aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.