Nieuwsbericht | | 12-10-2020 | ±3 minuten leestijd

Om de verspreiding van het coronavirus in Oman tegen te gaan werden vanaf maart alle internationale vluchten naar het land opgeschort. De hoogste commissie voor de aanpak van Covid-19 in Oman staat sinds 1 oktober toe dat het internationale vliegverkeer weer hervat wordt. Aanvragen voor een visum Oman worden echter nog niet behandeld door de immigratiedienst.

Stand van zaken in Oman

Oman is net als vele andere landen getroffen door de coronapandemie. Vooral in en om de hoofdstad Masqat en in de provincie Dhofar aan de grens met Jemen zijn veel besmettingen gemeld. De overheid van Oman heeft daarom maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een inreisverbod voor reizigers die niet permanent in Oman wonen. Alleen personen met de nationaliteit van Oman of van een van de GCC-landen (Bahrein, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) en personen met een geldige verblijfsvergunning voor Oman worden in het land toegelaten.

Als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te dammen wordt ook het openbare leven in Oman beperkt. Er zijn maar weinig busverbindingen, vooral tussen Masqat en grotere steden in de provincies. Er geldt een verbod op samenkomsten en moskeeën, onderwijsinstellingen, bioscopen, parken, musea en zelfs de stranden zijn gesloten. Winkelcentra zijn onder strenge voorwaarden geopend en het is verplicht in winkels een mondkapje te dragen. Het naleven van de coronaregels wordt streng gecontroleerd door de politie van Oman. Personen die zich niet aan de maatregelen houden kunnen op een zware boete of arrestatie rekenen.

Vluchten sinds 1 oktober hervat

Sinds 1 oktober is het vliegverkeer van en naar Oman weer hervat. Passagiersvluchten uit de volgende landen mogen in Oman landen: Bahrein, Bangladesh, Duitsland, Egypte, Ethiopië, de Filipijnen, Frankrijk, India, Koeweit, Maleisië, Nederland, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabië, Soedan, Tanzania, Thailand, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent echter niet dat alle reizigers uit deze landen ook daadwerkelijk naar Oman mogen reizen. Momenteel worden alleen personen met een geldige verblijfsvergunning voor Oman (bijvoorbeeld expats) en reizigers met de nationaliteit van Oman of een van de naburige landen in Oman toegelaten.

Reizigers die van het inreisverbod vrijgesteld zijn en naar Oman mogen reizen dienen zich wel aan een aantal maatregelen te houden. Alle personen vanaf 15 jaar zijn verplicht bij aankomst een PCR-test te laten uitvoeren. De kosten voor deze test van 25 Rial (ongeveer vijfenvijftig euro) moeten door de reiziger zelf worden betaald. Personen die niet langer dan 7 dagen in Oman blijven, moeten in zelfisolatie tot de testuitslag binnen is. Wie langer dan een week in Oman blijft moet 14 dagen in quarantaine doorbrengen. Bovendien moet iedereen die niet de Omaanse nationaliteit heeft kunnen aantonen een verzekering te hebben die de medische kosten van minimaal een maand dekt.

Bij aankomst moeten reizigers een app van het Omaanse Ministerie van Gezondheid, Tarassud+, downloaden. Deze app wordt ingezet om de bewegingen van personen en hiermee de verspreiding van Covid-19 te volgen. Personen bij wie het virus is vastgesteld krijgen een armband om die met deze app verbonden wordt. Op deze manier kan ook gecontroleerd worden of besmette personen zich aan de quarantaineregels houden. In de app is daarnaast informatie over de coronamaatregelen van de lokale overheid te vinden.

Visum Oman aanvragen

Hoewel het vliegverkeer van en naar Oman langzaam weer op gang komt, worden er nog geen visums voor Oman toegekend. Nederlanders en Belgen kunnen momenteel dus niet voor een vakantie- of zakenreis naar Oman. Sinds 1 oktober mogen behalve personen met de nationaliteit van Oman, ook personen met de nationaliteit van een van de landen van de Gulf Cooperation Council (Bahrein, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) naar het land reizen. Het is nog niet bekend of binnenkort ook reizigers uit Europese landen weer toegelaten zullen worden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Oman te reizen als dit absoluut noodzakelijk is (kleurcode oranje).

Omdat de verdere ontwikkeling van de situatie in Oman en de toekomstige reisbeperkingen voor Nederlanders en Belgen nog onduidelijk zijn, wordt aangeraden nog te wachten met het aanvragen van een visum Oman. De immigratiedienst van Oman verwerkt momenteel überhaupt geen aanvragen voor toeristenvisums. Visumaanvragen voor Oman worden normaal gesproken na 7 dagen goedgekeurd. Reizigers die op zeer korte termijn moeten vertrekken en een spoedaanvraag indienen, ontvangen hun visum meestal al na 4 dagen. Visumaanvragen voor toekomstige reizen naar Oman kunnen daarom zonder problemen later nog worden ingediend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.