Oman (officieel “Sultanaat Oman”) timmert de laatste jaren hard aan de weg om een van de bekendste toeristenbestemmingen op het Arabisch schiereiland te worden. De reden daarvoor is dat Oman zijn economie wil diversifiëren, om niet uitsluitend van de olie-export afhankelijk te zijn. In de jaren 70 van de laatste eeuw veranderde de Omaanse economie van een agrarische naar een olie-exporterende economie, waarin bijna al het uitvoerende werk door gastarbeiders werd gedaan. Nu verandert deze economie opnieuw, waarbij ook de Omaanse bevolking uitvoerend werk gaat doen en de industrie, de ambachtelijke productie en het toerisme uitgebouwd worden. Vanwege het succes van de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) in de toeristische sector wil ook Oman nu meer gaan investeren in deze sector. Oman staat bekend om de in de Arabische wereld bijzonder vriendelijke bejegening van reizigers.


Feiten en cijfers

Oman heeft bijna 5 miljoen inwoners, waarvan verreweg de meeste in de steden wonen. Oman is een absolute monarchie en de ministers en parlementariërs, die door de sultan benoemd worden, hebben alleen een adviserende functie. In Oman is 95% van de inwoners moslim, waarvan de meeste Soennieten en Ibadieten zijn. In andere landen van de moslimwereld (behalve Zanzibar) komt de religieuze stroming van het Ibadisme alleen in minderheden voor, maar in Oman is het de overheersende vorm van Islam (Ibadieten maken daar ca. 45% van de bevolking uit). De officiële taal van Oman is Arabisch, maar daarnaast worden ook Iraanse (Farsi en Beloetsji) en Indo-Europese talen zoals het Urdu gesproken. De handelstaal in Oman is het Engels. Voor een reis naar Oman is een visum nodig dat eenvoudig online aangevraagd kan worden. Het online aanvragen van een visum Oman is veel eenvoudiger en sneller dan het aanvragen van een visum dat in het paspoort aangebracht wordt.

Hoofdstad Masqat
Taal Arabisch
Oppervlakte 309.500 km²
Inwoners Bijna 5 miljoen
Religie Islam (86%), Christendom (6,5%), Hindoeïsme (5,5%)
Valuta Omaanse rial (OMR)
Tijdsverschil 2 uur (zomertijd) of 3 uur (wintertijd)
Vliegtijd Ongeveer 6 uur (afhankelijk van de vliegmaatschappij)
Stekkers Type G (reisstekker/-adapter nodig)
Kraanwater Geen drinkwater
Visum Visum verplicht

Kaart en topografie

Oman ligt in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. Het grenst in het noordwesten aan de Verenigde Arabische Emiraten, in het westen aan Saoedi-Arabië en in het zuidwesten aan Jemen. Oman heeft ook een lange kust aan de Indische Oceaan en de Golf van Oman en een korte kust aan de Perzische Golf.

Het nationale grondgebied omvat ook het Musandam-schiereiland (plaatselijk bekend al Ruus Al Jibal), de exclave Madha die volledig door de Verenigde Arabische Emiraten omgeven is en de Kuria-Muria-eilanden en het eiland Masira voor de oostkust van Oman.

Al-Batinah (“laag land”) is een 250 kilometer lange, smalle kuststrook aan de Golf van Oman tussen de steden Masqat en Sohar. Het is een vruchtbare, veelvoudig geïrrigeerde vlakte waarvan het grondwater wordt gevoed door ravijnachtige wadiʼs uit het Hadjargebergte, die slechts in bepaalde periodes van het jaar gevuld zijn met water. Het centrale en grootste deel van Oman wordt ingenomen door de woestijn Jiddat al-Harasis. Het Hadjargebergte, waarvan de Djabal Sjams met circa 3000 meter de hoogste top is, ligt tussen de kuststrook en de Jiddat al-Harasis.


Geschiedenis

Het huidige Oman was al in het stenen tijdperk bewoond. Rond 3000 voor Christus was Oman al bij de Sumeriërs bekend, onder de naam “Magan”.

Na de verovering van het gehele Arabische schiereiland door de moslims rond 630 na Christus werd Oman onderdeel van het kalifaat van de Omajjaden en van het kalifaat van de Abbasiden. Vooral in het achterland groeide rond 700 na Christus de geloofsgemeenschap van de Ibadieten, die in de 9e eeuw in het binnenland een onafhankelijk Imamaat stichtten. Een deel van de Omaanse bevolking emigreerde naar Oost-Afrika en legde daarmee de basis voor de dominantie van de Arabische handelaren in de westelijke Indische Oceaan. De havenstad Sohar werd in deze tijd het belangrijkste handelscentrum van de islamitische wereld en onderhield contacten en handelsrelaties tot aan het Chinese keizerrijk. Na de vernietiging van Sohar door de Boejiden in het jaar 965 werd het land meerdere keren door Perzische veroveraars bezet voordat de Portugezen rond 1500 de controle over de gebieden rond de Straat van Hormus verwierven.

In de 17e eeuw lukte het de Omaanse bevolking om de Portugezen te verdrijven en werd Oman een grote zeemacht in de Indische Oceaan. Rond 1730 veroverde Sultan bin Saif II Zanzibar en grote delen van de Oost-Afrikaanse kust. Ondanks het feit dat Groot-Brittannië vanaf 1798 steeds meer invloed kreeg in het land, beleefde Oman in de eerste helft van de 19e eeuw het hoogtepunt van zijn macht. Na het verlies van Zanzibar in 1856 begon echter de economische achteruitgang van het land. Oman was formeel altijd onafhankelijk geweest, maar aan hete einde van de 19e eeuw werd het de facto afhankelijk van Groot-Brittannië.

Ook nadat de Britse troepen zich in 1968 terugtrokken uit het gebied “ten oosten van Suez”, bleef Oman een conservatief beleid voeren, grotendeels in isolement van het buitenland: de slavernij bleef bestaan, er werden hoge interne douanetarieven geheven en er waren enkel Koranscholen. Pas met de start van de olieproductie en dankzij de installatie van de regering van Qaboes bin Sa’id Al ‘Bu Sa’id, die zijn vader in 1970 had afgezet, vonden de eerste hervormingen plaats. De slavernij werd afgeschaft, reisbeperkingen werden opgeheven en de infrastructuur werd verbeterd. Dit alles werd deels mogelijk gemaakt door de inkomsten uit de olieproductie.


Klimaat

Passaatwinden en uitlopers van de Indische moesson zijn bepalend voor het bijna tropische klimaat in Oman. In het binnenland (voornamelijk bestaande uit woestijn) is het heet en droog, maar in het laagland aan de kust in het noorden en in het zuidelijke gouvernement Dhofar is het heet en vochtig. In de gebieden rond Masqat worden in januari gemiddelde temperaturen van 22 °C gemeten en in juni temperaturen van ongeveer 34,5 °C. De Gharbï, een sterke wind uit het Hadjargebergte, kan de temperatuur tijdens de zomermaanden met 6 °C tot 10 °C verhogen. De hoge luchtvochtigheid (vooral in de zomer) leidt tot mistvorming en af en toe motregen. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 100 mm in de kustgebieden en 500 mm in het Hadjargebergte.

De hoge bergen van Oman

Beste reistijd
De beste tijd om naar Oman te reizen is daarom van november tot maart. Als het koud is in Nederland en België, is het in Oman zomers weer. Van november tot maart liggen de maximumtemperaturen onder de 30 °C en zijn ze gemakkelijk te verdragen. November is de warmste maand binnen deze periode met een temperatuur van 29 °C overdag. ‘s Nachts ligt de temperatuur dan rond de 23 °C. Ter vergelijking: in februari ligt de maximumtemperatuur overdag rond de 24 °C. Dit maakt de maand iets koeler dan november en december, maar het is nog steeds heerlijk warm. ‘s Nachts moet u in deze maand rekening houden met temperaturen rond de 19 °C. Na februari stijgt de temperatuur weer; in maart is het overdag 27 °C en ook ʼs nachts liggen de temperaturen weer boven de 20 °C. In Oman schijnt de zon altijd, ongeacht de maand.

De temperatuur van de zee in Oman ligt in de Europese wintermaanden tussen de 24 °C en de 26 °C; heerlijke temperaturen om te zwemmen dus!

Maand Gemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddeld aantal dagen regenGem. aantal dagen regen
Januari 24 19 2
Februari 24 19 2
Maart 27 22 1
April 31 25 1
Mei 35 30 0
Juni 37 31 0
Juli 35 31 0
Augustus 33 29 0
September 33 28 0
Oktober 33 26 0
November 29 23 1
December 26 20 2

Bevolking en cultuur

Oman is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het grootste deel van de bevolking woont aan de kust, en dan vooral in het noorden van het land en in de zuidelijke regio rond de stad Salalah. De rest van het land is grotendeels onbewoond. In 2020 woonde meer dan 86% van de bevolking in de steden en ca. 5% leefde nog steeds als nomadische veeteler. De bevolking van Oman groeit sterk en is in de laatste tien jaar tijd bijna verdubbeld. De instroom van buitenlandse werknemers, die sinds 2010 sterk is toegenomen, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de bevolkingsgroei. Zo bestaat 46% van de bevolking (zoʼn 2,3 miljoen mensen) nu uit immigranten, waaronder ongeveer 1,3 miljoen Indiërs. Veel inwoners van de noordoostelijke gebieden komen oorspronkelijk uit de voormalige Omaanse koloniën in Oost-Afrika (bijvoorbeeld Zanzibar).

In 2020 kon 97% van de mannelijke bevolking en 92,7% van de vrouwelijke bevolking lezen en schrijven, wat een van de hoogste percentages in de Arabische wereld is. Dertig jaar geleden was nog bijna de hele bevolking analfabeet. Hoewel er geen algemene leerplicht bestaat, gaat meer dan 90% van de kinderen naar school. Het staatsonderwijs is gratis.

Een verordening van het Ministerie van Religie schrijft voor dat men in het openbaar altijd niet-uitdagend gekleed moet gaan (schouders en knieën bedekt). Voor toeristen is het toegestaan om bij het hotel zwemkleding aan het strand of zwembad te liggen en te zwemmen, maar naturisme is in alle hotels verboden en topless uit den boze. Tijdens de vastenmaand Ramadan moet u rekening houden met een aantal beperkingen zoals de sluiting van restaurants (overdag, buiten de hotels) en kortere werktijden (ook bij overheidsinstanties), maar ook met een grotere gevoeligheid voor religieuze zaken en voor kwesties die te maken hebben met respect voor de islamitische tradities. Eten, drinken en roken in het openbaar zijn in deze periode ook voor niet-moslims verboden.

Moskee


Geld en valuta

De munteenheid van Oman is de Omaanse rial (OMR). Eén rial is gelijk aan duizend baisa. De waarde van de rial is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén rial komt overeen met EUR 2,20 (10 november 2020). Inflatie bestaat vrijwel niet; tussen 1985 en 1995 was er zelfs een gemiddelde deflatie van 0,2%. U kunt in Oman overal met rial betalen, maar zelden met Amerikaanse dollars en nog minder met de euro.

Het opnemen van contant geld bij geldautomaten en het betalen met betaalpassen is op veel plaatsen mogelijk. Houd er echter rekening mee dat veel banken het gebruik van pinpassen buiten Europa als veiligheidsmaatregel standaard geblokkeerd hebben. Regel daarom voor vertrek bij uw bank dat uw pinpas gedeblokkeerd wordt voor gebruik in Oman. Het is verstandig om ook een creditcard mee te nemen, voor het geval de pinpas een keer niet geaccepteerd wordt. Het is echter raadzaam wanneer mogelijk uw pinpas te gebruiken, aangezien creditcardmaatschappijen meestal hogere transactiekosten rekenen voor het opnemen van geld in het buitenland.


Visum

Nederlanders en Belgen hebben voor een reis naar Oman een visum nodig. Sinds 21 maart 2018 is er geen visum-on-arrival meer verkrijgbaar en elke reiziger moet dus al voor vertrek in het bezit zijn van een visum Oman. In de meeste gevallen kan het visum voor Oman eenvoudig online worden aangevraagd middels het digitale aanvraagformulier en hoeft geen bezoek gebracht te worden aan de ambassade. Na het invullen van het formulier voldoet u de kosten, waarna u alleen nog een scan of foto van het paspoort en een pasfoto of duidelijke selfie moet uploaden.

Online kunt u kiezen voor een single-entry visum met een geldigheid van 10 dagen, een single-entry visum met een geldigheid van 30 dagen of voor een multiple-entry visum, waarmee men binnen 1 jaar na toekenning meerdere reizen naar Oman kan maken die elk maximaal 30 dagen mogen duren.

Visumaanvragen voor Oman worden over het algemeen binnen gemiddeld 9 dagen goedgekeurd. Reizigers die al op korte termijn vertrekken en die nog geen visum hebben, kunnen een spoedaanvraag indienen. Voor een spoedaanvraag wordt een toeslag van € 17,50 in rekening gebracht. Het visum wordt dan meestal al binnen 4 dagen toegekend.
Nu een visum Oman aanvragen


Veiligheid en gezondheid

Veiligheidsrisico’s
Oman kent een laag misdaadcijfer en een klein risico op geweldsmisdrijven, wat deels te maken heeft met het feit dat het een relatief rijk land is. Het is echter niet zo dat overvallen en diefstallen niet voorkomen; vooral op plaatsen die door toeristen worden bezocht is de kans op diefstal groter. Houd daarom de deuren en ramen van voertuigen gesloten en laat uw spullen niet onbeheerd achter. Bewaar geld en belangrijke documenten op een veilige plek (bijvoorbeeld in een kluis in het hotel).

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Oman. Veroordeelden kunnen zelfs de doodstraf krijgen. Huwelijken met partners van hetzelfde geslacht worden niet erkend.

Voor de kust van Oman lopen schepen nog steeds het risico aangevallen te worden door piraten of gekaapt te worden. Ook verder van de kust bestaat nog steeds het risico te worden aangevallen en gekaapt. Ondanks internationale inspanningen om de piraterij te beteugelen, blijft het aantal aanvallen door piraten hoog en kan een doeltreffende bescherming niet worden gegarandeerd. Vaar daarom niet langs de kust van Oman.

In het grensgebied van Jemen, Saoedi-Arabië en Oman kan het vanwege de actuele conflictsituatie in Jemen gevaarlijk zijn vanwege aanvallen. Het is dus aan te raden deze gebieden te mijden.

Haven Masqat

Inentingen en medicatie
In Oman zijn bij aankomst vanuit Nederland of België geen inentingen verplicht. Bij aankomst vanuit een land waar gele koorts voorkomt of als u meer dan 12 uur (bijvoorbeeld voor een overstap) in zo’n land geweest bent, moet u kunnen bewijzen tegen gele koorts ingeënt te zijn. Oman zelf is geen risicogebied voor gele koorts. Bij aankomst uit een land waarvoor geldt dat het risico op verspreiding van polio hoog is, is een polio-inenting verplicht.

Voor een reis naar Oman wordt over het algemeen een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van de verblijfsduur en de activiteiten in Oman kunnen ook inentingen tegen hepatitis B, tyfus, rabiës en mazelen raadzaam zijn. Houd er ook rekening mee dat er bij contact met zoet oppervlaktewater in Oman een risico op schistosomiasis bestaat. Neem hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen in acht (d.w.z. niet zwemmen, duiken of waterskiën in zoet water).

Oman is nagenoeg malariavrij. Bij normale omstandigheden tijdens uw reis (een verblijf van niet meer dan 4 weken, een verblijf in hotels met airco, voorzichtigheid) wordt geen profylactische malaria-medicatie aanbevolen. Wel wordt aanbevolen een antimuggenspray zoals DEET of Icardin tegen muggensteken te gebruiken, vooral ter bescherming tegen knokkelkoorts (Dengue).

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.